Domov » Priporočam » Vitamini, ki delijo mnenja

Vitamini, ki delijo mnenja

Objavljeno v Priporočam

Že ptički na veji čivkajo, da moramo jesti raznoliko hrano, saj na ta način v telo vnesemo širok spekter vitaminov in mineralov in da ob uravnoteženem prehranjevanju ne more priti do pomanjkanja. Uravnoteženo prehranjevanje si danes že praktično vsak razlaga po svoje, ko pa beseda nanese na hrano, pa se (upam) da vsi v en glas strinjamo, da ni vsaka hrana – hrana. Najboljši vir vitaminov in mineralov je sveža in industrijsko nepredelana hrana in ker so naši kosmati prijatelji tako kot mi živa bitja, bi potemtakem pravilo sveže hrane moralo veljati tudi za njih. Pa vendar večina pasjih skrbnikov se raje zateče k popolnim obrokom iz vrečk, ker kot češ tej že vsebujejo vse, kar pes potrebuje. Ampak ali to res drži? So vitamini v briketirani hrani enako kvalitetni kot tisti v sveži ali pa hladno stiskani hrani?

Kratek odgovor bi bil ne, vitamini v briketirani hrani niso enaki tistim, ki bi jih pes užil s svežo hrano, a tudi ne mislim na vse pretege prepričevati, da pa zdaj morate brikete nujno menjati za surovo meso, ker obstaja tudi srednja pot 🙂 A najprej nekaj besed o tem, zakaj si niso vsi vitamini med seboj enaki.

Naravni in sintetični vitamini

Vitamine lahko zaužijemo po dveh poteh, ali v naravni ali v sintetični obliki. Vir naravnih vitaminov je sveža hrana, drugi pa so umetno pridobljeni na različne načine. Naravni vitamini so popolni, saj ne obstajajo zgolj in samo kot vitamin A, B, C … temveč vsebujejo še številne druge dejavnike, elemente – pomagače – ki pomagajo k boljšemu izkoristku in absorpciji v sistem. Sintetični vitamini pa so, preprosto povedano, izolirani in obstajajo sami zase, brez teh pomagačev, ki v naravnih vitaminskih virih delujejo sinergijsko in kot celota ter jih organizem lahko tudi bolje izkoristi.

To je tudi eden izmed glavnih argumentov, ki jih v goniji proti sintetičnim vitaminom uporabljajo tuji holistični prehranski strokovnjaki, zdravniki in tudi veterinarji. Poleg tega naj telo (človeško ali pasje) ne bi prepoznalo sintetičnih vitaminov, blokiralo naj bi receptorje in zato težje kasneje sprejelo naravne vitamine. Najbolj radikalne trditve in študije pa govorijo tudi o tem, da naj bi dodajanje in konzumiranje sintetičnih vitaminov imelo celo škodljive posledice za zdravje in so lahko vir številnih zdravstvenih težav: od raka, avtoimunih bolezni, težav s sklepi, alergijami … Pa je to res ali so tovrstne trditve pretirane? Farmacija in proizvajalci hrane za pse seveda pravijo, da so sintetični vitamini popolnoma varni za uporabo, tuji holistični strokovnjaki za prehrano trdijo nasprotno. Kdo ima prav, se bo pokazalo s časom, a zakaj ne bi psu tega prišparali, dokler ne vemo, kako (ne)varno je vse skupaj?

Ampak, če hranimo psa z briketirano hrano, se sintetičnim vitaminom ne moremo izogniti, saj so ti po defaultu dodani po končanem postopku predelave hrane v brikete.

Briketi in sintetični vitamini

Večkrat sem že pisala, kako so briketi narejeni: gre za postopek, ki se mu pravi ekstrudiranje. Vse sestavine, ki jih briketi vsebujejo, so obdelane na visokih temperaturah (140°C in več), zaradi česar se izgubi večina hranilnih snovi, ki jih proizvajalci potem morajo na koncu dodati v sintetični obliki, zato da hrani povrnejo nazaj vse vitamine in minerale, ki jih je v sveži obliki pred ekstrudiranjem že vsebovala ter seveda da zadostijo (minimalnim) standardom in smernicam popolne hrane.

In če dobro pomislite, je vse skupaj rahlo bizarno: imamo hrano, ki jo tako obdelamo, da jo popolnoma razvrednotimo, potem pa ji nazaj dodajamo v sintetični obliki vitamine in minerale, ki jih je pred to agresivno obdelavo že vsebovala 🙂 S tem pa psu naredimo več škode kot koristi, ker ga dan za dnem hranimo z vitamini in minerali sintetičnega izvora in vseh posledic (še) ne poznamo.

Zato bomo ogromno naredili že, če običajne brikete zamenjamo s hladno stiskano hrano za pse, še več pa bomo naredili, če bomo izbrali tako, ki vsebuje samo naravne vitamine in minerale. Četudi sami občasno posežemo po sintetičnih vitaminih, imejmo v mislih, da če psa hranimo z briketi, mu „kemijo“ v telo vnašamo dan za dnem. In zakaj mu ne bi tega, če se le da, prišparali?

Glavna prednost hladno stiskane pasje hrane (peleti) je, da je obdelana na nizkih temperaturah (okoli 60 do 70°C), v želodcu se za razliko od briketov ne napihne, temveč se optimalno prebavi, zaradi česar jo lahko mešamo tudi z navadno hrano. Hladno stiskana hrana za pse ne otežuje prebave in je najboljši kompromis, če psa želimo hraniti s pripravljeno hrano za pse.

Naturavetal: naravni vitamini + odlične sestavine

Pred kratkim sem naletela na hladno stiskano pasjo hrano, ki me je totalno navdušila, tako po sestavinah kot po podatku, da vsebuje samo naravne vitamine, pri čemer proizvajalci uporabljajo same odlične naravne “vitaminske vire”, kot so recimo zelišča in začimbe (čemaž, regrat, koromač, koprive, česen …), jagodičevje, alge … Seveda ne vsega v vseh okusih, ampak paleta izbire okusov in sestavin je res široka! Zelišča, začimbe in vse dodatke, ki jih uporabljajo pri proizvodnji hrane za pse, pripravijo na najmanj invaziven način, s sušenjem na zraku, hrani pa jih dodajo tik pred koncem priprave. To pa si lahko privoščijo, ker je hrana hladno stiskana in ne ekstrudirana. Poleg tega peleti vsebujejo tudi diatomejsko prst, ki med drugim v črevesu ustvarja neprijetno okolje za parazite.

Pa še nekaj stvari, ki so me zelo navdušile:

 • Nataruvetal hrana za pse vsebuje najmanj 60 % mesa (beljakovinski viri so različni, od jagnjetine do kunca, lososa …). Preden je meso zmleto v moko, je posušeno na zraku in ni toplotno obdelano, torej posušeno na visokih temperaturah.
 • Kot vir ogljikovih hidratov je uporabljeno proso, oves, rjavi riž, ajdova kaša … Ogljikovi hidrati so pred obdelavo v pelete ustrezno kuhani, saj v surovi obliki psom niso prebavljivi. Naturavetal jih uporablja kot dodaten vir vitaminov, mineralov in vlaknin (riž je poleg različnih B vitaminov tudi odličen vir niacina in panteonske kisline, oves vsebuje tudi folno kislino …)
 • Proizvajalec kot naravni konzervans uporablja glino, alge in olja. Prav zaradi tega Naturavetal peleti nimajo roka trajanja v nedogled, temveč 6 mesecev od datuma proizvodnje. Rok trajanja je torej odličen pokazatelj, koliko so zadeve v resnici naravne  🙂 Alge pa so med drugim tudi prave vitaminske bombe!
 • Proces proizvodnje peletiranja poteka zgolj 4 min, sestavine so obdelane na največ 60°C (briketi so pečeni na 140°C, postopek traja 20 min).

Prav zaradi tega je tudi analiziranje in dešifriranje njihove deklaracije otročje lahko, saj na njej prepoznamo hrano, in ne laboratorijskih koktejlov v obliki kemijskih formul, ki jih ne znamo dešifrirati (razni natrijevi seleniti, kalcijevi jodati, kalijevi kloridi … ki jih vsaj jaz žal ne razumem). Drugače povedano: pri tej hrani vemo, kaj damo psu za jesti!

Kot sem že večkrat omenila, je kar nekaj tehtnih razlogov, da brikete popolnoma opustimo in jih menjamo za hladno stiskano hrano. Hranjenje psa bo potekalo pa enakem principu kot hranjenje z briketi, še vedno boste hrano v skledo natresli, a za psa, njegovo prebavo in počutje, so peleti bistveno bolj zdrava in primerna izbira, sploh tej, ki jih ponuja Naturavetal.

Hladno stiskana hrana za pse Naturavetal

Peleti z izključno naravnimi vitamini, brez konzervansov in ojačevalcev okusa. Preverjene in odlične sestavine, o katerih se lahko prepričate sami na kosmatincki.si >>>

Viri in nadaljnje branje:
Synthetic vitamin and minerals in dog foods/Dogs naturally magazine
The truth about dog food and supplements/Dogs naturally magazine
Vitamini/Wiki
nutris.org
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

4 Responses

 1. Daša
  | Odgovori

  Hvala za info,bi poskusila,me.pa.skrbi,kako bo z oblogami na zobeh. Žveči samo bikovke,ničesar drugega noče. Kupila sem ji sicer račje vratove (sveže) pa jih skoraj pogoltne. V dveh minutah in ga že ni več. ?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Ja, poznam take, ki menijo, da je žvečenje iz mode 🙂 Kaj pa sicer je – a se ji zdaj nabirajo obloge na zobeh?

   • Daša
    | Odgovori

    Imeli smo Lupo in so se ji takrat začele nabirat obloge. Zdaj ji dajeva brikete Barking heads in pa surovo hrano Raw4dogs (nekaj takega). Na vsake 3dni (recimo) pa dobi še bikovko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.