Domov » Mačke » Zeliščni vrt za mačke

Zeliščni vrt za mačke

Objavljeno v Mačke

Že lani novembra sem vedela, kaj bo letos maja na mojem balkonu – zeliščni vrt za mačke. Pri izbiri zelišč sem na pomoč poklicala Tanjo Kresnik, celostno terapevtko za živali, ki ima zelišča v malem prstu in mi je z veseljem pomagala z nasveti in predlogi.

Zeliščni vrt za mačke ali zakaj je za notranje mačke je »zelenje« toliko bolj pomembno?

Pa ne samo mačja trava, ki se je naša princesa seveda niti ne dotakne, ampak celoten spekter zelišč, začimb in drugega zelenja, ki bi ga mačja gospodična sicer spoznala na domačem vrtu ali travniku, se po njem povaljala ali občasno kaj pogrizljala.

Za notranje mačke, ki nimajo stika z zunanjim svetom, je toliko bolj pomembno, da jim pričaramo delček te narave kar v stanovanju ali še bolje – na balkonu! Ne potrebujemo veliko prostora, začetna investicija je samo nekaj primerno izbranih zelišč (in zemlja) ter ura ali dve našega časa, da jih posejemo ali posadimo. Projekt vam bo uspel, tudi če niste vrtnar z izkušnjami – jaz jih definitvno nimam!

Skratka, kot pravi Tanja, je mačji vrtiček nekoliko drugačen od pasjega, ker mačke niso klasične »žvečljivke« zelišč, vsekakor pa marsikdaj kakšno rastlino tudi požvečijo, sicer pa se v zelišča raje obregnejo ali povaljajo. Tanja zato svetuje več nizkih pravokotnih posod, kamor potem posejemo travo in posadimo zelišča.

Jaz sem za travo predelala eno izmed Ikeinih plastičnih škatel za shranjevanje v katero sem zvrtala luknje (OK, to je naredil fant), pokrov pa sem porabila kot podstavek. Ker sem imela na balkonu tono okroglih lončkov, sem zelišča posadila kar vanje.

pasja trava (mačja trava) za mačke
Travo sem posejala v predelano plastično Ikeino škatlo za shranjevanje.

Katera zelišča pa so najbolj primerna za mačke?

Tanja pravi, da je na prvem mestu pasja trava (Dactylis glomerata; ang. cat grass), ki jo lahko posejemo kot glavno travo za ležanje in jo potem krajšamo z vrtnimi škarjami. Ob robovih posode pustimu, da normalno raste, ampak ne tako, raste »divje«: ker ko je enkrat prestara, za živali ne bo več zanimiva. Pasjo travo bo mačka z veseljem požvečila, pes pa tudi. Je odlična za prebavo!

Zoofarmakognozija in samozdravljenje živali

Tanja se med drugim ukvarja tudi z zoofarmakognozijo. Zapletena beseda, ki ne pomeni nič drugega kot samozadravljenje živali. Znano je namreč, da si živali v divjini izberejo rastline, ki zanje sicer nimajo prehranske vrednosti, vendar jih v tistem (intuitivno) potrebujejo. Skrbniki psov smo temu vedno priča takrat, ko naši psi jedo travo, čeprav zoofarmakognozija in samozdravljenje živali sežeta bistveno dlje. Definitivno priporočam v branje Tanjini prispevek, v katerem je zoofarmakognozija podrobno opisana.  Balkonski (zeliščni) vrtiček je definitivno primer zoofarmakognozije v praksi.

Kaj pa lahko posadite v lončke?

Imejte v mislih, da ni treba izbrati vsega, naredite ožji izbor, prilagodite vrt vaši mački in njenim potrebam. In ena rastlina je vsekakor boljša kot nobena!

Poglejmo si Tanjine predloge 🙂

  • Mačja meta

Kot že ime samo pove, je mačja meta međikmašrum za micice 🙂 Mačjo meto izberejo skoraj vse mačke in dejansko ima adaptogen učinek. Kaj to pomeni? Da deluje glede na potrebe telesa. Če mačka njen vonj inhalira, jo to stimulira, če pa rastlino požveči, deluje kot pomirjevalo. Mačke se lahko zato lahko v primeru mačje mete odločijo, da jo bodo žvečile, se ob njo drgnile ali po njej valjale. Sveža rastlina lahko pri mačkah povzroči, da buljijo, odskočijo (od rastline), stresajo z glavo ali postanejo evforične (občasno). Evforija običajno traja 10-15 minut, če pa se valjajo po suhi rastlini, pa postanejo sproščene in razigrane. To je super rastlina za notranje mačke, ne samo ker tako dobro vpliva na njihovo dušo, ampak tudi zato, ker jim ponudi del »zunanjega« sveta, svetuje Tanja in dodaja, da je  fino, ker se jo lahko tudi sproti suši in kasneje uporablja suho.

  • Sivka

Klasična rastlina za pomirjanje, sploh za živali, ki jih pretirano »skrbi«. Za regeneracijo kože, brazgotine, mišične bolečine. Pri nas doma morda celo boljša izbira za psa kot za mačko, a zaenkrat kaže, da je zanimiva obema.

  • Rožmarin

Naravni repelent, tako da ena sadika paše super v balkonski vrtiček.

  • Kamilica

Za malce anksioznejše ali živčne mačke, take z OCD-jem, sploh v primeru, če imajo zaradi tega težave s kožo ali želodcem. Definitivno odlična izbira za mojo Amy, sadiko še iščem J

  • Baldrijan

Učinek baldrijana je podoben mačji meti, mačke ga imajo rade.

  • Čopasta zelenčica

Lahko je po celem balkonu in v sobah ob oknu, odličen vir zelenja za mačke. Še iščem 🙂

Moj izbor

Levo: rožmarin, na sredini je sivka, skrajno desno drobnjak. Če se sprašujete, kje je mačka … gospodična je moje fotografske podvige gladko prespala.

Jaz sem v mačji zeliščni vrt umestila sivko, rožmarin, mačjo meto se izpustila, ker Amy je ena izmed tistih, ki je mačja meta ne gane v nobeni obliki, kamilica je v fazi iskanja. Posejala sem seveda tudi pasjo travo oz. mešanico trav, ki sem jo dobila v trgovini za male živali. Dodala pa sem še drobnjak, ki ga Amy nenormalno obožuje, grizlja, se z njim igra ali valja po njem.

Dodala sem tudi limonsko travo, ki je za Amy tudi zelo privlačna. Limonska trava prav tako deluje kot naravni repelent, noro diši, lahko jo tudi posušimo in si iz nje naredimo čaj. Tako da zeliščni vrt za mačke ni samo za mačke 🙂 Obilo užitkov pri vrtnarjenju vam želim!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.