Domov » Priporočam » Z zelišči nad notranje zajedavce

Z zelišči nad notranje zajedavce

Objavljeno v Priporočam

Čeprav jih ne vidimo, še ne pomeni, da jih ni. Prav gotovo se bo vsak pasji ali mačji skrbnik vsaj enkrat v življenju soočil s tem prebivalci temnih globin – notranji zajedavci.

Našim živalim povzročijo nemalo težav, zato se do njih ne smemo obnašati po francosko, a tudi napad vsepovprek ni vedno najboljša obramba.

Kako pogosto nad notranje zajedavce?

Protokoli za odpravljanje notranjih zajedavcev pri odraslih psih so različni. Nasveti o tem, kako pogosto je treba preventivno poseči po sredstvih za notranje zajedavce varirajo od klasičnega priporočila na 3 do 4 mesece do bolj rigoroznih priporočil, ki pravijo, da če je pes na surovi hrani, naj bi antiparazitna sredstva preventivno uporabitli na 6 tednov.

Potem so tukaj še priporočila holističnih terapevtov, ki pravijo, da moramo tudi pri sredstvih proti notranjim zajedavcem uporabiti zdravo pamet in po tabletah poseči takrat, ko so zajedavci dejansko prisotni (analiza blata je neizbežna) in ne kar tako, na pamet in preventivno, četudi jih ni, in to samo zato, ker to veleva klasični protokol. Ob tem še dodajajo, da je vedno fino v iztrebku preveriti, kateri zajedavci so dejansko prisotni in na podlagi tega izbrati ustrezna antiparazitska sredstva.

Jaz opravim antiparazitsko kuro 2-krat na leto in na grozo mnogih veterinarjev najraje posežem po naravnih sredstvih, hkrati pa v vsakodnevno prehrano psa poskušam vključiti dodatke, ki ustvarjajo neprijetno okolje za potencialni razvoj notranjih zajedavcev (trkam na les, težav zaenkrat ni bilo). To pa seveda ni garancija, ki obljublja 100 % rešitev pred notranjimi zajedavci – ta namreč ne obstaja, stvari lahko tem nepovabljenim gostom samo otežimo 🙂

Hrana, ki ustvarja neprijetno okolje za razvoj notranjih zajedavcev

Podobno kot druge bolezni in težave, tudi notranji zajedavci ne marajo organizma z močnim imunskim sistemom in zdravim črevesjem. Ker je hrana pomemben gradnik črevesne flore, lahko že s skrbno izbrano svežo hrano naredimo veliko za (boljše) zdravje psa ter seveda za preventivo proti razvoju notranjih zajedavcev:

  • Na prvem mestu je gotovo fermentirana hrana v manjših količinah: kislo zelje, kisla repa in druga fermentirana zelenjava, kot je recimo korenček in rdeča pesa, potem je tukaj še kefir. Gre za manjše količine, ki predstavljajo del uravnotežene prehrane. Pri nas je fermentirana hrana redno na jedilniku pri vseh članih gospodinjstva (razen pri mački, good luck with that! J ).
  • Nekateri v vodo, ki jo pes pije, dodajo tudi žličko jabolčnega kisa.
  • V boju proti notranjim zajedavcem naj bi bili učinkoviti tudi encimi iz ananasa in papaje, zmleta bučna semena v manjših količinah, kokosovo olje, olje črne kumine in seveda česen oz. česnovo olje. Spet, v manjših količinah in zgolj kot dodatek, z vmesnimi pavzami in ne kot dolgotrajno jemanje.

Holistični terapevti poudarjajo, da je bolj kot natančno določeno odmerjanje teh »dodatkov« k prehrani, pomembna uravnoteženost in raznovrstnost na dolgi rok. Torej, recept za uspeh v stilu 10 dni dodajaj žličko kislega zelja in zajedavcev ne bo (več), ne obstaja in ni realen.

Jasno pa je, da lahko kljub najboljši možni preventivi pride infestacije z zajedavci, ki se jih ne bomo mogli znebiti samo z dodatki k prehrani, ampak bomo mogli narediti konkretno protiparaztisko kuro.

Težave z notranjimi zajedavci prav gotovo niso prijetne in jih nikakor ne smemo ignorirati, ker same od sebe ne bodo izginile, kvečjemu se bodo stopnjevale. Znaki, ki kažejo na to, da ima pes notranje zajedavce, so različni; od zelo splošnih (bruhanje, driska, apatija, zaprtost) do zelo specifičnih, ko so paraziti vidni tudi v iztrebku ali celo v bruhanju. Psi se lahko tudi »drsajo« po zadnji plati ali se pretirano ližejo (ja, to lahko nakazuje tudi na težave z analnimi vrečkami …), izgubljajo telesno težo, imajo povečan ali zmanjšan apetit, nesvetlečo dlako, napihnjen trebuh, so slabokrvni … Medtem ko se imajo gliste in trakulje v temnih globinah črevesja zelo fino, slabijo imunski sistem gostitelja.

Alternativa klasičnim antiparazitskim kuram

Zagovorniki vsega naravnega pravijo, da lahko klasični preparati proti zajedavcem (tablete, ampule, paste …) obremenjujejo organizem, sploh če zajedavcev dejansko ni in sredstva dajemo preventivno in na pamet, čeprav je jasno, da včasih drugače ne gre. A ob tem seveda ne smemo pozabiti, da je vsak organizem drugačen in zato drugače reagira na ponujene rešitve, bodisi naravne ali farmakološke.

Na srečo je tudi pri nas čedalje več naravnih kompozitnih pripravkov, ki so formulirani posebej za odpravljanje notranjih zajedavcev. Običajno jih v prehrano psa dodajamo 10 do 14 dni in če so zajedavci prisotni, kuro ponovimo čez približno 14 dni (priporočila so različna in odvisna od produkta oz. proizvajalca).

Pri nakupu moramo paziti, da je naravno sredstvo vrsti primerno – niso vsi naravni pripravki primerni za pse IN mačke, prav tako moramo paziti, če je psica breja ali samca pripravljamo na naskok. To je seveda zgolj kmečka pamet in splošno priporočilo, za natančna navodila moramo upoštevati priporočila proizvajalca.

Zeliščni ekstrakt Darmwohl

Eden izmed naravni pripravkov, po katerih posegam ob antiparazitskih kurah pri psu, je zeliščni ekstrakt Darmwohl, ki vsebuje kombinacijo različnih naravnih sestavin v optimalnih razmerjih: sadni kis, bezgov sok, izvleček semen grenivke, sok rdeče pese, tekoča fermentirana žita ter prevretek origana, artičok in ozkolistnega trpotca ter ima dokazano protiparazitsko delovanje.

Dobra stran zeliščnega ekstrakta Darmwoh pa je tudi v tem, da je zasnovan tako, da ne deluje samo na odpravljanje notranjih zajedavcev, temveč tudi pomaga pri ponovni vzpostavitvi črevesne flore in podpori celotnemu imunskemu sistemu, poleg tega pa še pozitivno vpliva na prebavo.  Prvi »stranski učinek« je običajno mehkejše blato, ki pa običajno izzveni v 2 do 3 dneh (moja izkušnja – lahko bo pri vas drugače). V hrano ga dodajamo od 10 do 14 dni, kuro lahko ponovimo na 3 do 4 mesece.

Če smo v pripravek skeptični ali pa se želimo prepričati, če pes res nima (ali pa ima!) notranje zajedavce, je najbolje, da se z vzorcem svežega blata odpravimo k veterinarju, ki bo strokovno preveril, kaj se v njem skriva 🙂

Klikni in preveri najboljšo zeliščno mešanico proti zajedavcem >>>

Viri in nadaljnje branje
Preventing And Treating Worms In Dogs
Eeveryday foods to get rid of dog worms
One of the Least Savory Aspects of Pet Ownership That You May Not Know About
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.