Domov » Blog » 11 preprostih sprememb za bolj zdravo pasje življenje

11 preprostih sprememb za bolj zdravo pasje življenje

Objavljeno v Blog

Zato, da bi psu omogočili bolj »zdravo« življenje, ni vedno treba iti v drastične spremembe. Včasih je dovolj, da v svoje (in pasje) življenje vkomponiramo manjše spremembe, s katerimi lahko naredimo velik korak naprej – in ne, ne gre se samo za spremembo prehrane … To je nekaj mojih predlogov, morda vam kateri izmed njih pride prav 🙂

 1. 1-krat je bolje kot nobenkrat

1 svež obrok na dan ali tudi na teden, je vsekakor bolje kot nobeden! Sklepam da ni treba imeti doktorata iz kvantne fizike, da bi se zavedali, da so prednosti sveže hrane za pse enake prednostim sveže hrane za ljudi. Jasno, da izbiro in vrsto hrane za pse pogojujejo številni dejavniki, ampak 1-krat na teden lahko svež obrok pripravi čisto vsak. Vse ostalo so samo izgovori!

Nekaj namigov in idej, kako na preprost način popestriti pasje obroke dobite tukaj.

 1. Zamenjajte posode

Plastične posode se hitro obabijo in jih moramo zato menjati na vsakih nekaj mesecev; a ne samo, da niso ekološke, tudi najbolj higienične niso. Ko se premaz obrabi in na površini nastanejo praske, je to idealno gojišče za različne bakterije.

Kovinske posode so načeloma boljša izbira – če je kovina kvalitetna. Osebno preferiram keramične ali steklene posode ter druge različice iz naravnih materialov. Majhen korak, a ne nezanemarljiv. Več o tem tukaj >>>

 1. Kupujte preverjeno meso!

Surova hrana za pse postaja čedalje bolj pogosta izbira za hranjenje psa in ponudba različnih znamk narašča tudi po trgovinah za živali. Skladno s povpraševanjem pa narašča tudi ponudba sumljivih prodajalcev, pri katerih ne morete vedeti, kako je meso skladiščen, transportirano in sploh če je ustrezno veterinarsko pregledano.

Zato – če hraniš surovo, hrani ODGOVORNO! Nekaj več besed na to temo si obvezno preberite tukaj.

 1. Tudi priboljški so lahko zdravi

Klasične priboljške vsemogočih barv in oblik ter pasje piškote »za posladek« lahko brez težav zamenjate z bolj zdravimi različicami, ki vsebujejo vrsti primerne sestavine – meso.

Nekaj namigov za zdrave alternative pasjim priboljškom dobite tukaj.

 1. Izberite funkcionalne priboljške

In ko smo že pri priboljških … funkcionalni priboljški so v tujini že dodobra osvojili pasje skrbnike, pri nas pa jih komaj spoznavamo. V osnovi se gre za to, da je priboljšku za pse dodana neka učinkovina, ki nudi podporo pri neki določeni težavi. Jaz sem preizkusila True Hemp funkcionalne priboljške s konopljo, ki obstajajo v treh različicah: za pomirjanje, za kožo in dlako ter kot podpora pri težavah s sklepi. Katere učinkovine so jim dodane? Preverite tukaj!

 1. Brikete zamenjajte za pelete

Smo leta 2019 in briketi so v marsičem preživeta hrana (sorry). Bi vi jedli vsak dan čips z vitamini? Če vam priprava sveže hrane iz kakršnihkoli razlogov pač ne diši, jo vsaj zamenjajte za pelete. Več o tem tukaj.

 1. Kupujte po pameti

Ali pes res potrebuje 16. igračo in 32. oprsnico, ki bo pasala k 18. povodcu?

Sama kupujem malo, tisto, kar kupim je preverjeno in kvalitetno, zaradi česar mi služi dolgo, dolgo let. Ne gre se samo za nepotrebno zapravljanje denarja in nesmiselno hiperpotrošnjo, ampak tudi za  splošen in odgovoren odnos do okolja.

Če psa komaj načrtujete, si preberite ta prispevek, ki vam bo v pomoč pri začetni selekciji obvezne opreme.

 1. Ovratnico zamenjajte za oprsnico

Ali je treba to res dodatno pojasnjevati? Ovratnica psa zatiska neposredno okoli vratu in zlasti če pes vleče, lahko hitro pride do poškodb mišic na vratu, težav s hrbtom očmi, ščitnico … Odlično branje in poglobljeno na to temo vas čaka tukaj.

 1. Pozabite na goveje kosti iz juhe

Še vedno menite, da je goveja kost iz juhe odličen in varen priboljšek za psa? Potem si nujno preberite ta zapis.

Ko govorimo o kosteh v pasji hrani, so edina prava in optimalna izbira kosti, ki so surove in mesnat. Seveda moramo ob tem upoštevati še nekaj drugih pravil za varno hranjenje, ki jih zasledite v zgornjem prispevku.

 1. Poskrbite za mentalno stimulacijo psa

Ker samo fizična aktivnost pogosto ni dovolj! Mentalna stimulacija, pri kateri mora pes uporabljati svoj smrček je lahko odlična popestritev vsakdanjega življenja, zlasti pri psih, ki so sicer zelo »hiperaktivni« ali pa so njihovi dnevni sprehodi tako ali drugače okrnjeni.

Ena izmed super rešitev v tem primeru je Šnofka, ki jo izdeluje Društvo za zašito živali Ljubljana. Spoznate jo lahko tukaj, kjer si lahko preberete še nekaj več zanimivosti o mentalni stimulaciji psa.

 1. Lokalno, lokalno, lokalno!

Kar se le da, kupite lokalno, pa naj bo to zelenjava, ležišče, plaščki ali oprsnice. S tem podprete lokalno okolje in gospodarstvo, kar je bistveno boljši občutek kot privarčevan evro ali dva. Jasno, da vedno in povsod ne gre, ampak … tudi enkrat je  boljše kot nobenkrat 🙂

Kaj bi pa še vi dodali?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.