Domov » Zelišča in začimbe » Zelišča in začimbe za psa

Zelišča in začimbe za psa

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Katera zelišča in začimbe so primerne za psa in zakaj jih sploh uporabljati? OK, to je res precej obsežna tema za samo en pripespevek, ampak sem bom potrudila predstaviti samo najboljše.

Okoli zelišč in začimb za pse krožijo različni miti. Mnogo od teh je zgrešenih, predanh od ust do ust brez neke ustrezne razlage, zakaj naj bi škodovala ali bila strupena, recimo drobnjak (ker naj bi bil sorodnik česna, ki pa prav tako ni strupen). Z njimi ne smemo pretiravati, to je jasno, ampak s čim pa lahko? Tudi ribe so lahko v prevelikih količinah škodljive, enako kosti.

Torej, da se ne bom preveč oddaljila od bistva tematike: zelišče in začimbe so za psa super prehransko dopolnilo, sploh če veste kako jih pravilno kombinirati glede na različne težave ali pa kot preventivo.

Če ne veste kako začeti, vprašajte za nasvet kakšnega homeopata, najbolje takega, ki se ukvarja z živalmi, lahko pa tudi preberete spodnji seznam. Gotovo vam bo kaj od tega prišlo prav 🙂

Seznam “dovoljenih” začimb je dolg, a da ne bom danes preveč utrujala, sem pripravila seznam začimb, ki jih sama uporabljam skoraj vsak dan:

Mojih in Ronovih top 5 začimb in zelišč:

1. Bazilika

2. Kurkuma

3. Peteršilj

4. Rožmarin

5. Cimet

Zelišča in začimbe so v uporabi že na tisoče let. Zakaj bi bilo zdaj kakorkoli drugače?

OK, začela sem malce klišejsko – ampak, a ni res? Česen se je najprej uporabljal kot zdravilo, šele kasneje se je začel pojavljati v kulinariki. Če boste kdaj sodelovali s homeopatom za živali, vam bo iz glave naštel ogromno začimb in zelišč, ki zdravijo (ali vsaj lajšajo simptome) različnih pasji bolezni, poškodb, ran in tudi alergij.

Če se le da, se tudi sama poskušam pozdraviti najprej tako – antibiotiki so v drugem planu.

Začimbe in zelišča za psa se bodo izkazala za učinkovita v različnih primerih:

+ krepitev in vzdrževanje imunskega sistema na vsakodnevni ravni: preventiva

+ odpravljanje in lajšanje simptom ali trenutnih “pojavov” kot so rane, vnetja, prebavne težave: kurativa

+ odpravljanje/lajšanje težav pri kroničnih boleznih (alergije,, rak, artritis…): kurativa

Učinek ni takojšenj, zato morate biti potrpežljivi. Ampula bo takoj ubila vse bolhe, če se odločite za bolj naravno česnovo olje, ga morate začeti v prehrano dodajati dovolj zgodaj, da boste sploh preprečili razvoj notranjih ali zunanjih nepovabljenih gostov (bolhe, klopi, gliste…). Na dolgi rok pa je tak način veliko bolj prijazen in manj agresiven.

Stranskih učinkov skoraj da ni, poleg tega pa so skoraj zastonj, saj jih lahko posadimo na domačem vrtu, naberemo v naravi ali pa jih imamo namesto rož na balkonu 🙂

Katere začimbe in zelišča pa vi uporabljate pri pripravi hrane za psa? Delite jih v komentarjih 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

3 Responses

 1. Drago
  | Odgovori

  Ali imate mogoče kakšne izkušnje ali mnenje o uporabi navadnega tolščaka ( drugo ime portulak ) v pasji prehrani. Je namreč zelo bogat z omega 3 maščobami (menda celo bolj kakor ribe) in z ostalimi vitamini in minerali. Raste pa praktično na vsakem vrtu kot plevel.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni, žal ne bi vedela, se bom pa poskusila pozanimati. Sporočim.

   • Drago
    | Odgovori

    Ok, hvala za odgovor.
    Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.