Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Bachove esence in strah pri psih

Bachove esence in strah pri psih

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Ste kdaj razmišljali o tem, kako dejansko vpliva naš način življenja na našega ljubljenčka? Velikokrat ljudje rečejo ah, saj naš kuža se kar prilagodi … tako pač je … kaj mu pa preostane, tako živimo… Res je, da se nam ljubljenčki prilagajajo, in res je, da bodo naredili vse, da bodo z nami in da nas bodo zadovoljili. To je v njihovi naravi. V naši naravi pa je, da velikokrat pozabimo, da tudi če se nam prilagodijo, to ne pomeni, da jim ni težko in da morda tudi trpijo zaradi načina življenja, ki jim ga nudimo, pa se lahko še tako trudimo, da bi jim bilo lepo.

Ali vaš pes doživlja stresne situacije?

Poskusite se zvečer, po celem dnevu, za 5 minut postaviti v kožo vašega ljubljenčka in pomislite, kako je preživel dan in kako je doživljal situacije tekom dneva. Začnite zgodaj zjutraj, kaj je počel, kam je šel, s kom se je družil, kaj je jedel, s kom se je igral, se je dovolj razmigal, kako se je razvijal dan vse do večera? Presenečeni boste, ko boste ugotovili, da kljub temu, da je ljubljenček videti precej zadovoljen, je doživel vsaj eno stresno situacijo. Prav tako kot mi: če ne v službi, pa na poti iz službe, po opravkih ali doma. Odziva na te stresne situacije morda sedaj niti ne pokaže, tako kot mi ne, a ko se ti začnejo kopičit … tako kot pravimo, samo še pika na i je bila potrebna, pride do čustvenih/vedenjskih težav, za katere ne vemo od kje so se sploh pojavile.

In tu je naš odgovor: težave, ki jih opazimo pri ljubljenčku sedaj, so se verjetno začele že dolgo časa nazaj, čustva so se kopičila, ljubljenček jih ni več znal skriti pred nami, sedaj pa se je pokazala ‘pika na i’.
Ko pride do “pike na i”, se posledično lahko začnejo kazati nekatere naslednje težave, ki se lahko stopnjujejo:

 • pretirano zahtevanje pozornosti,
 • ločitvena tesnoba,
 • osamljenost in zadržanost,
 • nezaupljivost,
 • anksioznost in strah,
 • hiperaktivnost,
 • eksplozivnost,
 • agresivnost,
 • in podobne težave.

Ko dobim primer, ki ga lahko umestim med zgoraj navedene, skoraj vedno najdem vzrok, ki je zakopan daleč, daleč v preteklosti. Velikokrat me lastniki ljubljenčkov vprašajo, kako dolgo bo trajalo, da pride do sprememb in kako dolgo bo trajalo zdravljenje? Vsem povem enako: na to na žalost ne morem odgovoriti, saj je vsak kuža, muca, konj … drugačen. Tako kot smo si ljudje različni in se različno odzivamo na stresne situacije ali na esence, je to popolnoma enako pri živalih. Z nežnim in potrpežljivim pristopom se vedno daleč pride. Kar smo “pridelovali” 10 let ne moremo “izbrisati” v 1 mesecu. Naše duše ne delujejo tako, potrebujejo čas, da se zacelijo.

Pri nekaterih primerih, ki so zgoraj navedeni, je obvezna tudi strokovna pomoč, ki nudi vzgojne ukrepe, ti pa utrjujejo delovanje cvetnih esenc, oziroma, cvetne esence pomagajo pri hitrejši prevzgoji. Esence vedno delujejo blagodejno in ljubljenčke pomirjajo med prevzgojo, s tem pa se tudi lažje koncentrirajo na nove “signale”.

Do danes se je že kar veliko napisalo in povedalo o Rešilni (Rescue) mešanici Bachovih cvetnih esenc, ki tudi lahko pomaga pri zgoraj omenjenih težavah, a menim, da s tem, ko nekako pozabljamo pisati/govoriti o drugih esencah, ki so veliko bolj primerne pri zgoraj navedenem, marsikoga prikrajšamo za pomoč, za katero sploh ne ve, da obstaja. Kako potem prositi za pomoč po nečem, za kar ne vemo, da je na voljo? Nekako tako kot “vprašaj, česar ne veš”. Skorajda nemogoče.

V praksi z ljudmi in živalmi velikokrat sežem po drugih cvetnih esencah (vseh Bachovih je 38; obstajajo tudi druge cvetne esence, ki delujejo na podoben način, kot na primer avstralske cvetne esence; Australian Bush Flower Essences ali kalifornijske cvetne esence; FES-Flower Essence Society), saj imajo tako specifična delovanja, da sigurno najdemo pravo, ki izboljša počutje tako človeka kot živali, ki ni nujno v “rešilnem’ stanju”, da bi potreboval Rešilno/Rescue mešanico.

Bachove esence proti strahu

Nekatera zgoraj omenjena stanja imajo ponavadi veliko povezavo s strahom in v večini primerov je potrebno najprej premagati strah, da bi se vedenje izboljšalo. Dve Bachovi cvetni esenci zelo učinkovito delujeta na različne vrste strahu:

 • Mimulus (ang) oziroma krinkar, ki jo uporabimo takrat, ko točno vemo česa se kuža boji.

Kuža se boji tujih ljudi, teme, metle, sesalca, frizerke :), grmenja in bliskanja (v tem zadnjem primeru  bi to esenco družila z Rešilno mešanico)

 • Aspen (ang) oziroma trepetlika, ki jo uporabimo takrat, kadar kuža kaže znake strahu brez jasnega razloga.

Strah se kaže kot lajanje v prazno, na predmet, na človeka – brez jasnega razloga, kaj ga je tako zmotilo, kadar kuža pobegne ali se skrije brez vidnega razloga.

Če ti dve esenci ne zadostujeta, potem lahko vedno sežemo tudi po drugih, prav tako povezanih s strahom, ki so tudi sestavni del Rešilne mešanice, a jih velikokrat uporabljam tudi ločeno, saj imajo dobre rezultate. Včasih je posamezne esence potrebno na začetku združiti z Rešilno mešanico, saj so kasneje doseženi boljši rezultati.

 • Rock Rose (ang) oziroma sončece, uporabimo takrat, kadar se nam zdi, da je strah prešel v grozo ali paniko oziroma lahko izvira iz travmatičnega dogodka v preteklosti in je zato toliko bolj intenziven. Sončece je tudi sestavni del Rešilne mešanice.
 • Cherry Plum (ang) oziroma češnjelika sliva, ki jo uporabimo takrat, kadar se nam zdi, da je kuža postal nepredvidljiv, lahko na trenutke agresiven, eksploziven, lahko veliko urinira, se mu vidi, da je v stanju, iz katerega ne zna ‘uiti’. Češnjelika sliva je tudi sestavni del Rešilne mešanice.

Rešilna mešanica je po mojem mnenju mešanica esenc, ki bi jo vsi lahko imeli vedno pri sebi, saj si lahko pomagamo z njo v težkih trenutkih, situacijah, nesrečah. (Pršila Rescue ne priporočam pri uporabi za živalih, saj se ga ustrašijo.) Da bi pa prišli do prave mešanice pri zdravljenju, se pa lahko vedno obrnete name, oziroma na drugega, ustrezno certificiranega Bachovega svetovalca.

Vsak pes ima za seboj svojo zgodbo in svoje strahove. Pri nekaterih je dovolj uporaba ene ali dveh zgoraj omenjenih esenc in rezultati so kmalu vidni. V primerih agresivnosti se pa le obrnite tudi na strokovno pomoč, ki vam bo pomagala oceniti, ali morda agresivnost le ne izvira iz morebitnih bolečin v telesu (psi se namreč lahko tako odzivajo na bolečino) ali pa je morda potrebna določena mera prevzgoje.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Simona Šanc
Sledi Simona Šanc:

Certificirana Bachova terapevtka za živali

Moj namen ni, da vam v poplavi informacij in ponudbe prodajam še en izdelek več. Moj namen je predvsem da vam ponudim v razmislek alternativni način zdravljenja čustvenih/vedenjskih težav vašega ljubljenčka in vam skozi mesečne članke podam čim več koristnih informacij, ki bodo temeljile na konkretnih primerih. Spletna stran: kimaki.si Kontakt: 041 975 598 ali kimaki.info[at]gmail.com

2 Responses

 1. Luna
  | Odgovori

  Wow to pa sploh nisem vedela da obstaja!! Mislim da bi moji Bailey kaj takega zelo koristilo (pa meni tudi, haha). Ima ze od vedno velike probleme s strahom in kljub vsemu vlozenemu delu ji se vedno ostaja ta splosna nemirnost, nesproscenost … Kje pa se dobijo te esence? 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Luna,

   če se ne motim, esence dobite tudi v lekarni. Na vašem mestu pa bi kontaktirala Simono, ki jih ima tudi nekaj na zalogi + vam bo znala najbolje svetovati 🙂

   LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.