Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Akupresura za živali: kaj in kako?

Akupresura za živali: kaj in kako?

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Zadnje čase se v Sloveniji kar veliko govori o akupunkturi tako za ljudi kot za živali. Bolj malo pa se omenja akupresura, na katero se živali še posebej dobro odzivajo. Ko govorimo o AKU-presuri ali AKU-punkturi, se običajno pojavi vprašanje, kakšna je razlika?

  •  AKU-točka, PRESURA-pritisk,
  • PUNKTURA-prebod.

Kaj je akupresura in kako se razlikuje od akupunkture?

Akupresura in akupunktura sta stari več kot 5000 let in obe delujeta po principih kitajske tradicionalne medicine. Akupresura naj bi sicer izvirala iz Indije in se preselila ter razvila v akupunkturo na Kitajskem in Japonskem, obe delujeta na določenih točkah na telesu, ki so povezane tako s ti. meridiani/energetskimi kanali ali organi. Glavna razlika med njima je ta, da se pri akupunkturi uporabljajo igle, pri akupresuri pa zgolj prsti, dlani in včasih tudi določeni pripomočki. Pri akupresuri s pritiskom na določeno točko (kombinacijo točk), ki je lahko različne intenzivnosti, vplivamo na odpravljanje »blokirane« energije (QI), ki povzroča bolečino, nelagodje, bolezen ali določeno negativno čustveno stanje.

Akupunkturo pri živalih lahko izvajajo samo usposobljeni veterinarji, medtem ko akupresuro lahko izvajajo usposobljeni akupresuristi. Osnov akupresure se lahko nauči vsak posameznik in s tem »osvoji« tudi nekaj najbolj pogostih akupresurnih točk. Ko nas boli glava, si vsi kdaj s prsti sežemo na boleče mesto. Ta pritisk prstov na določene točke na glavi imenujemo akupresura.

Zakaj uporabljam besedo »osnova«, ko pravim, da se vsak posameznik lahko nauči osnov akupresure? Kot sem omenila, akupresura je del kitajske tradicionalne medicine (KTM), ki pa je vse prej kot enostavna znanost. Osnov KTM se lahko naučimo vsi in to znanje s pridom uporabljamo v vsakdanjem življenju, pri tem pa ne mislim samo uporabe določenih akupresurnih/akupunkturnih točk (npr.: za lajšanje glavobola), ampak tudi principov prehranjevanja in na splošno uravnoteženega načina življenja.

Kot zanimivost: tudi tisti, ki obvladajo vzhodnoazijske borilne veščine uporabljajo akupresuro,  saj se poslužujejo pritiska na določene akupresurne točke, ki lahko onesposobijo nasprotnika. To smo pa vsi že videli, če ne drugje, pa vsaj v filmihJ.

Resnejše težave pa moramo seveda reševati ob pomoči in nadzoru izkušenega KTM terapevta.

Na kratko o kitajski tradicionalni medicini

Kitajska tradicionalna medicina je veda, ki pravi, da je bolezen porušeno energetsko ravnovesje, ki ga moramo obravnavati celostno, da bi ga v celoti pozdravili in s tem odpravili bolezen. Celostno pomeni osredotočenost na celotno telo in duha. Vse bolezni so namreč rezultat nepravilnega delovanja organov oz. blokad meridianov/energetskih kanalov, do katerih pride zaradi različnih dejavnikov, patogenov (stres, nepravilna prehrana, okolje, neprimerna fizična aktivnost, vreme … ). KTM sestavljajo akupunktura, zeliščarstvo, prehrana, QI Gong (telesno gibanje) in masaža àtui-na, akupresura.

Nauk o življenjski energiji / QI-ju

Za besedo QI (angl.:Chi) boste zasledili kar nekaj prevodov, meni je najbolj blizu »življenjska energija«, saj povzame bistvo kitajske tradicionalne medicine. Brez življenjske energije telo ne deluje, brez življenjske energije telo ne more živeti. Telo brez življenjske energije je mrtvo. Vsa živa bitja imajo življenjsko energijo, ki jo na kitajskem imenujejo QI.  Ta energija se neprestano pretaka po telesu, bolj specifično, po meridianah, organih. Kitajci ločujejo QI glede na funkcionalnost, saj se telo rodi z določeno »količino in kakovostjo« izvornega QI-ja, temu pa lahko nudijo oporo oziroma ga krepijo ali slabijo tudi druge vrste QI-ja (npr: prehranjevalni QI, varovalni QI, itd. ).

Nauk o ying-yangu

Yin in Yang sta dva poglavitna aspekta QI-ja, ki se morata med seboj dopolnjevati, ustvariti ravnovesje v telesu, da bi le-to bilo lahko zdravo. Vsako telo, vsak organ, vsebuje tako Yin kot Yang obliko energije. Med seboj sta izredno povezana, zato je tudi v vsakem Yangu mogoče najti Yin, kot tudi v vsakem Yinu najdemo Yang. Brez Yanga ni Yina, in obratno.

Akupresura za živali
Vir

Nauk o petih elementih

Nauk o petih elementih tako kot nauk o Yin-Yangu, govori o tesni povezanosti »vsega« in konstantnem gibanju, spreminjanju petih osnovnih elementov, ki med seboj in v povezavi z Yinom in Yangom tvorijo uravnoteženo celoto. Elementi se med seboj kontrolirajo, stimulirajo, zavirajo, omejujejo.

To ni le sistem narave, ampak tudi sistem, ki deluje v vsakem telesu. Vsak element je povezan z določenim organom (Zang-Fu), čustvi, letnim časom itd.

Akupresura za živali
Vir

S pomočjo petih elementov in Yin-Yang nauka se definira vzroke določenih bolezni, saj se simptomi vedno kažejo na zunanjosti telesa.

Kako to vpliva na akupresuro?

Med pregledom akupresurist zaznava odstopanja na določenih točkah, ki so povezane z meridiani in organi. Komaj na podlagi pregleda meridianov mehurja, upoštevanja pridobljenih informacij, nauka Yin-Yang in nauka o petih elementih določi akupresurne točke, na katerih bo delal med samo terapijo. Akupresurne točke, na katere se fokusira med terapijo, so izbrane glede na cilj in vrsto težav.

Kako torej poteka akupresura pri psih (in drugih živalih)?

Prav zaradi celostnega pristopa zdravljenja in upoštevanja različnih vidikov, ki so opisani zgoraj, prvi obisk običajno traja do 2 uri, saj je najprej potreben natančen pogovor o trenutnem stanju in spremembah vedenja ali zdravstvenega stanja. Pogovorimo se o zgodovini prehranjevanja, bivalnega okolja, zdravljenja, kastraciji/sterilizaciji, o čustvenem stanju. Po pridobljenih informacijah od skrbnika (in veterinarja) se opravi vizualni pregled (dlaka, oči, gobček, jezik, dlesni, zobje, ušesa, nos, kremplji, blazinice, mišična struktura, fizični izgled …) in nadaljuje s pregledom meridianov mehurja, srčnega utripa. Pregled je nežen, z rahlimi dotiki prstov.

Akupresura je nežna tehnika, ki ne povzroča večje nelagodnosti Med samo akupresuro kuža lahko stoji, sedi, leži ali zaspi, nikoli se ga ne sili v določen položaj in spoštuje se njegov zasebni prostor. Pritisk na določeno akupresurno točko se izvaja različno in tudi tehnike akupresure so različne, med terapijo se osredotoči na odzive psa in samega telesa in se hkrati temu prilagaja. Na koncu se pogovorimo o odzivih telesa in samega psa ter o morebitnih reakcijah, ki se lahko pokažejo na emocionalni ali fizični ravni. Lahko so blage ali bolj opazne, odvisno od začetnega stanja.

Akupresura se ponovi približno na 4-6 dni, če je to le mogoče oziroma potrebno.

Akupresura za živali – kdaj lahko pomaga?

Akupresura je nežna in neinvazivna metoda, ki ne povzroča stresa, bolečine ali neprijetnih stranskih učinkov. Živali se nanjo odzivajo intuitivno, zato jih moramo med terapijo dobro »poslušati« in upoštevati njihove odzive. Z akupresuro lahko pomagamo tako živalim z akutnimi ali kroničnimi težavami kot tudi pri rehabilitaciji po bolezni, poškodbi ali operaciji.  

Starejše živali so odlični kandidati za akupresuro, saj jim pomaga pri artritisu ali drugih zdravstvenih težavah, ki se pojavijo s starostjo. Živalim, ki so zelo aktivne (npr.: agility), akupresura pomaga ohranjati moč, fleksibilnost, ravnovesje. Živali z vedenjskimi težavami se dobro odzivajo na akupresuro, saj jim pomaga pri sprostitvi in blaži njihovo anksioznost, paniko in krepi zaupanje v človeka.

Akupresura pa seveda ne more nadomestiti veterinarske oskrbe. V nujnih primerih je vedno obvezen obisk veterinarja in ne akupresurista ali akupunkturista. Kitajska tradicionalna medicina je medicina, ki se lepo dopolnjuje z moderno medicino in zato je nujno sodelovanje obeh, ne pa izključevanje.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Simona Šanc
Sledi Simona Šanc:

Certificirana Bachova terapevtka za živali

Moj namen ni, da vam v poplavi informacij in ponudbe prodajam še en izdelek več. Moj namen je predvsem da vam ponudim v razmislek alternativni način zdravljenja čustvenih/vedenjskih težav vašega ljubljenčka in vam skozi mesečne članke podam čim več koristnih informacij, ki bodo temeljile na konkretnih primerih. Spletna stran: kimaki.si Kontakt: 041 975 598 ali kimaki.info[at]gmail.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.