Domov » Ostalo » 5 možnih razlogov, zakaj pes je travo

5 možnih razlogov, zakaj pes je travo

Objavljeno v Ostalo

Prepričana sem, da ste se tudi sami že kdaj vprašali, zakaj pes je travo, zakaj potem bruha in zakaj se včasih pase “kot krava”. Eno izmed najstarejših prepričanj je, da pes je travo zato, ker ima težave z želodcem, a glej ga zlomka, travo jedo tudi psi, ki nimajo težav z želodcem!

Čeprav je to početje načeloma neškodljivo, je vseeno lahko subtilno sporočilo, ki ga ne smemo popolnoma ignorirati ali preprosto označiti za razvado. V večini primerov verjetno res ni treba narediti panike, je pa vseeno fino, če psa opazujemo in po potrebi uvedemo spremembe. Te so običajno povezane s pasjo hrano.

5 pogostih razlogov, zakaj pes je travo

Razlogov, zakaj pes je travo, je torej lahko več in z natančnim opazovanjem psa na paši bomo hitreje ugotovili glavni namen tega početja. Je pes pri izbiri trave izbirčen ali gloda travo vse povprek? Se pes dobesedno pase ali travo gloda bolj kot ne priložnostno? Ali pes potem travo izbruha ali ne?

Uživanje trave je eden od primerov, s katerimi zoofarmakognozija razlaga samozdravljenje živali. Čisto natančnega razloga, zakaj pes je travo, ni mogoče napisati, ker psi pač izbirajo različne trave za različne priložnosti, pravi Tanja Kresnik, energijska osteopatinja, ki terapije redno dopolnjuje z zoofarmakognozijo in dodaja, da “trava ni enaka travi”. Pozorni skrbniki psov bodo lahko na sprehodu s svojim štirinožnim prijateljem opazili, da morda ne izbere vsak dan enake trave, še posebej, če jih pot spomladi zanese mimo polj pšenice ali ječmena, se morda njihovi psi radi ustavijo ob polju in žvečijo mlade poganjke …

Imejte v mislih, da temu početju verjetno ne bomo nikoli prišli 100 % do dna (sploh pa, zakaj bi mu?). Dejstvo je, da obstaja veliko različnih odgovorov in teorij o tem, zakaj pes je travo, vseh stvari se enostavno ne da dokazati in je treba slediti občutku ter svojemu psu. Tudi spodaj našteti razlogi naj vam služijo zgolj kot izhodišče za nadaljnje raziskovanje.

Težave z želodcem, napihnjenost in vetrovi

Prehranjevanje s travo je verjetno eden izmed najbolj nagonskih načinov, s katerim pes izzove bruhanje ter se tako poskuša znebiti želodčne vsebine, ki mu več kot očitno ne ustreza. Prebavni trakt pa ni sestavljen samo iz želodca in razlog, zakaj pes je travo, se lahko skriva tudi drugje: morda ga določena hrana napihuje in si želi na tak način olajšati neprijetne posledice.

Ko pes je travo zato, da bi pomiril razdražen prebavni trakt, travne bilke običajno napade manično, ni nič kaj preveč selektiven pri izbiri trave in v poštev pride vse: od ostre do manj ostre trave.

Dokler se to zgodi občasno (1 do 2-krat letno), ni nobenega razloga za paniko, ko pa to postane navada, je treba temu primerno ukrepati, preveriti zdravstveno stanje in če se le da, zamenjati prehrano za tako, ob kateri se bodo primarni simptomi ublažili ali popolnoma izginili, pes pa se po pomoč ne bo več zatekel k uživanju trave.

Pomanjkanje vlaknin v prehrani

Psa lahko hranite s še tako kvalitetno hrano, pa naj bo ta surova ali kuhana, briketi ali peleti, ampak dejstvo je, da je opazovanje psa ključnega pomena pri pripravi in izbiri njegove prehrane. Vsakodnevno in ne prav selektivno grizljanje trave v manjših količinah lahko nakazuje tudi na to, da psu v postreženi prehrani primanjkuje vlaknin, zato popolnoma nagonsko poseže po balastnih snoveh, ki jih na dosegu smrčka ponuja mati narava.

Nekateri pasji skrbniki opažajo, da so se psi prenehali nažirati s travo, potem ko so hrano zamenjali za tako, ki je vsebovala več vlaknin. Na srečo lahko to teorijo lahko potrdite ali ovržete na zelo enostaven način – psu v prehrano dodate nekoliko več vlaknin. To početje pogosto opažam tudi pri svojem psu, zlasti takrat, ko je njegova hrana kakšen dan ali dva zapored manj bogata z vlakninami, zato pri naslednjih obrokih pazim, da vanje vključim več (a ne preveč!) balastnih snovi. Skladno s tem ponikne tudi grizljanje trave.

Ker psi ne prežvekujejo, trava (in druge vlaknine) na drugi strani pride ven v praktično neprebavljeni obliki, zato jih postrezite primerno “obdelane” (nastrgane, pretlačene v pire).

“Pomanjkanje” drugih snovi v prehrani

Lia, Tanjina psička “ovohava” pšenico.

Trave so lahko vir klorofila, fitohranil ter nekaterih vitaminov, mineralov in encimov. Kot pravi Tanja, so v zoofarmakognoziji učinki npr. ječmenove trave precej bolj raziskani, kot so učinki običajnih trav. Tako si lahko na primer živali z njenim uživanjem pomagajo pri pomanjkanju hranil (sploh magnezija), pri anemiji, težavami s pigmentacijo ali celo pri vedenjskih težavah, kot sta anksioznost in hiperaktivnost.

Ko pes pozorno izbira travo in ni dobra prav vsaka travna bilka, je morda izbirčen prav s tem razlogom – ker izbira pravo travo za trenutno razpoloženje in stanje, morda čuti, da kaj od naštetega potrebuje v večji meri in zato instinktivno poseže po določeni vrsti trave. To “pomanjkanje” ni življenjsko ogrožajoče in ni razlog za paniko, temveč za opazovanje psa in namesto da bi mu to početje preprečili, mu raje omogočite, da si izbere pravo travo za tisti dan.

Torej, ja, pes lahko je travo zaradi »pomanjkanja«, do katerega lahko pride, tudi če kupujete najbolj popolne in kvalitetne obroke v vrečkah. Psi so si različni in njihove potrebe se razlikujejo, nemogoče je spraviti vse v enako formulo in vrečko.

Notranji zajedavci

Karen Becker, ena izmed tujih holističnih veterinark, med drugim omenja študijo, ki je bila narejena na šimpanzih. Tej so pogosteje posegli po travi takrat, ko so si nagonsko želeli povečati “gibanje” črevesja, zato da bi si znebili notranjih zajedavcev.

Morda samo uživa v tem početju, ki je dediščina prvinskih prednikov

Ena izmed teorij o tem, zakaj pes je travo, govori tudi o tem, da je lahko to početje zapisano v genih kot ostanek tistega časa, ko so divji psi pojedli vsebino želodca plena. Nenazadnje pa lahko pes je travo tudi samo zato, ker mu paše in ker mu je tako početje všeč.

Za razliko od prvega razloga, ko pes je travo zato, da bi si pomiril želodec in prebavni trakt, je tako početje bolj umirjeno in selektivno, pes je tudi neprimerno bolj izbirčen glede trave. Na paši se zabava in nič kaj ne daje vtisa, da bi bilo karkoli narobe – nenazadnje lahko pes je travo tudi samo zato, ker mu je v tistem trenutku dolgčas.

Moj pes ima »na vikendu« izbran točno določen travnati grmiček, ki ga vedno, ko sva na morju, skrbno pogrize, in garantiram vam, da ni nobene korelacije z želodčnimi težavami, pomanjkanjem vlaknin ali česa drugega. Preprosto paše mu – tako da, ja, včasih je lahko razlog, zakaj pes je travo tudi zelo banalen (vsaj s človeškega vidika).

Kdaj je čas za paniko?

To, da pes je travo, načeloma ni nevarno početje, a če traja dlje časa in je precej intenzivno, je seveda zelo priporočljivo, da kaj ukrenemo v tej smeri, nenazadnje nam pes s tem nekaj sporoča. Sprememba obstoječe hrane za naravno, svežo in neprocesirano hrano lahko tudi v tem primeru naredi »čudeže«; če hrana ne bo vznemirjala prebave, pes ne bo imel potrebe po »pomirjanju želodca«, če bomo razmerja v hrani prilagodili potrebam našega psa, se ne bo več pasel zato, ker bi potreboval več vlaknin … Kot pravi Tanja, je vsaka žival svet zase in ji lahko marsikdaj pri še tako izbrani prehrani česa primanjkuje, saj se potrebe telesa nenehno spreminjajo glede na fizično, psihično ali čustveno stanje živali, pri čemer je najprej »prizadeta« prva vrsta obrambe telesa – imunski sistem.

Če pa je pes že na sveži prehrani, nekateri tuji holistični strokovnjaki priporočajo kuro s probiotiki za pse ali prebavnimi encimi, ki morajo biti primerno izbrani. Pri prekomernem nažiranju s travo pa pomoč strokovnjaka pri pripravi optimalnega pasjega jedilnika prav tako ne bo odveč 🙂

Viri in nadaljnje branje
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.