Domov » Ostalo » 5 stvari, ki se jih lahko naučimo od naših psov

5 stvari, ki se jih lahko naučimo od naših psov

Objavljeno v Ostalo

Počlovečevanje psov morda res ni OK, verjetno pa ne bo čisto nič narobe s tem, če se ljudje vsaj malo »popasjimo«. Ljudje živimo v prepričanju, da smo samo mi tisti, ki lahko psa nekaj naučimo in se zato pogosto ne zavedamo, da so psi lahko krasni učitelji – če jim to le dovolimo.

1. Smo, kakršni smo. In kakršni smo, pač smo!

Ali morda poznate kakšnega labradorca, ki se blazno sekira, ker nima take dlake kot borderski ovčar? Ali pa ste že kdaj srečali maltežana, ki je blazno nesrečen, ker je njegova dlaka bela in ne črna? Prav tako sem prepričana, da ne poznate prinašalca, ki bi se kopanju v vodi odrekel zato, ker imam kakšen kilogram preveč. Psi so veseli in srečni takšni kot so in se ne obremenjujejo s tistim, kar niso.

Če bi vsaj delček te pasje filozofije prevzeli nase, bi se pol manj sekirali. Ah, tiskarski škrat: bi se pol manj sekirale. 🙂

2. Nič ni narobe, če včasih prespimo ves dan

Kolikokrat ste v tem tednu rekli ali slišali bi, pa nimam časa? Danes je skoraj da greh, če imamo prosti čas: obvezni opravki od jutra do večera, potem je treba poskrbet za stanovanje, če kdo pride na obisk (saj veste – dlake pa to), peljat psa na sprehod, da dobi dnevno dozo gibanja, pa še kakšen hobi za povrh, da nahranimo dušo, (čeprav nam, roko na srce, zadnje čase zmanjkuje časa še za hobi, saj nam hobi vzame preveč časa, ki ga nimamo)! Ko pa smo fraj, imamo slabo vest, ker smo fraj, saj bi lahko v tistem času marsikaj postorili.

STOP!

Zdaj pa poglejmo naše pse: ko opravijo vse življenjsko pomembne stvari, se brez slabe vesti prepustijo brezdelju. Pika. Se bo res podrl svet, če bomo od časa do časa tudi mi storili enako?

3. Držanje zamer je za tiste, ki so šibki v dušo

Psi ne bodo nikoli vihali nosa, ker je bil današnji sprehod krajši ali pa zato, ker ste ga spet oprali prekrasnih, sveže pognojenih travniških vonjav. Držanje zamer nima dobrega vpliva niti na dušo in niti na splošno počutje ter notranji mir. Življenje je prekratko za take stvari – psi to intuitivno vedo, nas pa heca krasen človeški racio.

4. Življenje je tukaj in zdaj, ne včeraj in jutri

Verjetno ena izmed najbolj pomembnih lekcij, ki bi se je lahko naučili od naših kosmatih prijateljev! Naši psi se ne obremenjujejo s tem, kaj se je zgodilo včeraj (hude travme so seveda izvzete!) in kaj bo prinesel jutrišnji dan; kar je bilo, je bilo in kar bo, bo!  kdaj pa ste vi nazadnje uživali ob prijetni večerji ali na kavi s prijateljico, ne da bi se obremenjevali, kaj se je zgodilo včeraj, kaj se bo zgodilo jutri, kaj bi se lahko zgodilo, in kaj se ni bo zgodilo, čeprav bi se moralo?

Potem pa poglejte psa: ko je na sprehodu, je na sprehodu in ne razmišlja o tem, da bo blatna kopel prinesla negodovanje skrbnika in obvezno pranje s čisto vodo! Njemu je fajn – tukaj in zdaj.

5. Zvestoba in lojalnost sta ključ do sreče – vseh!

V zadnjem času smo ljudje zvesti in lojalni predvsem do blagovnih znamk, vse ostalo pa je bolj kot ne potrošni material, tudi odnosi. Ljudje se hitro naveličamo drugih ljudi, sploh ko nekoga spoznamo tudi v slabem. Verjetno prav zaradi tega tako neizmerno obožujemo pse, ker v tem pogledu niso čisto nič »človeški« in v njih iščemo pravzaprav to, kar pogrešamo pri nas samih.

A ni skrajni čas, da ljudje postanemo vsaj malo pasji in včasih za sekundo pozabimo nase ter brez obsojanja in razpredanja podprli sočloveka?

Naj bo drugače od ZDAJ naprej!

Namesto da se pred drugimi hvalimo, katere trikce obvlada naš pes, se drugič raje pohvalimo, kaj smo se mi naučili od našega psa – vsak pes pride v naše življenje z določenim razlogom! Se strinjate? <3

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.