Domov » Priporočam » 4 odlični razlogi, zakaj brikete menjati za pelete

4 odlični razlogi, zakaj brikete menjati za pelete

Objavljeno v Priporočam

Briketi držijo nesporen “monopol” na našem trgu in veliko pasjih skrbnikov ne ve, da obstaja veliko boljša in prav tako praktična alternativa za hranjenje psa. Gre za ti. pelete oz. hladno stiskano hrano za pse. Ste zanjo že kdaj slišali? Če niste, pogumno berite dalje, če pa ste in so vas na hitro odpravili, kot češ ah, briketi, peleti … to je vse skupaj isti šmorn, prav tako berite dalje, boste videli, da to res ni “eno in isto”. Je pa enako praktično 🙂

Zakaj brikete menjati za pelete?

Hladno stiskana hrana za pse dobiva v tujini vedno večjo veljavo in tudi tuji holistični veterinarji spodbujajo menjavo briketirane hrane vsaj za peletirano, če nam priprava sveže hrane ne diši. Res je, da so tudi hladno stiskani peleti toplotno obdelani, a celoten postopek je bistveno manj invaziven in, verjeli ali ne – prijazen do sestavin ter posledično tudi do prebave.

Na žalost je tako, da velika večina ljudi ne pomisli na spremembo hrane vse do takrat, ko se pri psu pojavijo zdravstvene težave. Potem bi za psa naredili vse! Čeprav zdrava in optimalna prehrana ne pomenita ultimativne garancije, da pa zdaj pes ne bo nikoli zbolel ali pa bo čudežno ozdravil, je pa lahko odličen podporni steber in preventiva, ki ne more škoditi. Prav zaradi tega z menjavo hrane ni treba čakati na prve znake težav, ampak lahko psu ustrezno alternativo ponudimo že prej – danes, jutri ali pa najkasneje prihodnji teden 🙂

1. Nizka toplotna obdelava

Zaradi nizke toplotne obdelave sestavin se v peletih ohrani tudi bistveno več hranilnih snovi, ki se pri »briketiranju« hrane izgubijo in jih morajo potem naknadno dodati. To so predvsem nujno potrebni vitamini in minerali, po nekaterih podatkih pa se zaradi toplotne obdelave na visokih temperaturah celo spremenijo nekatere beljakovine (denaturizacija). Za primerjavo: peleti, kot imenujemo hladno stiskano hrano za pse, so obdelani na temperaturi 60° C, pa še to samo za kratek čas, cca. 6 min, sestavine za brikete pa so obdelane na 150°C in več in tudi celoten postopek traja dlje časa (15 do 20 min).

Nihče me ne more prepričati, da je obdelava hrana na visokih temperaturah in za daljši čas boljša od tiste, na nižjih temperaturah in za kratek čas.

2. Lažja in optimalna prebava

Zaradi manj invazivnega načina priprave pelet, ki so hladno stiskani in ne ekstrudirani, se peleti prebavljajo bistveno bolj naravno; v pasjem želodčku se lepo razgradijo in ne nabreknejo, kar zmanjša možnost za številne neprijetne posledice, kot so recimo vetrovi, napenjanje in tudi zasuk želodca.

briketi in hladno stiskani peleti
Peleti (levo) in briketi (desno). Razlika je očitna.

A vidite, slika pove več kot tisoč besed 🙂

3. Pelete lahko mešate s svežo hrano

Obstajajo različne teorije in mnenja o tem, zakaj ni dobro mešati briketov in sveže hrane; nekateri govorijo o tem, da se potem porušijo »razmerja«, drugi pa pravijo, da mešanje briketov in sveže hrane ni priporočljivo zaradi tega, ker se briketi drugače prebavljajo. Sama bi rekla, da slednje veliko bolj škodi (obremenjuje prebavo!) kot trditev o porušenih razmerjih (glej še enkrat zgornjo fotko). Saj nihče izmed vas ne je vsak dan popolnih obrokov, mar ne?

Ker se peleti lepo razgradijo, lahko psu brez slabe vesti mednje pomešate svežo hrano, kar je priročno sploh za tiste pse, ki ne želijo jesti samo suhe hrane, ampak jim bolj tekne, če vanjo primešate kakšne dodatke ali pa jo morate kombinirati z mokro hrano.

4. Peleti so enako praktični kot briketi

Večina pasjih skrbnikov prisega na brikete zato, ker so praktični; kaj je boljše kot to, da 2-krat na dan v skledo nasuješ količino, ki je itak navedena na embalaži, poleg tega jih imaš vedno lahko pri roki? En plac za žakelj briket se vedno najde. S stališča zdrave prehrane so briketi v marsikaterem pogledu sporni in če tudi sami spadate med tiste, ki dvomijo v popolnost in primernost teh obrokov, vseeno pa vam priprava sveže hrane za psa ne diši, potem so peleti kot nalašč za vas oz. za vašega psa. Princip hranjenja je popolnoma enak in tudi stroškovno gledano ne bo nobene razlike.

+ odlična rešitev za tiste, ki sami doma pripravljate hrano

Zaradi vseh zgoraj naštetih razlogov bodo peleti odlično prišli prav vsem tistim, ki pse hranite z doma pripravljeno in svežo hrano, a iščete alternativno rešitev za takrat, ko greste na dopust ali pa bi psu radi pripravljali svežo hrano, a se bojite, da vam časovno ne bo uspelo. Dajmo si priznati: surovo meso je na robinzonskih počitnicah resničen izziv in tudi če boste v časovni stiski kašen obrok pokrpali s peleti, ne bo čisto nič narobe. Saj tudi sami kakšen dan med enim in drugim sestankom sežete po ne ravno sveži varianti kosila?

Katere pelete izbrati?

Tudi pri nas imamo nekaj odličnih ponudnikov peletirane hrane. Naturavetal peleti recimo vsebujejo 60 % mesa in (v manjši meri) polnovredne vire ogljikovih hidratov, kot sta recimo proso in ajdova kaša. Ajdova kaša je brezglutenski vir OH, proso pa spada med pražita in je prav tako brez glutena, ki danes veliko psom povzroča težave. Tako ajda kot proso odlično vplivata na prebavo, proso ima na splošno ogromno pozitivnih vplivov na črevesno floro, odlično tudi paše psom, ki imajo težave s kožo in alergijami. Meso je pred peletiranjem posušeno na zraku in komaj potem zmleto v “mesno moko”.

Ena izmed glavnih prednosti Naturavetal peletov pa je gotovo ta, da vsebujejo samo naravne vitamine v obliki zelišč, olj, alg in gline. To si lahko privoščijo prav zaradi tega, ker je hrana hladno stiskana in ne ekstrudirana (briketi) – v tem primeru so vitamini in minerali dodani na koncu postopka, pogosto v sintetični obliki, ki pa med holističnimi strokovnjaki sproža različne dvome.  Več o vitaminih v Naturavetal peletih pa si lahko preberete tukaj, vse ostale pa vabim, da pokukate v spletno trgovino kosmatincki.si, kjer lahko preverite odlično ponudbo hladno stikane pasje hrane. Čas za spremembo je ZDAJ 🙂

Hladno stiskana hrana za pse Naturavetal

Peleti z izključno naravnimi vitamini, brez konzervansov in ojačevalcev okusa. Preverjene in odlične sestavine, o katerih se lahko prepričate sami na kosmatincki.si >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

8 Responses

 1. Lucija
  | Odgovori

  Pozdrav!
  Sedaj smo kupili pelete Naturavetal, vendar ne razumem popolnoma postopka menjave na to hrano. Na njihovi strani pise, da se peleti naj ne bi mešali z briketi, potem pa sem na drugi strani brala, da bi se ob prehodu naj zaceli uporabljati samo peleti in to v manjsih kolicinah, vsak dan pa postopoma vec. Sedaj smo ubrali taktiko, da briketov nima, dobila pa je danes dve mini porciji peletov, pa se ji malo riga ze cel dan, vceraj pa je malo tudi bruhnila. Me kar malo skrbi. Kakec je sicer vredu. Ali mi lahko kaj predlagate? Najlepsa hvala ze vnaprej! Lp

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni, najbolj smiseln prehod menjave katerekoli hrane je počasen prehod. Če psa hranite 2-krat dnevno, naj bo nekaj časa en obrok briketi, drugi peleti. Količino hrane lahko razdelite tudi na 3 obroke in hranite najprej 2 obroka z briketi, enega s peleti, potem počasi to spreminjate, dokler ne preidete popolnoma na pelete. Tako da imajo Kosmatinčki prav 🙂
   LP

   • Lucija
    | Odgovori

    Hvala za nasvet. Bom danes popravila napako, zdaj upam da še ni prepozno. En dan brez briketov ne bi smel biti prehuda stvar. So ji pa peleti prav slastni, tako da mislim, da bo tole dolgoročno vseeno vredu odločitev.
    Hvala in lp 🙂

 2. Borut
  | Odgovori

  Zdravo,

  sigurno so peleti boljši od briketov po načinu izdelave, ampak gledati je potrebno tudi same sestavine. So naravne? So surove, kot je prebavni sistem psa temu prilagojen? Žita, četudi brezglutenska, niso primerna hrana za pse. Polnovreden vir OH za pse sta meso in zelenjava, pa tudi čisto malo sadja lahko pojedo. Je kdo že videl psa na polju pšenice, kako jo gloda?

  Lep pozdrav,
  Borut

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Borut,

   ta prispevek je namenjen tistim, ki pse hranijo z briketi in nimajo neke želje ali namena, da bi v bližnji prihodnosti presedlali na svežo hrano.

   Res je, sama še nisem srečala psa na polju, ki bi se basal s pšenico, sem pa videla že veliko psov, ki z veseljem napadejo biološke odpadke in podobne smrdljive in gnile ostanke ali pa z veseljem napadejo hrano, ki jim pade pod nos in niti pod razno ni primerna – naravna – za njih. V osnovi so psi oportunistični jedci.

   Po mojem mnenju tudi ne morete zreducirati in posplošiti tega, kaj je “pravilno hranjenje psa”, na 3 sestavine … vsaka teorija hranjenja ima svoj pristop in svojo logiko, za primer si lahko vzamete TKVM, ki ima spet svoj pogled na hranjenje psa in nenazadnje tudi odlične rezultate. Sama sem proti posploševanju in za individualizacijo, zato se tudi na spletni strani izogibam skrajnim in pretirano dogmatičnim trditvam, ker v njih preprosto ne verjamem. Ampak to sploh ni predmet razprave v tem prispevku (ampak v katerem drugem …).

   • Borut
    | Odgovori

    Hvala za odgovor. Razumem, kaj govorite. Želel sem samo povedati, da se psu prebavni trakt ni čudežno spremenil v zadnjih petdesetih letih, odkar so na plano prišli briketi in hranjenje z žiti. Žita zakisljujejo organizem, to je znanstveno dokazano. V človeško prehrano so v tako velikem deležu prišla s prehransko piramido, katero še dandanes učijo v osnovni šoli v Sloveniji, v ZDA pa padajo zaradi tega milijonske tožbe. Ta piramida je namreč konstrukt ameriške žitne industrije, ki ni mogla prodati presežkov žita v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so s hibridzacijo popeterili hektarske donose in se je v žitih pojavil gluten oziroma gliadini, v procentu in strukturi škodljivi za človeka.

    Žita, ki jih pes (volk) dobi v naravi, so predprebavljena oziroma fermentirana, če jih dobi recimo v želodcu živali, ki jo ulovi, pa še to govorimo o izredno majhnih količinah, manj kot procent. Danes se pa v briketih uporablja riž, krompir in žita v procentu, tudi do 60 %, ki je za psa škodljiv, za denarnico proizvajalca pa zelo ugoden, saj je jasno, da je riž cenejši od govedine.

    Rak psa je bolezen, ki je pred petdesetimi leti ni bilo, sedaj pa zanjo zboli in umre skoraj vsak z briketi hranjen pes. Hrano za pse razvijajo veterinarji plačani s strani farmacevtske industrije, ki potem služi mastne denarce še z prodajo zdravil za pse. Pes najde sam v naravi vsa svoja zdravila, če je hranjen pravilno. ta odmik nas in naših psov od narev je pa drugo kislo jabolko, v katerega bo potrebno čim prej ugrizniti, če bomo želeli, da bo naša civilizacija živela dostojno življenje, ne pa bila na zdravilih, ki nikoli ne pozdravijo bolezni, temveč jih moraš jemati do konca življenja, praktično plačevati nekomu rento.

    Ja, in pes je v bistvu jedel tudi biološke ostanke človeške hrane, kot tudi njegove iztrebke, tako je pes pravzaprav tudi nastal. Tu so pa žita do nedavnega zavzemala neznaten delež, razen za aziate, ki imajo drugačno krvno skupino in drugačne encime v prebavnem traktu. Pa še zmeraj je bilo tega malo.

    Vabim vas, da napišete, da je ta hrana, o kateri govorite, bolj primerna od konvencionalne. Vsak korak k edinemu zdravemu , torej naravnemu hranjenju, pozdravljam. In to tudi počnete, čim več takih, vendar vas vabim tudi, da se tu ne ustavite in greste do konca.

    Lep pozdrav,
    Borut

    • Lena Gregorčič
     Lena Gregorčič
     | Odgovori

     Pozdravljeni Borut,
     mislim, da se oba strinjava v tem, da je sveža hrana najboljša izbira za ljudi in živali. Ne vem, če bi lahko to bolje povedala kot tako, da je na spletni strani, ki jo berete 300+ prispevkov na to temo: http://www.zdravahranazapse.si/zacni-tukaj/

     Pri vseh ostalih stvareh je pa ključnega pomena zdrava pamet, zmernost, kritična distanca in zmeren skepticizem 🙂 Ja, res je, da je rak “kuga” današnjega časa, ampak moje mnenje je, da je to bolezen, na katero vpliva več dejavnikov, torej ne samo (ne)zdrava hrana, ampak tudi stres in okolje. Poleg tega je tudi današnja diagnostika drugačna od diagnostike 50 let nazaj.

     Kar pa se tiče odmika od narave, hm, kaj pa vem. Kompleksno vprašanje – jaz kot človek sem del narave, nimam kam drugam za it. Živimo tukaj in zdaj, ne nekje v preteklosti, zato je treba gledat naprej in ne nazaj – zdrava pamet je ključen del rešitve tega “problema”. Tukaj vas tudi lepo pozdravljam in zaključujem najin pogovor. Lep dan vam želim!

 3. avgust
  | Odgovori

  Živjo.

  Prenehal sem kupovati brikete in pričel z peleti.
  Kako naj bi vedel , da je briket hladno stiskan in ni to samo komercijalna poteza proizvajalcev.Po trdoli ni skoraj nobene razlike.Obliko pa tako določa glava stroja za proizvodnjo.
  Pa še eno zanimivost iz časov ko smo švercali kavo iz Italije.Pri nas je bila najbolj zaželena pakirana v zeleno vrečko,rdeče pakiranje čeprav je bilo od istega proizvajalca naj bi bilo slabše.Po nekaj letih sem imel kontakt z delavcev kateri je občasno delal v pražarni kave.Ob vprašanju o kvaliteti je bilo njegov komentar:”Ista kava,ko zmanjka zelenih vrečk uporabimo rdeče.”
  Zato se žal ne zanašam preveč na tovarniško obvestilo , da je to hladno stiskana hrana .
  Lep pozdrav in hvala za vaš odgovor.
  ami

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.