Domov » Priporočam » Zakaj ni dobro vsako lososovo olje?

Zakaj ni dobro vsako lososovo olje?

Objavljeno v Priporočam

Naj dvigne roko tisti, ki še ne pozna številnih koristi lososovega olja za naše pse in mačke! Lososovo olje je prav gotovo eden izmed najbolj znanih ter vsestranskih dodatkov k prehrani in na neki določeni točki smo (ali bomo) po njem posegli čisto vsi skrbniki živali.

A glej ga zlomka, po drugi strani nas prehranski strokovnjaki opozarjajo, da moramo omejiti vnos rib, ki so na vrhu prehranjevalne lestvice, lososa pa naj bi (če želimo zares izkoristiti vse njegove opevane prednosti) skrbno izbrali glede na način gojenja ter ribolovno območje, saj ni vsak losos (ali lososovo olje) kar po defaultu super hrana, prav nasprotno: na dolgi rok bi lahko bil celo zdravju škodljiv.

Skrbniki živali se lahko potem upravičeno vprašamo, kaj to pomeni za lososovo olje? Je za naše pse kljub temu dobro katerokoli lososovo olje, oz. kako lahko v poplavi številnih najboljših izberemo tako, ki je zares dobro in zdravju koristno? Na kaj moramo biti pozorni ob branju deklaracij?

Ribe in lososovo olje v pasji prehrani

Preden pridemo do lososovega olja, še kratek intermezzo o ribah: jasno je, da so ribe del uravnotežene pasje in naše prehrane (pri psih naj bi predstavljale približno 10 % prehrane), a ni vsaka riba dovolj dobra, da se znajde na našem krožniku ali v pasji skledi. Ribe z vrha prehranjevalne lestvice že dolgo ne veljajo za presežek zdrave prehrane, še več, prehranski strokovnjaki svetujejo, naj se naših krožnikih znajdejo le občasno. Skratka, tuna (iz pločevinke) za pse je že zdavnaj passe … A zakaj?

V prvi vrsti naj bi bila zaradi onesnaženosti morja problematična vsebnost težkih kovin in drugih škodljivih snovi ter kemikalij, ki se kopičijo pri večjih ribah, zlasti pri tistih, ki se prehranjujejo z drugimi ribami in tako v sebi nakopičijo še več škodljivih snovi – začaran krog, torej. Preko rib kot vira prehrane naj bi težke kovine in druge kemikalije neposredno prehajale v naš organizem in lahko si predstavljate, da na dolgi rok to ne pomeni nič dobrega, kaj šele zdravega.

Prav zaradi tega naj bi bile manj problematične in bolj zdrave tiste ribe, ki so na dnu prehranjevalne lestvice (sardele, inčuni in druge naše, lokalne ribe), zaradi česar naj bi se tudi pogosteje znašle na naših krožnikih in nenazadnje tudi v pasjih skledah.

A glej ga zlomka, včasih samo z dodajanjem manjših rib v prehrano ne moremo zadostiti povečanim potrebam po omega-3 maščobnih kislinah, ampak jih moramo dodati v bolj koncentrirani obliki. Lososovo olje je običajno prva in najbolj intuitivna izbira, ampak na podlagi zgoraj napisanega se lahko upravičeno vprašamo, ali je dodajanje lososovega olja v prehrano še vedno tako zelo zdravo in priporočljivo?

Je, če ne bomo kupili prvega lososovega olja, ki nam pride pod roke 🙂 Paziti moramo, da izberemo lososa oz. lososovo olje iz divjih lososov ter na ribolovno območje (Atlantik), kjer naj bi bilo morje manj onesnaženo.

Lososovo olje je odlična izbira za vse tiste pse z različnimi kožnimi težavami, ekcemi in pogostimi srbečicami, saj odlično vpliva na zdravje kože in dlake, res pa je, da moramo biti potrpežljivi, saj se učinki ne poznajo takoj. Prav zaradi tega je nepogrešljivo v obdobju menjave dlake ali pa če psa napade prhljaj, bodisi kot posledica težav s kožo ali bolj suhega zraka v stanovanju zaradi centralnega ogrevanja. Je super rešitev, ko želimo spodbuditi apetit neješčim psom (seveda odvisno od tega, kaj je vzrok neješčosti), krepi imunski sistem, je odličen dodatek brejim psičkam in super podpora ob različnih okrevanjih. Pri doma pripravljeni hrani je obvezen dodatek za tiste pse, ki ne marajo svežih rib, poleg vsega naštetega pa še ščiti srce, ožilje in ohranja zdravje možganov ter kognitivne sposobnosti. Preverjeno dobro lososovo olje dobite tukaj >>>

Divji vs. gojeni losos

Pri gojenem lososu naletimo na več različnih težav: problematična je že prehrana, s katero hranijo te ribe, da zrastejo v velike in zajetne kose »mesa« (in seveda čim hitreje …). Posledica napačne hrane je lahko porušeno optimalno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami ter nekaterimi drugimi vitamini in minerali, zaradi česar se sestava mesa gojenega lososa lahko bistveno razlikuje od divjega lososa. Poleg tega naj bi gojeni lososi živeli v majhnih morskih bazenih, v katerih je onemogočeno normalno gibanje, posledično tudi meso ni čvrsto ampak bolj mastno (lososa spada med mastne ribe, a niso vse maščobe enako dobre!), v najhujših scenarijih pa naj bi bilo meso na koncu tudi pobarvano v bolj živo roza barvo. Divji losos je nežno roza barve (modni navdušenci gotovo poznate odtenek “salmon pink”), ki je posledica oksidanta astaksantina oz. hrane, ki jo uživa v naravi (sardine, kozice …). Gojeni losos pravo hrano verjetno vidi pravo hrano komaj v ribarnici.

Ampak – kako izbrati divjega lososa glede na onesnaženost morja in ribolovnih območjih? Preprosto: izogibajmo se norveškemu lososu, ki pri nas v Evropi že nekaj časa buri duhove, zato pa raje izberimo lososa iz atlantskega oceana oz. Aljaske, a je ta pri nas bolj redek (v obliki olja, vsaj po mojih podatki).

Ni razloga za paniko, če …

Sem vas prestrašila z lososom? To nikakor ni bil moj namen – moj namen je, da znamo razbrati, kaj je za naše živali v množici najboljših zares dobro.

Dobro izbrano, hladno stiskano, lososovo olje za pse je namreč odličen vir nujno potrebnih omega-3 maščobnih kislin in čeprav omega-3 maščobne kisline najdemo tudi v rastlinski prehrani, bodo nekateri argumentirali, da je pri psih izkoristek iz živalskih virov boljši. Lososovo olje definitivno ostaja nepogrešljiv dodatek k pasji hrani, samo izbrati ga moramo po pameti.

Še nekaj praktičnih nasvetov pri nakupu lososovega olja:

 • Ker je izjemno občutljivo (po odprtju je rok trajanja cca. 2 meseca), ga raje kupimo v manjših količinah in obvezno ga shranjujmo v dobro zaprti embalaži in v temnem prostoru, sicer bo zelo hitro postalo žautavega okusa.
 • Bodite pozorni tudi pri sveže kupljenem lososovem olju, saj se lahko zaradi napačnega načina transporta in shranjevanja hitro pokvari. Verjetno je sicer majhna, a previdnost ne bo odveč.
 • Vsa olja, ki jih kupimo zase ali za psa, morajo biti hladno stiskana, saj se samo tako optimalno ohranijo vse hranljive snovi, zaradi katerih smo ga sploh kupili.
 • Če nismo prepričani o poreklu in izvoru lososa, ker to ni natančno navedeno na embalaži ali deklaraciji, je najbolje, da se z vprašanji obrnemo na proizvajalca.

Kje dobite preverjeno dobro lososovo olje? Preveri tukaj >>>

Ne pozabite! Člani ZHP kluba v trgovini kosmatincki.si kupujete ceneje!

PS: Če nič drugega, si vsaj shranite povezavo za naslednji nakup lososovega olja 🙂

Viri in nadaljnje branje
veskajjes.si
Wild vs Farmed Salmon — Can Some Fish Be Bad for You?
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

 1. Tana
  | Odgovori

  Spoštovana,

  moja kužika pa ne mara rib svežih, le suhe včasih poje, lososovega olja pa sploh ne. Kaj lahko naredim v tem primeru?
  Hkrati pa me zanima zakaj mesnata rebrca niso primerna kost, če je odrezana posamično? Psička je majhna in rebrca lahko fino prilagajam velikost, ker se lepo nalomi.
  Hvala za odgovore.
  lp
  Tana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.