Domov » Trendi » Za pasji nasmeh brez zobnih oblog

Za pasji nasmeh brez zobnih oblog

Objavljeno v Trendi

Čisti in beli zobje niso samo lepi na pogled, temveč so tudi zelo pomembni za zdravje psa. Pasji skrbniki se želimo skoraj za vsako ceno izogniti odstranjevanju zobnih oblog (čeprav včasih drugače ne gre), saj poseg zahteva anestezijo in starejši kot je pes, bolj smo v skrbeh.

Tudi pri preprečevanju nastajanja zobnih oblog in kamna je preventiva najboljša rešitev. Nekateri se odločijo za redno ščetkanje zob, drugi namesto zobne ščetke psu raje ponudimo take in drugačne priboljške za žvečenje (recimo posušeno mesne žvečljivke, surove mesnate kosti), ki na dnevni bazi skrbijo za dentalno higieno in mehansko čiščenje zob.

Tukaj pa igra pomembno vlogo tudi tudi hrana, najbolje da sveža, neprocesirana, taka, ki se ne »lepi« na zobe ter različni dodatki k prehrani, s katerimi lahko poskrbimo za optimalen pH sline v ustih in posledično neprijetno okolje za nastanek zobnih oblog.

Pozabite na estetiko, na udaru je zdravje

Zobne obloge in kamen niso moteče toliko z estetskega kakor iz zdravstvenega vidika. Vnete dlesni kot posledica nabiranja oblog in kamna lahko namreč postanejo odlično vstopno mesto za različne bakterije, ki bodo v pasjem organizmu rušile ravnovesje in povzročile težave na številnih področjih. In da ne bo pomote – enako velja tudi za mačke!

Prav zato moramo redno ter vestno skrbeti za čiste in zdrave zobe, ob vsem tem pa verjetno ni treba posebej poudariti, da je pomembno predvsem pravočasno ukrepanje. Ko so zobje že konkretno prekriti z zobnim kamnom, lahko na naravne rešitve pozabite in se raje naročite na poseg k izbranemu veterinarju …

Ste že pomislili na alge?

Eden izmed dodatkov k prehrani, ki učinkovito preprečuje nastajanje zobnih oblog (in posledično zobnega kamna) je Canis extra v prahu, ki deluje na osnovi morskih alg. Ne pričakujte, da bo zaradi njega zobni kamen kar »popadal« z zob, bo pa učinkovito preprečil nastajanje oz. zmanjševanje zobnih oglog.

Za kelp  – rjavo morsko algo – ste prav gotovo že vsi slišali, verjetno pa le redki vedo, da lahko tudi učinkovito zmanjšuje nastajanje zobnih oblog, ki so predpogoj za nastanek zobnega kamna. Kelp, ki ga zmešamo v pasji obrok, bo v pasjih ustih vzdrževal optimalen pH, neprijazen do bakterij, ki so skupaj z drugimi »pomočniki« osnovni gradniki zobnih oblog.

Podobno kot pri vseh drugih naravnih rešitvah, je tudi v primeru preprečevanja zobnih oblog pomembna vztrajnost in doslednost ter upoštevanje navodil proizvajalca. Občasno dodajanje Canis extra z morskimi algami v prahu v prehrano ne more narediti čudeža, medtem ko bo redno dodajanje v kombinaciji z žvečenjem, ki je najbolj naravna potreba psa, poskrbelo za najboljšo preventivo.

Morske alge v prahu, zlasti kelp, bodo poskrbele za pH v ustih, ki ni prijazen do bakterij in posledično zobnih oblog.

Vašemu psu nič ne pomaga? Potem berite dalje 🙂

 »Mojemu psu ne pomaga nič«

Neredki so taki primeri, zlasti pri majhnih psih, pri katerih se obloge nabirajo ne glede na vse preventivne ukrepe, ki se jih poslužujejo pasji skrbniki. V tem primeru Naturavetalovi veterinarji svetujejo, da pri vašem izbranem veterinarju opravite temeljit pregled zob in ustne votline, saj imajo zlasti psi manjših pasem običajno cel žur v ustih (nepravilno razporejeno zobovje in druge genetske predispozicije), poleg tega pa opozarjajo, da so lahko nekateri psi genetsko bolj nagnjeni k tvorjenju oblog in kamna.

Pri takih psih mora biti redno žvečenje in ščetkanje zob visoko na listi prioritet, pri preprečevanju zobnih oblog pa lahko učinkovito pomaga kombinacija kelpa in drugih alg (spirulina, klorela), s katerimi »kolobarimo«  po 2 do 4 tedne.

Pri 6+ letih z zdravimi zobmi brez oblog in brez ščetkanja 🙂

Ne samo za zdravje zob!

Kelp je odličen vir aminokislin, mineralov in elementov v sledeh ter odličen vir joda in je primeren sploh za tiste pse, ki niso ravno ljubitelji morske hrane. Poleg tega poskrbi za zdravo črevesje, krepi imunski sistem ter doprinese k zdravju vezi, kit, kremlpjev ter dlake. Dozira se ga v gramih, ni pa primeren za tiste pse, ki zaradi zmanjšanega delovanja ščitnice uživajo tablete s hormonskimi nadomestki. Kelp torej ne bo samo pomagal pri preprečevanju nastajanja zobnih oblog, temveč bo poskrbel za popestritev vsakodnevnih pasjih obrokov.

Poskrbi za zdrave zobe! Morske alge v prahu dobiš tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.