Domov » Trendi » Za mladiče: še ena odlična alternativa briketom!

Za mladiče: še ena odlična alternativa briketom!

Objavljeno v Trendi

Kaj je ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jo morate upoštevati, ko v svoj dom sprejmete pasjega mladička? Izbira hrane!

OK, v najbolj idealnem scenariju boste o tem razmišljali, še preden bo kosmata kepa prvič vstopila skozi vaša vrata, saj je primerna in zdrava hrana eden izmed glavnih temeljev zdravega imunskega sistema. In kdaj je pravi čas za postavit dobre temelje, če ne ravno v fazi, ko pes odrašča in gradi svoj imunski sistem, ki ga bo spremljal … vse življenje?

Sveža hrana kot taka je primerna za vsa živa bitja, mladiči in breje psice v tem pogledu niso absolutno nobena izjema. Marsikdo se ustraši, da ne bo znal sam pripraviti svežega obroka, da bo posledično mladiču nekaj primanjkovalo, da se mladič ne bo normalno razvil, da … je najboljše, če mu ponudi kar brikete.  Jasno pa je, da obstajajo tudi druge alternative, ki so še vedno bistveno boljša izbira od briketov; poleg hladno stiskane hrane za pasje mladičke, lahko kosmate kepe zrastejo gor tudi na odlični Naturavetal mokri hrani za pasje mladiče. Poglejmo zakaj 🙂

Odličen nabor okusov in odličnih sestavin

Naturavetal mokra hrana za pasje mladiče je na voljo v treh izjemnih različicah: z jagnjetino, govedino in z izjemno redkim, a zelo okusnim kozjim mesom. Vsi trije okusi so monoproteinski, kar pomeni, da vsebujejo samo en beljakovinski vir in ga lahko uporabimo tudi pri tistih mladičih, ki imajo morda težave s prehranskimi alergijami in intolerancami.

Govedina, kozje meso in jagnjetina bodo prepričale tudi največje izbirčneže in občutljivčke.

Mišično meso je dopolnjeno z organi, ki so odličen vir mineralov ter z raznoliko zelenjavo in sadjem. Ker je pri mladičih še posebej pomemben idealen vnos kalcija in fosforja v pravem razmerju, so konzervam dodani mleti sapniki in jajčne lupine v optimalnem razmerju. Celovitost obroka pa dopolnjujejo še različne naravne sestavine, kot je recimo konopljino olje (poznano po idealnem razmerju med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami) ter šota mineralno blato, ki ima odličen vpliv na črevesno floro – ta je pri mladičkih še posebej na udaru, zato ji moramo nuditi podporo na različne načine.

Popolni obroki

Naturavetal mokra hrana za pasje mladičke vsebuje vse sestavine v optimalnih razmerjih in je zasnovana kot »popolna hrana« za pse. Vašega mladička lahko zaradi tega brez težav hranite izključno z omenjeno hrano, ki se odlično obnese tudi kot alternativa BARF načinu prehranjevanja, ko ta ni mogoč. Da bo gurmansko doživetje bolj pestro, kolobarite z okusi! Pločevinke se bodo odlično obnesle tudi na dopustu.

Naturavetal konzerve za pasje mladiče lahko kombinirate tudi s peleti za mladiče, ki so na voljo v dveh okusih: piščanec in losos.

Čeprav gre za pločevinke- procesirano hrano – imejte v mislih, da so vse sestavine kuhane na nizkih temperaturah in v kratkih časovnih intervalih, saj se tako ohrani večina hranilnih snovi. Hrana ne vsebuje nobenih sintetičnih vitaminov in mineralov, kar je eden izmed njenih glavnih adutov!

Pomembno! Prehod na novo hrano

Mladičkom se imunski sistem komaj razvija, zato so na spremembe hrane še toliko bolj občutljivi. Prav zaradi tega morate menjavo hrane izvesti toliko bolj potrpežljivo! Ko mladička pripeljete v nov dom, ga nekaj časa še hranite tako, kot ga je hranil vzreditelj (tudi če so to briketi), potem pa počasi preidite na izbrano hrano (staro hrano nekaj časa kombinirajte z novo).

Pri menjavi hrani lahko pride do prebavnih težav, tudi če vse skupaj izpeljete zelo počasi. V takih primerih je smiselno, da posežete po probiotikih, ki bodo pomagali pri ponovni vzpostavitvi črevesne flore, pomagate si lahko tudi s korenčkom ali korenčkovim granulatom, odlično se obnese tudi kuhana in pretlačena hokaido buča, ki jo dodate v obrok.

Konzerve lahko kombinirate tudi s peleti za mladičke, lahko tudi v istem obroku.

PRO nasvet: ko bo vaše mlado bitje začelo menjavati mlečne zobke za stalne, bo v svoji okolici še bolj kot običajno iskal stvari, ki so po njegovem mnenju idealne za žvečenje, saj si bo tako »masiral« boleče dlesni. Takrat mu lahko ponudite 100 % mesne žvečljivke (koža, ušesa …) ter mu tako olajšate menjavo zob, pa še preprečite nezaželeno žvečenje raznoraznih nežvečljivih predmetov.

Kaj pa količina hrane za pasje mladiče?

Ker so mladiči v fazi razvoja, potrebujejo beljakovinsko močnejšo hrano, enako velja tudi za breje psice in psice v fazi laktacije. Prav zaradi tega lahko tudi psicam v tem obdobju ponudimo hrano za mladiče. Mladiče hranimo 3 do 5-krat dnevno, obroke začnemo izpuščati takrat, ko jih mladiči začnejo zavračati, vedno pa moramo biti pozorni glede količine. Mladičke do 7. meseca starosti hranimo s količino, ki znaša 5 do 8 % telesne teže na dan, med 7. in 12. mesecem dnevna količina hrane znaša nekje med 3 do 5 % telesne teže.

Seveda so to zgolj osnovne smernice – pri nekaterih psih boste na manjše obroke prešli že prej, pri drugih kasneje, saj je veliko odvisno od posameznega psa in njegove aktivnosti ter drugih dejavnikov. V vsakem primeru pa morate spremljati telesno težo in temu primerno odmerjati obroke!

Brez!

Res je, da je izbira hrane za pse vseh starosti in pasem zelo pestra in se je včasih težko odločiti glede na vse superlative, s katerimi je označena. Eden izmed glavnih razlogov, zaradi katerih že leta ostajam zvesta Naturavetalu, je njihova politika glede uporabe in obdelave sestavin. Tudi njihova mokra hrana ne vsebuje glutena, pšenice, je brez barvil in drugih sintetičnih dodatkov ter seveda brez gensko spremenjenih organizmov. Sestavine so primerne za človeško uporabo, stranski proizvodi predelave sestavin niso vključeni v hrano, saj si naši kosmati prijatelji res zaslužijo samo najboljše! In kot sem že omenila: vsebuje zgolj in samo naravne vitamine in minerale (ne sintetičnih)!

Zato je moj končni predloga to: čim prej v preizkušnjo 🙂 Glede na to, da so Naturavetal pločevinke zelo ješče, sem prepričana, da ne boste porabili prav veliko časa za prepričevanje vašega pasjega mladiča!

Konzerve, ob katerih bodo pasji mladiči odrasli v najboljše kosmate prijatelje, lahko preverite tukaj >>>

PS: kosmatincki.si so ZHP ponudniki, zato člani ZHP kluba kupujete ceneje!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.