Domov » Ostalo » ZPS in test suhe pasje hrane

ZPS in test suhe pasje hrane

Objavljeno v Ostalo

Zveza potrošnikov Slovenije je slabo leto potem, ko je analizirala ponudbo in kakovost mačje hrane (in ugotovila, da bi mačka raje kupila miš) naredila test suhe pasje hrane. Pohvalno! So rezultati presenetljivi in nepričakovani? V določenem pogledu gotovo, saj je hrana market kvalitete v določenih segmentih prehitela tudi tisto, ki jo običajno priporočajo veterinarji. Prav zaradi tega  na ZPS jasno poudarjajo, da visoka cena še vedno ni merilo za kakovost hrane.

ZPS je testirala 19 različnih vrst suhe hrane, med katerimi se je znašla tudi vegetarijanska hrana za pse. Vsa hrana, ki so jo testirali, je ekstrudirana (klasični briketi), na tapeti pa na žalost ni bila nikakršna izmed hladno stiskanih pasjih hran. Verjetno ni nobeno presenečenje, da sta se na samem vrhu znašli trenutno najbolj priljubljeni suhi hrani pri nas, Orijen in Taste of the Wild, a glej ga zlomka, visoka ocena pripada – in tukaj pridemo do hudega življenjskega preobrata – med vestnimi pasjimi skrbniki zelo osovražena Hofer hrana (Romeo). Ob tem je treba seveda upoštevati različne metrike, ki so bile vključene v raziskavo, med katerimi so na ZPS-ju  upoštevali tudi označevanje, delež nezaželenih snovi ter seveda hranilne snovi (vitamini, minerali, vsebnost beljakovin itd.).

Podrobno analizo in obrazložitev testa suhe hrane si lahko ogledate tukaj (povezava je odmaknjena, ker so analizo premaknili, op. a. 2022) ter preverite, kako so se odrezali vaši briketi. Imejte pa v mislih, da je je pri nas več kot 200 ponudnikov hrane za pse in čisto vsi ponujajo, obljubljajo in prodajajo popolno hrano za pse, kar je čisto normalno, ker verjetno ne bi nihče kupil nepopolne hrane za psa 🙂 Kakorkoli,  podrobno analizo ZPS-ja toplo priporočam v branje vsem, ki psa hranite z briketi. Tako se boste lahko tudi na lastne oči prepričali, da najdražje ni nujno tudi najboljše in da lahko kakovost kupite tudi po zmerni ceni.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.