» » Zelišča in začimbe za psa, 1. del

Zelišča in začimbe za psa, 1. del

Objavljeno v Zelišča in začimbe | 0

Škoda, ker smo pozabili, kako blagodejen, zdravilen in preventiven učinek imajo različna zelišča in začimbe. Prvotno so bila v večini primerov namenjena prav temu, kulinarika je bila v drugem planu.

Ker se pospešeno vračamo k naravi, obračamo na homeopatijo in druge komplementarne metode zdravljenja, smo tudi v prehrano psov ponovno začeli vpeljevati zelišča in začimbe: ena bodo pomagala preventivno, druga kurativno, nekatera rastejo na vrtu, druga dobimo v trgovini.

Vseeno pa velja pravilo zmernosti: če bomo psa nafilali z vsem možnim in v prevelikih količinah, lahko kvečjemu dosežemo nasprotni učinek.

Zmernost je lepa čednost, sploh pa je treba opazovati psa in ugotoviti, kaj njemu paše in če je bolj občutljive narave pa je treba biti toliko bolj pozoren. Čeprav nas večina zelišča meša kar v hrano, je za popoln izkoristek boljše, če jih ponudimo samostojno. No, jaz nimam teh problemov, ker moj poje vse 🙂

Zelišča in začimbe naj služijo kot dodatek k prehrani, za bolj resno in učinkovito zdravljenje se je potrebno obrniti na strokovnjaka, ker se lahko zgodi, da bomo s samodiagnozo in samozdravljenjem naredili več škode kot koristi.

Spodnji seznam (1. del, drugi je v nastajanju) je nastal predvsem kot odgovor na razne mite o strupenih začimbah, ki se pojavljajo po različnih spletnih straneh in služijo prej filanju z vsebino kot pa podajanju relevantnih informacij. Te kombinacije so preizkušene v živo in vsi smo živi in zdravi 🙂

+ Aloe Vera

Blaži vnetja in zdravi kožna obolenja, namenjena je predvsem za zunanjo uporabo. Aloe vera za psa običajno obstaja v obliki raznih krem in gelov za pomiritev kože.

+ Bazilika

Deluje protivnetno, je antibakterijska in vsebuje veliko antioksidantov. Odlična je proti slabemu zadahu in baje jo obožujejo psi, ki imajo težave s kožo.
Več o njej si lahko prebereš tukaj.

+ Kamilica

Ni primerna za občutljive pse (je pogost alergen) in breje psice. Kamilični čaj ali tinktura bo v zmernih količinah pomagal pri prebavi in bo pomirjala psa.

+ Cimet (Ceylon)

Pomaga pri urejanju pasje prebave,je bogat z antioksidanti in odličen za zatiranje pasjega zadaha. Več o cimetu si lahko prebereš tukaj.

+ Marjetice

Bogate so z vitamini, kalcijem, železom. Delujejo diuretično in pozitivno vplivajo na jetra, pes jih lahko uživa sveže, na spomladanskem sprehodu ali posušene.

+ Koromač

Pomaga pri čiščenju telesa in deluje odvajalno, zato ga jaz dodam v zelo majhnih količinah (občutljiv pes, kaj naj 🙂 )

Sicer pa ni da ni v koromaču: Vitamin A, C, kalcij, železo, magnezij, fosfor, omega-6 maščobne kisline…skratka, superživilo, če se izrazim po moderno.

+ Koromačeva semena

Spodbujajo prebavo, uravnavajo apetit, pomirjajo prebavni trak, čistijo jetra, so naravni diuretik.

+ Lanena semena

So odličen vir vlaknin, omega-3 maščobnih kislin, B vitamina, poskrbela bodo za zdrav kardiovaskularni sistem, lepo kožo in dlako, v prevelikih količinah (in pri občutljivih psih) lahko povzročijo prebavne težave.

+ Česen

Uf, o česnu sem že dosti napisala 🙂 Česen je naravi repelent, ubija notranje in zunanje zajedavce in ne, česen ni strupen za psa. V (pre)velikih količinah lahko povzroča anemijo (recimo 20 strokov na teden…)

+ Ingver

Ingver za pse deluje protivnetno, je antioksidant in se uporablja za uravnavanje prebave, prehlada, vetrov, vnetja sklepov, artritisa….
Psu ga ne smemo ponuditi na prazen želodec, prav tako ni priporočljiv za breje psice.

+ Zeleni čaj

Čeprav je na seznamu dovoljenih in priporoljivih zelišč za pse, ne vem točno, kako bi ga ponudili, ampak ok. No, z mlekom gotovo ne 🙂
Zeleni čaj je bogat s C in E vitamini, je naravni antioksidant in pomirja. Če ga že ponudite psu, naj bo brez kofeina.

+ Origano

Ni samo za pico 🙂

Je bogat vir vlaknin in Omega-3 maščobnih kislin. Vsebuje K vitamin, antioksidante, železo, magnezij, vlaknine, deluje protibakterijsko in je odličen naravni antiprazitik.

+ Peteršilj

Še eno superživilo za pse 🙂 Bogat je z B in C vitaminom, kalcijem, karotenom in železom.

Več o peteršilju si lahko preberete tukaj.

+ Rožmarin

Še eden v vrsti protivnetnih, naravni antiseptik, deluje proti alergijsko, uporablja pa se ga lahko v obliki olja ali zmešanega v hrano. Več o rožmarinu si lahko preberete tukaj.

Spletni viri:

http://www.natural-dog-health-remedies.com

http://www.ottawavalleydogwhisperer.blogspot.com

http://www.dogshealthnaturally.com

Katera zelišča in začimbe pa ti uporabljaš v pasji hrani?

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Najraje se sprašujem o tistem, kar večina smatra za samoumevno in še toliko raje plavam proti toku - je veliko večji izziv in brez izzivov mi je v življenju dolgčas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.