Domov » Mačke » Nevarnost: mačke in okna, odprta na nagib

Nevarnost: mačke in okna, odprta na nagib

Objavljeno v Mačke

Okenske police so običajno poleg radiatorjev priljubljena relax točka za mačke, zlasti tiste, ki živijo izključno notranje življenje. Opazovanje okolice skozi okno je za naše domače lovke prav gotovo nadvse zanimivo početje, hkrati pa lahko okna mačkam predstavljajo veliko nevarnost, zlasti če so nagibna oz. odprta na kipanje, kip ali ventus (poimenovanje je odvisno od tega, s katerega konca Slovenije prihajate). Pozornost zato vsekakor ni odveč, prav tako je smiselna tudi zaščitna mreža za mačke, a o tem nekoliko več kasneje.

Zakaj so nagibna okna nevarna za mačke?

Večina mačk ima v svojih genih zapisan odličen lovski nagon, zato so že ptički na balkonu lahko zanjo že čisto dovolj dober razlog, da bi se poskusila osvoboditi notranjega okolja tako, da bi na prostost zlezla preko nagiba. Morda se ustraši zvoka v stanovanju in poskuša instinktivno zbežati stran ali pa jo lahko nenazadnje skozi nagib žene zgolj mačja radovednost.

In kaj se potem zgodi? Medtem ko mačka poskuša skozi nagib zlesti ven, se zatakne in bolj ko se poskuša rešiti, bolj drsi navzdol in bolj je stisnjena.

mačke nagibna okna tilting zaščitna mreža za okna za mačke
Vir fotografije: yummypets

Dlje časa, kot je mačka stisnjena v nagibu, hujše so posledice in neredko se tak podvig konča tudi s smrtjo, bodisi zaradi tega, ker se je mačka zadušila ali pa zato, ker je prišlo do tako hudih poškodb, da ostane evtanazija edina humana možnost. Ko je mačka stisnjena v nagibu, se prekine dotok krvi v možgane, lahko pride do hudih poškodb notranjih organov, hrbtenice in mačke, ki to preživijo, imajo lahko trajne posledice (uhajanje urina, blata, paraliza …).

Tudi če imate okna vedno odprta na kip oz. ventus in se nikoli še ni nič zgodilo, to še ni zagotovilo, da se dejansko nikoli ne bo nič zgodilo. Živali niso racionalna bitja, temveč delujejo po nagonu in nikoli ne veste, kaj se bo nekega dne vaši mačji gospodični utrnilo v kosmati bučki, da bo poskusila zlesti skozi okenski nagib. Zato ali zapirajte okna ali balkonska vrata, ko vas ni doma ali pa jih zaščitite z ustrezno tilting zaščito.

Zaščitna mreža za okna za mačke

Tudi v tem primeru velja, da je preventiva najboljša kurativa, zato zaščitite okna! Ali tako, da so zaprta, medtem ko vas ni doma, ali pa tako, da nanje namestite zaščitno mrežo. Nagibna okna lahko namreč zaščitite s posebno mrežo – rešetko, ki se na enostaven način namesti na odprto okno. Cena je v primerjavi z varnostjo smešna (slabe 4 €). Primer >>>

Trixie zaščitna ograja za nagibna okna
Foto: zoohit.si

 

Če imate doma mačko, je seveda optimalno, če poskrbite za zaščito odprtih oken na splošno, zlasti če živite v višjih nadstropjih. Nesreča namreč nikoli ne počiva, mačka pa ob padcu z visokega nadstropja ne pristane vedno na nogah. Če pa že, so lahko posledice spet hude, tako v smislu zdravja kot dragih operacije.

Če je vaša mačka izključno notranja, ne spreglejte idej, s katerimi ji lahko popestrite notranje življenje!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.