Domov » Ostalo » Kako sem skoraj zastrupila psa?

Kako sem skoraj zastrupila psa?

Objavljeno v Ostalo

Dobri 2 leti je od tega, ko sem skoraj zastrupila psa z ampulo in sodeč po pogovorih z drugimi lastniki psov in internetnih forumih, niti nisem bila edina, čeprav so uvozniki zatrdili, da uradnih poročil o smrti zaradi ampule Certifect ni.

To pa je še en razlog več, zakaj je potreba prijavit tudi najbolj nedolžne stranske učinke zdravil. Vsak glas šteje!

Ron je imel med drugim tudi alergijo na bolhe, zato sem l. 2013 preizkusila novo ampulo Certifect, ki pobije vse (še psa očitno) in baje da učinkuje že po 6-ih urah. Ko se bojiš bolh tako kot hudič križa, seveda zagrabiš vsako novo priložnost, ki obljublja večno odrešitev.

Zastrupitev z ampulo

Ampulo sem na psa nanesla po navodilih proizvajalca (Merial, isti, ki proizvaja tudi Advatix in Frontline), ki mimogrede niso bila čisto nič posebnega in šla sva spat. Zjutraj je bil Ron nenormalno miren, apatičen in ni hotel na sprehod. Namesto, da bi tekal iz hiše na vrt in nazaj, je stal pred steno in gledal vanjo (?!). Namesto da bi se slinil ob našem kosilu, je spal na kavču.No, to je bil znak za alarm.

Še dobro, da se danes lahko vse pogugla, ker nas je to verjetno rešilo pred dežurnim veterinarjem v soboto popoldan :/

Po poročanju uporabnikov na nekaterih slovenskih pasjih forumih, se jih je kar nekaj znašlo v podobni situaciji in nekateri so dejansko morali pod nujno do veteriranja, ki je psu dal antisedativ (med drugim tudi moj sosed, torej ni to neka babja čenča). O slabi izkušnji me je obvestila tudi Mojca Sajovic in mi dejala, da je nekaj njihovih članov Slovenskega kluba za bernske planšerske pse imelo podobno slabo izkušnjo.

Na tujih forumih so bile objave o izkušnjah z ampulo Certifect dosti hujše, s tem da je treba kdaj pa kdaj to vzeti z rezervo, ampak vsem je bilo skupno to, da so po nanosu ampule vsi psi bili strašansko apatični, so bruhali in imeli hudo drisko.

Psa sem brez pomisleka stuširala in rešila, kar se je rešiti dalo, tako da smo jo odnesli samo z dnevom hude apatije in eno nočjo hude driske. Kmalu po tuširanju je bil Ron spet Ron in je veselo skakal okoli, poln življenja, energije in preganjal me je, da greva na sprehod.

Pomanjkljiva navodila za uporabo

Glede na to, da nisem bila edina s tako izkušnjo, mi to ni dalo miru: v ponedeljek sem klicala slovenskega uvoznika za Merial, ker me je zanimalo, kaj stoji za tem.

Gospa na drugi strani “žice” mi je razložila, da Certifect vsebuje amitraz, ki na psa deluje kot blagi sedativ, podoben tistemu, ki ga pes dobi, ko si gre slikat kolke. Zato moraš  ampulo Certifect proti bolham vedno aplicirati pred aktivnim, najmanj 2 urnim sprehodom, da se pes “poživi”.

Precej pomemeben podatek, ki pa ni bil naveden v navodilih za uporabo. In veste, zakaj ne?

Ker evropska komisija/direktiva sprehajanja psa ne smatra kot del zdravstvenih napotkov.

Ker je amitraz zelo strupen, moraš ampulo vedno aplicirati na svežem zraku.

Še en fail, ki bi se lahko slabo končal. To, da ne smeš ampule Certifect uporabljati v zaprtem prostoru je tudi pomemben podatek, ki bi po mojem skromen in laičnem mnenju moral biti naveden v navodilih za uporabo – ampak ni bil, prav tako ni naveden niti na njihovi uradni spletni strani.

K sreči se je dobro končalo in to je bila tudi zadnja ampula, ki sem jo uporabila. Od takrat dalje uporabljam samo še naravne repelente proti klopom in bolham.

In ja – obstajajo tudi zadovoljni uporabniki, se mi za pa zdijo stransko učinki veliko prehudi, da bi testirali, kako bo vaš pes odreagiral. Imejte to v mislih in ko uporabite certifect bodite malo bolj pozorni na obnašanje psa.

Nikoli, ampak zares nikoli ga ne uporabite na mačkah.

Ne prezri!: Naravni repelent, ki ga naredimo sami >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.