Domov » Priporočam » Peleti za pse: kaj paziti pri nakupu?

Peleti za pse: kaj paziti pri nakupu?

Objavljeno v Priporočam

Ko sem leta 2016 (ah, kje so ti časi :)) objavila prvi prispevek na temo  hladno stiskane hrane za pse, si niti v sanjah nisem domišljala, da bo sprožil tako pozitiven odziv, še manj pa sem pričakovala, da se bo v naslednjih letih tudi tako povečalo tako povpraševanje po peletih – kot tudi ponudba.

Štiri leta kasneje še vedno menim, da so peleti najboljši kompromis med svežo in procesirano hrano in so odlični za izpolnitev vrzeli takrat, ko psa ne moremo hraniti s svežo hrano, bodisi zaradi varstva, dopusta ali pa zato, ker je zjutraj edina produktivna stvar, ki jo naredimo, ta, da v skledo nekaj nasujemo. Če spadate v to skupino, potem naj to bodo peleti in ne briketi.

Tudi če se za svežo hrano ne boste nikoli odločili, so peleti odlična alternativa briketom, tako z vidika cene kot praktičnosti. Razlike v resnici ne boste opazili, zato jih sama še toliko raje vedno predstavim tistim, ki zvesto prisegajo na brikete samo zato, ker so praktični. Večina psov in skrbnikov se nad njimi navduši. Poglejmo zakaj 🙂

Pelet peletu ni enak: katere pelete izbrati?

Preden ste se odločili za brikete, s katerimi trenutno hranite psa, ste gotovo naredili mini študijo, preden ste prišli do izbrane znamke; nekje po poti ste se tudi gotovo seznanili, da vsi trdijo, da so najboljši, najbolj zdravi in najbolj naravni. A kaj ko že laičen pregled deklaracije lahko pogosto razkrije popolnoma drugo zgodbo; večinski delež sestavin predstavljajo žita, od mesa pa so v hrani zgolj ostanki mesno-predelovalne industrije. Hvala lepa za tako “popoln obrok” in tako bogato ponudbo, pri kateri je – vsaj po sestavinah sodeč – lahko za psa primernih zgolj nekaj znamk.

Pri izbiri peletov ni nič drugače kot pri katerikoli drugi hrani za pse; če so hladno stiskani, še ne pomeni, da so zdravi samo zato, ker so hladno stiskani. Podobno kot pri drugi hrani za pse so tudi tukaj pomembne sestavine, res pa je, da je v primerjavi z briketi ponudba peletirane hrane bistveno manjša. Ko sem nazadnje štela, sem preštela nekaj čez 200 različnih briketov (pri čemer sem štela tudi različne podlinije blagovnih znamk), medtem ko se število blagovnih znamk peletov giblje nekje okoli 10. Seveda je pričakovano, da bo ta številka narasla v prihodnjih letih (verjetno že mesecih), zato tudi ta članek.

Kaj pa morate vedeti, preden začnete premišljevati o hladno stiskani hrani za pse?

Razlika med hladno stiskano hrano za pse in briketi

Razlogov za čedalje večjo priljubljenost peletov je veliko; eden izmed njih je gotovo ta, da se za razliko od briketov lahko mešajo s svežo hrano, kar je pri briketih odsvetovano. Razlog za to se med drugim skriva v drugačni prebavi peletov in briketov; slednji so ekstrudirani (poseben postopek obdelave vseh sestavin na visokih temperaturah) in v želodcu nabreknejo. Zaradi tega imajo lahko negativen vpliv na prebavo, kar se lahko odraža na različne načine: napenjanje, vetrovi, spahovanje.

Mnogi skrbniki psov to vzamejo kot zdravo za gotovo, da njihov pes pač je takšen – kar pa pogosto ne drži, veliko se da spremeniti na bolje z primerno prehrano 🙂

Levo briketi, desno peleti. Za prikaz sem uporabila Naturavetal pelete, saj jih uporabljam tudi sama. Briketi in peleti so namočeni v mešanico vode in kisa. Peleti v v roku 30 min razpadejo, briketi plavajo … še nekaj dni potem 😀

Peleti pa niso ekstrudirani, ampak so hladno stiskani. Obdelani so na temperaturi največ 60°C stopinj in to za kratek čas. Poseben postopek peletiranja tudi vpliva na drugačen način prebave hrane – v pasjem želodcu ne nabreknejo, ampak se razgradijo, kar je vidno tudi na zgornjih fotografijah in lahko na enostaven način preverite tudi doma.

Prav zaradi tega jih večina ljudi favorizira nad briketi; bolj optimalna prebava hrane, ki je bližja naravni hrani, pozitivno vpliva na zmanjševanje vetrov, spahovanja in podobnih težav, bistveno se lahko zmanjša tudi možnost za zasuk želodca pri psih oz. pasmah, ki so k temu načeloma nagnjene.

PRO nasvet: če želite psu še dodatno olajšati prebavo peletov, jih pred “postrežbo” prelijte z mlačno vodo. Počakajte 15 do 20 minut, da razpadejo in nastane obrok, podoben kaši ter jih postrezite psu. S tem še dodatno preprečite možnost za zasuk želodca, psom, ki ne morejo gristi zaradi oslabljenega zobovja, pa še dodatno olajšate hranjenje.

Na kaj paziti, ko izbirate pelete?

Hrana, ki je zaradi embalaže privlačna na pogled in kraljuje na velikih jumbo plakatih, še ne pomeni, da je tudi zdrava izbira. Pri izbiri bodite raje pozorni na:

Sestavine

Tukaj se v bistvu lahko vse začne in konča; osnovna orientacijska točka je seveda deklaracija, ki naj bo odprtega tipa, torej naj bodo vse sestavine navedene transparentno. V praksi to pomeni, da so na deklaraciji vse sestavine navedene specifično in ne splošno v stilu hrana vsebuje “rasltinska olja”, ampak naj bo konkretno navedeno, katero rastlinsko olje vsebuje, recimo:“kokosovo olje”; ne mesni produkti, ampak meso purana, jagnjetine.

Sestavine na deklaraciji so navedene v padajočem vrstnem redu; načeloma naj bi veljalo, da je v hrani največ tiste sestavine, ki je navedena na prvem mestu – načeloma zato, ker odvisno tega, ali so sestavine navedene v suhi snovi ali v “svežem” deležu. V praksi to pomeni, da je lahko na prvem mestu sestavin naveden ogljikov hidrat, na drugem mestu pa meso, ki ga je v suhi snovi po odstotkih res da manj, vendar je to vrednost, ki je navedena po predelavi sveže sestavine. Zakonodaja veleva, da morajo biti na deklaracijah suhe hrane navedene sestavine v suhi snovi, a se z nekaj spretnosti da tudi to zaobiti.

Na deklaracijah bodite zato pozorni predvsem na sintetične dodatke, ki naj jih bo čim manj ali še bolje – nič, sploh če se hrana oglašuje kot “naravna”, a več o tem čez nekaj vrstic.

Kvaliteta vhodnih sestavin

Sestavine, ki so uporabljene v ogledani hrani za pse, naj bodo primerne za človeško uporabo (human-grade). V praksi boste težko dobili certifikate za tovrstne trditve, tako da se je tukaj treba zanašati na trditve proizvajalca in mu do neke mere tudi zaupati. Sestavine naj ne bodo gensko spremenjene, torej naj bo hrana brez GSO, če se le da, preverite tudi poreklo sestavin. Preferiramo EU 🙂

Nezaželeni dodatki v hrani

Ojačevalci okusov, barvila, konzervansi ipd., nimajo kaj za iskati v hrani za pse, sploh če se ta propagira kot naravna. Če imajo peleti krajši rok trajanja (npr. 6 do 8 mesecev), ste lahko prepričani, da ne vsebujejo konzervansov. Če bi jih, bi bil njihov rok trajanja bistveno daljši!

Vse sestavine, ki jih Naturavetal koristi v svoji ponudbi, so nemškega porekla. Izjema je jagnjetina, ki jo dobijo na Škotskem ali Novi Zelandiji, kar je pogosta praksa proizvajalcev pasje hrane, saj jagnjetine v EU ni dovolj na razpolago.

Naturavetal pri tem ponovno prednjači, saj ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov, vitamini in minerali, ki jih vsebuje njihova hladno stiskana hrana za pse, pa so izključno naravnega izvora. To omogoča hladno stiskanje in poseben postopek obdelave sestavin, ki poskrbi, da se ohranijo vse dejanske hranilne vrednosti živil. Njihovo ponudbo hladno stiskane hrane za pse si lahko pogledate tukaj >>>

Vse našteto sicer velja upoštevati pri izbiri katerekoli hrane za pse, a naj v tem prispevku ostane fokus na hladno stiskani hrani za pse.

Kaj pa mačke?

DA, hladno stiskana hrana – peleti – so na voljo tudi za mačke. Medtem ko jih nekatere rade glodajo, druge potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na novo hrano, pri čemer jim lahko pomagamo z nekaj vzpodbude in pelete recimo namočimo v kozje mleko. Več o hladno stiskani hrani za mačke si preberite tukaj.

Groza današnjih skrbnikov psov: ogljikovi hidrati – in so tudi v peletih! Kaj pa zdaj?

Samo brez panike 🙂 Na tem svetu ne boste našli briketov ali peletov, ki bi bili brez ogljikovih hidratov, saj je to zaradi obdelave sestavin in končnega produkta v taki obliki praktično nemogoče. Ogljikovi hidrati v pasji hrani so bolj kot ne odvisni od nadzora pasjega skrbnika, a če ste striktno proti, potem vam itak ne preostane drugega kot hranjenja psa izključno s svežo hrano. V nasprotnem primeru pa se morate zavedati, da se pri ogljikovih hidratih vse začne in konča pri a) kvaliteti in b)kvantiteti.

a) Dobri viri ogljikovih hidratov so lahko odličen vir balastnih snovi in pozitivno vplivajo na prebavo, prav tako so lahko odličen vir vitaminov in mineralov.

b) Pes je v osnovi žival, ki najbolje funkcionira na hrani (beljakovinah) živalskega izvora. Njegov obrok (ne glede na vrsto hrane) mora biti v večini sestavljen iz beljakovin živalskega izvora, ogljikovi hidrati so lahko zgolj dodatek k obroku. Torej: 10 % ogljikovih hidratov v obroku je popolnoma sprejemljivih, medtem ko je lahko na dolgi rok problematičen obrok, ki je v 75 % sestavljen iz ogljikovih hidratov, meso pa je za dodatek.

Med dobre vire ogljikovih hidratov spadajo recimo ajdova kaša, proso, ovseni kosmiči … koleraba, sladki krompir, buča.

Naturavetal peleti vsebujejo meso, ki je primerno za prehrano ljudi, klavniških odpadkov pri njih ne boste našli. Meso in zelišča so sušeni na zraku, oglijkovi hidrati pa so kuhani na pari in po posebnem postopku, kjer so jim odstranjeni neprebavljivi del; komaj potem so vse sestavine skupaj obdelane v to, kar vidimo kot pelet. Hladno stiskanje ne preseže temperature 39 stopinj in celoten postopek traja zgolj nekaj minut.

Da bo šlo vse po planu: 2 ključni navodili iz prakse, ki jih morate upoštevati ob menjavi hrane

Vsaka menjava hrane lahko na začetku pomeni šok za organizem, zato se spremembe lotite preudarno.

Kako brikete menjati za pelete in kaj pričakovati v prvih tednih prehoda?

Tako kot je priporočljivo, da eno vrsto briketov postopoma menjate za drugo, velja tudi za pelete. Brikete za pelete menjujte postopoma in se tako izognite morebitnim prebavnim težavam, ki sicer spremljajo menjavo hrane.

Na peletirane obroke v celoti je priporočljivo preiti v približno desetih dnevih, a imejte v mislih, da bo pri manj občutljivih psih to mogoče izvesti hitreje, pri tistih, ki so bolj občutljivi, vzemite v zakup še kakšen dodaten dan. Če želite menjavo hrane izpeljati brez zapletov, bodite strpni in se prilagodite stanju vašega psa, saj je vsak pes organizem zase in ima svoje potrebe oz. odstopanja.

Kaj lahko pričakujete v prvih dneh po menjavi hrane (in je to popolnoma normalno?)

Mnogi pasji skrbniki so opazili, da psi v prvih dneh po popolnem prehodu na peletirani hrano, več pijejo, pa tudi iztrebljajo se bolj pogosto in obilno. Mnogi se tega na nek način prestrašijo in sklenejo, da je bila menjava napaka in se hitro vrnejo na ustaljene tire briketov. Ampak – če verjamete ali ne – prebava in prekomerno pitje vode se stabilizirata že v nekaj tednih.

Razlogi za to so popolnoma normalni in običajno ena izmed posledic delovanja nove hrane na organizem. Konkretno pri Naturavetal peletih je povečano pitje posledica delovanja naravnih zelišč, ki stimulirajo delovanje ledvic, vendar je to situacija, ki se sčasoma umiri in vrne v normalno stanje.

Bodite informirani in kupujte po pameti

Pasji skrbniki smo v osnovi potrošniki in trgovci nam bodo dali to, kar bomo zahtevali. Bolj kot bomo informirani, težje nas bo peljati žejne čez vodo. Ker – brez zamere – hrana, ki se propagira kot naravna (pa čeprav je hladno stiskana!) in ima na deklaraciji zabeleženih več sintetičnih dodatkov kot briketi “višje kakovosti”, pač ne more biti OK ali boljša izbira. Tako kot trdim za surovo meso (če je nekaj surovo, še ne pomeni, da je zdravo), enako trdim za hladno stiskano hrano za pse – je korak naprej, a naj bo v pravo smer.

Hrano izbirajte glede na sestavine – njihovo kakovost, obdelavo, sledljivost in poreklo. Če vam prodajalec ne zna odgovoriti na ta vprašanja, je menda jasno, kaj vam je storiti 🙂 Čestitke, ker ste prišli do konca te objave, res je bila dolga, a upam da tudi koristna!

Celotno Naturavetal ponudbo hladno stiskane hrane za pse lahko preverite tukaj >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.