Domov » Kuhana hrana za pse » Vegetarijanska hrana za psa: pogoste sestavine

Vegetarijanska hrana za psa: pogoste sestavine

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

 

Vegetarijanska hrana za psa postaja zelo iskana in vedno več vegetarijancev ali veganov tudi psom in mačkam pripravlja hrano po vege principih; če je to prav ali ne, naj presodi vsak pri sebi. Sama menim, da je pes prilagojen uživanju mesne prehrane in so živalske beljakovine zanj najboljši vir energije; poleg tega se moramo zavedati, da so živalske beljakovine popolne, saj vsebujejo celoten spekter aminokislin. Rastlinske beljakovine niso popolne – med sabo moramo kombinrati več različnih živil, da v telo vnesemo vse esencialne aminokisline, poleg tega morajo biti obroki zaradi slabšega izkoristka hranilnih snovi bistveno količinsko bistveno večji.

Vegetarijanska hrana za psa je običajno sestavljena iz žit, zelenjave in škrobnih živil. Med “žiti” je zelo priljubljena kvinoja, ki naj bi bila edini popoln rastlinski vir beljakovin, saj naj bi vsebovala celoten spekter vseh esencialnih aminokislin. Dober in lahko prebavljiv vir beljakovin naj bi bila tudi konoplja, a seveda ne v velikih količinah, saj lahko pri psih povzroči prebavne težave, zato popoln vegetarijanski obrok s konopljinimi peleti v praksi običajno ne funkcionira. Stročnice so v človeški prehrani bogat vir rastlinskih beljakovin, pri psih pa se lahko stvari nekoliko zakomplicirajo, saj škrob prebavljajo drugače kot ljudje. Stročnice morajo biti res dobro prekuhane, sicer lahko povzročajo hude vetrove in celo hujše prebavne težave, podobno velja tudi za druga škrobna živila, ki so pogosta sestavina v vegetarijanski hrani za psa (krompir, sladki krompir …). Ko govorimo o sestavinah v vegetarijanski hrani za pse, je zelenolistnata zelenjava še najbolj nedolžna, seveda če je primerno pripravljena (nastrgana ali pretlačena v pire).

Še najboljše potegnejo tisti vegetarijanski psi, ki jim skrbniki ponudijo jajca in mlečne izdelke, morda tudi ribe, ki jih nekateri vegetarijanski dopuščajo v svoji prehrani – saj gre za popolna beljakovinska živila.

Res je, da hrana za pse skozi zgodovino ni bila vedno izključno mesna, a čim želimo načeloma mesojedo žival spreobrniti v zadovoljnega vegetarijanca, mešamo človeške principe v pasjo skledo, kar pa se še nikoli ni dobro končalo!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.