Domov » Trendi » Zeleni vampi – v kockah!

Zeleni vampi – v kockah!

Objavljeno v Trendi

Tisti, ki pse že dlje časa hranite s surovim mesom, jih gotovo že poznate – če ne drugače, pa po vonju! So prava poslastica, ob kateri se cedijo sline tudi najbolj izbirčnim pasjim smrčkom, poleg tega pa predstavljajo odličen »boost« za prebavo in imunski sistem.

Priporočam jih tudi vsem, ki svoje pse navajate na surov način prehranjevanja. Zeleni vampi namreč vsebujejo encime in naravne prebiotike, zaradi česar blagodejno vplivajo na prebavni sistem in posledično pomagajo tudi pri lažji adaptaciji organizma na surovo prehrano. Posledično prehod na surovo prehrano tako ne povzroča preglavic, recimo prebavnih težav.

Neočiščeni vampi, ali kot jim pravimo v BARF žargonu zeleni vampi, so zdaj na voljo v  kockah t.i. Nuggetsih, ki so nadvse priročne za odmerjanje, kombiniranje in odmrzovanje! UaU!

Novost v Sloveniji: zeleni vampi v čisto novi, izredno praktični formi nuggetov oz. kock.
Novost v Sloveniji: zeleni vampi v čisto novi, izredno praktični formi nuggetov oz. kock.

Vampe ste prav gotovo že zasledili v mesnici ali trgovini, vendar so ti očiščeni, običajno tudi že pokuhani in pripravljeni tako, da jih lahko čim prej naredite »po tržaško«. Zeleni vampi pa so neočiščeni, kar pomeni, da vsebujejo še številne hranilne snovi, ki pozitivno vplivajo na prebavo psa. Zelene vampe vedno ponudimo surove, saj če jih boste kuhali, bodo izgubili celotno hranilno vrednost.

Prebavni encimi in naravni probiotiki

Vampi so predželodec, del prebavnega sistema prežvekovalcev in v neočiščeni obliki vsebujejo še prebavne encime in probiotike, zaradi česar so pri BARF načinu prehranjevanja nepogrešljivi, ter druge hranilne snovi (vitamine in minerale, omega-3 maščobne kisline …).

Prav zaradi tega so odlična dopolnitev oz. še bolje popestritev prehrane pri psih, ki imajo občutljivo prebavo, potrebujejo dodatno podporo ob okrevanju ali so na splošno neješči. Izkušnje iz prakse namreč kažejo, da zeleni vampi k skledi privabijo tudi najbolj neješče pse 🙂

Včasih lahko v surovi in nepredelani obliki zasledimo v manjših količinah tudi delno prebavljeno vsebino (travne bilke …) želodca krave, s čimer ni popolnoma nič narobe, prej dobrodošlo (predstavljajo unikaten vir vlaknin ter dobrih kultur). Naj pa ob tem še poudarim, da se intenzivnost zelene barve lahko razlikuje med posameznim pakiranjem; to je popolnoma normalno, saj gre za 100 % naravni proizvod in nima nikakršnega vpliva na kvaliteto.

Just Meat zeleni vampi v »nuggetih« – kockah

Podobno kot prav gotovo že vsem poznani Natures Menu Country Huntry Nuggets, so tudi Just Meat zeleni vampi v obliki ti. nuggetov – kock, ki so nadvse praktične za odmerjanje. To je dobrodošlo zlasti če imate doma manjše pse in je običajno 250 ali več gramsko pakiranje praktično tedenska zaloga ali pa če bi zelene vampe radi ponudili kot del obroka.

Potrebno količino kock preprosto odmrznete, preostanek pa hranite dalje v skrinji. Ker so kocke manjše, se tudi hitro odmrznejo, tako da če se popoldne spomnite, da psu večerjo popestrili z Juste Meat zelenimi vampi, ni problema – odtajani bodo v cca. 1 do 2 urah!

Zelene vampe lahko psu ponudite kot samostojni obrok, 1 do 2-krat tedensko ali pa jih ponudimo kot del uravnoteženega obroka. Naj razložim: uravnotežen pasji obrok naj bi bil sestavljen iz 60 do 80 % mesa, preostanek pa naj bi predstavljala zelenjava, manjši delež sadja in dobri viri ogljikovih hidratov. Če obrok želite popestriti z zelenimi vampi, ga pripravite tako, da mesni delež nadomestite v celoti z zelenimi vampi ali pa kombinirate »pol-pol«.

Nekaj idej, kako kombinirati Natures Menu Just Meat zelene vampe

Natures Menu Just Meat zelene vampe lahko popestrite z račjimi vratovi ali račjimi perutničkami, kombinirate jih lahko tudi z Natures Menu sadno-zelenjavnimi kockami ali drugimi Country Hunter nuggeti. Moj trik: ker moj pes ni najbolj navdušen jedec surovih rib, jih zmešam med zelene vampe. Ko se obrnem, je skleda polizana do čistega!

Biološko primerna hrana

Ko so predniki naših psov v naravi ulovili plen, so pojedli tudi želodec ulovljenega plena z vsebino vred in ta je pogosto vseboval tudi še delno prebavljeno hrano. Neočiščeni zeleni vampi kot dodatek k prehrani so tako eden izmed najboljših primerov hranjenja, kot ga veleva narava.

Najboljše sestavine

Natures Menu Just Meat vampi vsebujejo zgolj vampe pašnega goveda. Tako kot velja za celotno linijo njihovih proizvodov, gre tudi v tem primeru za meso lokalnega porekla, ki mu niso dodani nikakršni  konzervansi, barvila, ojačevalci okusov. Skratka, točno tako, kot je predvidela narava, le da so nam pri Natures Menu precej olajšali delo glede odmerjanja J

Natures menu vampov žal ni več na voljo v Sloveniji, lahko pa vseeno pobrskaš za alternativo med ponudbo hrane v spletni trgovini vetshop.si

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Moni
  | Odgovori

  Ali jih lahko psu občasno ponudimo tudi če ni na surovi prehrani?
  Koliko kockic bi bilo za majhnega psa s 7 kg teže?
  Gre za starejšega psa, ki je na kuhani domači hrani in ima kronične težave z gastrititisom.

  lp

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni! Če pes ni navajen na surovo hrano, morate tudi predstavljene zelene vampe v prehrano uvesti počasi in postopoma. Glede na telesno težo bi bila primerna količina 6 do 8 kock, po priporočilu proizvajalca vsak 2. dan. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.