Domov » V živo » “Ne na kaj, ampak ZAKAJ je pes alergičen?”

“Ne na kaj, ampak ZAKAJ je pes alergičen?”

Objavljeno v V živo

Sobotni popoldan smo preživeli v družbi Mojce Cerovšek, veterinarke, ki je doktorirala na področju tumorjev mlečnih žlez pri psicah, profesionalno pot pa nadaljuje kot homeopatinja in bioresonančna terapevtka. Tokrat je bilo na tapeti praskanje pri psih zaradi vseh možnih vzrokov in razlogov; kot pravi Mojca, praskanja in ostale kožne spremembe vse prevečkrat popredalčkamo kot alergijo in s tem prezremo kopico drugih potencialnih vzrokov, ki kalijo zdravje našega psa.

Vzroki za težave s kožo: od hormonov in stresa ter celo ortopedskih težav

Čeprav so alergije pri psih brez dvoma zelo pogost razlog za obisk veterinarja zaradi praskanja, rdečico, srbečico in nevzdržno grizljanje ali lizanje tačk lahko povzroča še paleta drugih vzrokov, med drugim hormonske spremembe, različni strupi iz okolja, težave z želodčno kislino, neravnovesje v črevesni flori, boleči sklepi ali druge ortopedske spremembe, ki si jih pes »blaži« tako, da se na bolečem mestu liže, grize … Potem je tukaj tudi stres, ki ga pogosto spregledamo v povezavi s kožnimi težavami ter seveda glivice.

Mojca je večkrat poudarila, da je ključnega pomena to, da se reševanja najrazličnejših vzrokov praskanj in drugih kožnih težav lotimo celostno. A kako to zgleda v praksi? Samo odkritje in izločitev alergenov (v primeru alergij) ni dovolj, najti moramo vzrok – zakaj je pes alergičen, zakaj pri psu sploh prihaja do alergij? Komaj potem bomo vedeli, kaj moramo storiti, da bo alergija (ali katerakoli druga težava) izzvenela.

Podobi vzroki, drugačni pristopi?

Mojca je v svoji praksi pomagala že več kot 100 psom in njihovim skrbnikom. Iz prakse lahko pove, da čeprav so težave pri določenih pacientih zelo podobne, se lahko zgodi, da potrebujejo drugačne pristope. Pri pasjih nekaterih pacientih so se probiotiki denimo odlično obnesli, pri drugih niso naredili posebnega efekta, pa čeprav sta recimo oba psa imela načeloma težave s črevesjem. Prav zaradi tega opozarja, da navkljub bogati ponudbi prehranskih dopolnil in drugih čudežnih dodatkov moramo biti previdni pri nakupu, predvsem pa moramo slediti pravilu manj je več. Ob vsem tem pa ne smemo pričakovati instant rešitev in »ozdravitve« čez noč; bioresonanca in druge naravne rešitve ne delujejo po tem principu.

Potrpežljivost in zaupanje …

… sta zato nujna, ko se odločimo za komplementarne metode zdravljenja. Čeprav so nekateri primeri zelo enostavni in skrbniki opazijo bistveno izboljšanje že po prvem ali drugem obisku, je to prej izjema kot pravilo, zlasti če se težave vlečejo že dolgo časa. Ko pa enkrat odkrijemo vzrok in telo vrnemo v ravnovesje, je potrpežljivost poplačana, pes je pa ponovno zdrav in zadovoljen.

Seveda pa je najboljše, če skrbniki ukrepamo, preden se težave dejansko začnejo. Poskrbimo za svežo prehrano, bodimo previdni pri uporabi sredstev proti zajedavcem, previdno posegajmo po antibiotikih in drugih klasičnih zdravilih ter seveda opazujmo psa in bodimo pozorni že na najmanjše spremembe v vedenju, iztrebkih, nenadni preobčutljivosti … Seveda pa je vedno smiselno, da se odločimo tudi za preventivni bioresonančni pregled.

Ne spreglejte naslednjega predavanja!

Tradicionalna kitajska veterinarska medicina za pse >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.