Domov » Zelišča in začimbe » Zelišča v pasji hrani

Zelišča v pasji hrani

Objavljeno v Zelišča in začimbe

V duhu časa, ki spodbuja naravne rešitve in vračanje nazaj k naravi, ponovno odkrivamo zdravilno moč zelišč, ki lahko olajšajo številne težave, pomagajo pri boljšem ali hitrejšem okrevanju in nudijo podporo ob kroničnih obolenjih. Pogosto pa pozabljamo, da so v osnovi to še vedno »zdravila«, čeprav naravna. Prav zaradi tega moramo do njih postopati s spoštovanjem, jih uporabljati po pameti, ne samo kot okras k obroku ali pa zato, ker so »odlična proti …«. Tudi za zelišča v pasji hrani gotovo velja, da je manj definitivno več!

Ko pride do resnih težav, ki bi jih radi reševali, rešili in ozdravili z zelišči, je veliko bolj smiselno, če se o tem posvetujemo s strokovnjakom in tega ne izvajamo na lastno pest. Če nimamo dovolj znanja, lahko s takim samozdravljenjem naredimo več škode kot koristi. Zelišča so nenazadnje “zdravilo” in teh običajno ne jemljemo na pamet in samo zato, da nekaj jemljemo.

Od boja proti zajedavcem do boljše prebave

Primerna zelišča v pasji hrani lahko vplivajo na boljše zdravstveno počutje psa, pomagajo pri boju z notranjimi zajedavci, vplivajo na boljšo prebavo (recimo zmanjšujejo napenjanje in vetrove), delujejo protivnetno in so lahko odlična podpora pri težavah s sklepi, kot je recimo artritis. Če redno spremljate prispevke, ki jih piše Katarina Kovačič, potem to verjetno že vse veste. Če spremljate prispevke, ki so povezani s komplementarnimi metodami zdravljenja ali pa ste bili na katerem izmed predavanj, potem tudi veste, da ima lahko vsak simptom, ki se kaže navzven, zakopan nek globlji vzrok – in če se želite rešiti »simptoma«, morate uspešno odpraviti vzrok. Če karikiram: nobeno super duper zelišče ali tuje super živilo ne bo pomagalo uravnati prebave in preprečiti vetrov ter napenjanja, če je vzrok za te težave nepravilna prehrana. Primerna zelišča v pasji hrani lahko v tem primeru seveda pomagajo pri lažji prebavi, nikar pa ne smemo pričakovati, da bodo vetrovi (in podobne težave) kar izginili.

In če smo že pri prebavi: Katarina pravi, da je timijan recimo eno izmed takih zelišč, ki blagodejno vpliva na prebavo, hkrati pa tudi razkužuje črevesje in poskrbi za to, da okolje ni najbolj prijetno nepovabljenim gostom (zajedavcem). Podobno velja za kamilico, ki jo sicer poznamo samo kot čaj za pomirjanje ali pa recimo žajbelj. Eno izmed zelišč, ki odlično vpliva na prebavo, je tudi poprova meta in prepričana sem, da bi se jih v zakladnici narave našlo še veliko bolj ali manj znanih. Manj znana je recimo angelika, ki naj bi med drugim pomagala tudi pri blaženju težav s kožo in alergijami. Potem je tukaj še cel kup zelišč, ki so recimo bolj primerna za aktivne pse, saj pospešujejo regeneracijo, recimo laški smilj, kopriva, tudi sivka ali pa zelišča, ki so bolj primerna za starejše pse in take, ki imajo težave s sklepi (recimo marjetica) ali pa tavžentroža, ki se že od nekdaj uporablja za krepitev v jeseni življenja.

Najboljša zelišča so ekološko pridelana

Zelišča v pasji hrani so dobrodošla, a kot vidite, moramo vedeti, kaj lahko dodajamo in česa na, kaj je bolj primerno za “to” in kaj za “tisto”. In nenazadnje pomembno je tudi to, kakšna zelišča kupimo, če jih ne pridelujemo in sušimo doma: sumljivo nizka cena v tujih spletnih trgovinah je pogosto odraz nekvalitete, vedno moramo stremeti k ekološkim zeliščem, saj je pomemben način pridelave, predelave, sušenja in shranjevanja.

Prav zaradi tega je Katarina nepogrešljiva! Obvlada zelišča (in pse), zelišča prideluje in predeluje sama, pred kratkim pa je oblikovala 3 različne mešanice zelišč za pse, ki jih lahko dodajamo v prehrano: za aktivne pse, za seniorje in univerzalno mešanico. Posušena zelišča so med seboj zmešana v optimalnih razmerjih in prilagojena posameznim potrebam, zato je veliko bolj smiselno, če se odločimo za to možnost, kot če sami doma nekaj mešamo, čeprav niti točno ne vemo kaj – in zakaj.

Podobno kot velja pri drugih stvareh, velja tudi tukaj: ne glede na to, kako zdravo in odlično je zelišče, ki ga boste ponudili psu (tudi če gre za že pripravljene zeliščne mešanice), vedno najprej ponudite majhno količino in opazujte reakcije, če bi slučajno prišlo do njih (recimo driska). dodajanje zelišč v pasjo hrano ne more nadomestiti zdravljenja in če že kupujete zeliščne mešanice, kupite take, ki so preverjeno dobre, kot je recimo Katarinina 🙂

Zeliščni vrt Cvetka
Preveri ponudbo za živali >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.