Domov » Surova hrana za pse » BARF – kaj to zares pomeni?

BARF – kaj to zares pomeni?

Objavljeno v Surova hrana za pse

BARF hrana za pse danes postaja hit, trend, moderna alternativa in buzzword; v trgovinah za male živali je vedno več BARF paketov zmrznjenega mesa za pse, veliko jih bo brikete zamenjalo za BARF hrano, BARF hrana je ful zdrava in oh in sploh…ampak kaj pa v resnici pomeni BARF, kdo in kaj stoji za to kratico pa malokdo ve.
Priznam, tudi sama sem precej površno zlorabljala celoten koncept in sledila izrabljanju tega izraza – a nič več!

Tako preprosto: BARF

Ian Billingurst, avstralski veterinar, ki stoji za BARF pasjo hrano
Ian Billingurst, avstralski veterinar, ki stoji za BARF pasjo hrano Foto: Dogs Naturally Magazine

BARF je kratica za Biologically Apporpriate Raw Food ali pa za Bones And Raw Food: obe izpeljanki sta legitimni in za obema stoji „idejni“ oče BARFA – Ian Billinghurst, avstralski veterinar in veliki promotor surove hrane za pse.

Njegova zgodba je precej preprosta: kot piše v knjigi, ki je bila ena izmed prvih, ki se je v 90-ih letih prejšnjega stoletja postavila nasproti več milijard dolarjev težki industriji hrane za pse, Give your dog a bone, se je na začetku svoje veterinarske kariere v 70-ih letih prejšnjega stoletja prvič srečal s komercialno pripravljeno hrano za pse. Ta si je pot v Avstralijo utrla komaj v 60-ih letih, medtem ko je bila na zahodu moderna že dobrih 30 let. Za Billinghursta so bili briketi in konzerve so nekaj novega, saj je do takrat (kot večina Avstralcev) imel svoje pse na pravi hrani, torej na surovem mesu, kosteh in drugi človeški hrani. Ker pa so briketi postajali edini pravi način za hranjenje psa, je naivno z njimi poskusil sam.

V naslednjih nekaj letih se je zgodilo to, česar ne bi nikoli pričakoval: namesto da bi njegovi psi pokali od zdravja, se je prvič v življenju začel srečevati s kroničnimi vnetji analnih žlez, zadahom iz gobčka in drugimi težavami z zobmi, s praskanjem, vnetimi ušesi itd. Namesto da bi obstoječe brikete zamenjal z briketi premium kvalitete, se je odločil za korak nazaj (ali naprej, kot želite): svoje pse je začel spet hraniti z mesom, kostmi, zelenjavo, sadjem oz. s hrano, ki je biološko primerna za pse in od tod tudi ime (Biologically Aproved) in celotna poanta (Bones and Raw food) sistema.

BARF kot sistem in filozofija – imitacija in posnemanje naravnega obroka

Preden skočite v zrak, da je praktično nemogoče pripraviti popolnoma naraven obrok za psa (in kaj to sploh je?), naj vas pomirim, da imate v bistvu prav. Bistvo se skriva v posnemanju in ne originalu:

„Barf looks at the diet of a wild or feral animal and mimics that type of feeding regime using available whole raw foodstuffs.“

Osnovna misel, na kateri temelji celotna Billinghurstova teorija je, da BARF imitira obroke, kot bi si jih divji pes postregel v naravi, zato jasno odpade vsa industrijsko predelana hrana in kuhana hrana, prav tako žitarice in tudi kompleksi ogljikovi hidrati (čeprav jih je na začetku sam dodajal v prehrano psov). Naravni, ali pa mogoče še bolje, prvinski obrok za psa v bistvu pomeni, da bi si pes moral sam uloviti obrok, kar je danes praktično nemogoče in naš namen ni, da bi pse vrnili nazaj v naravo (ker to prinaša spet druga tveganja, med drugim tudi večdnevno stradanje), temveč jim raje ponudimo hrano, ki je biološko primerna za njih.

BARF recepti

Verjetno ni bolj preproste stvari kot BARF recepti:

BARF jedilnik je sestavljen iz stvari, ki jih danes večina smatra kot smrtno nevarne za pse: surove mesnate kosti, predvsem piščančje (krila, krače, hrbti, vratovi), surova jajca (z lupino vred), veliko sadja, zelenjave, med drugim tudi česen in kajenski poper in seveda meso. Zaželeni so tudi občasni dodatki v obliki zelišč, začimb, alg in drugih vitaminov ter mineralov.

Razmerja med posameznimi sestavinami varirajo glede na posameznega psa, njegove potrebe, metabolizem, starost in aktivnost, a povprečen obrok povprečnega psa naj bi bil sestavljen iz cca. 60 % mesnatih kosti, mišičnega mesa in drugi „mesnih ostankov“ in 40 % zelenjave in sadja. Mesnate kosti naj bi imele vsaj 50 % mesa, ključna je raznolikost. Razlike med BARF hrano za pse in mačke praktično ni, s tem da slednjim zmanjšamo vnos vlaknin (izpustimo tudi česen in kajenski poper).

Hrana brez žitaric in ogljikovih hidratov

Ian Billingurst izrecno odsvetuje, če ne celo prepoveduje uporabo žitaric v pasji hrani. Razloga sta po njegovem mnenju preprosta:

 • divji pes ni nikoli jedel žitaric
 • žitarice in škrobna hrana, sploh enostavni ogljikovi hidrati, ki so poceni a slab vir energije, so najbolj pogost razlog za ogromno število različnih sodobnih bolezni psov, tudi alergij, čeprav kot sam priznava, so pasme, ki so tisočletja preživela na hrani, ki je temeljila predvsem na žitaricah. V tem primeru ima do žitaric bolj ambivalenten odnos: „It has become clear to me that unless a particular breed has spent thousands of years on a mostly grain diet, there is very little justification in recommending grains for dogs, and every theoretical and practical reason to condemn it. “

 

BARF pasja hrana in problem sodobnega časa: pasje alergije

Kot navaja Billingurst v enem izmed svojih zapisov, smo sodobni pasji lastniki pasje alergije in občutljivost na hrano vzeli za tako samoumevne, kot so samoumevni briketi in ostala komericalno pripravljena hrana za pse. Izkušnje, ki so se nabrale v njegovi 30 + letni veterinarski karieri kažejo, da je večina alergij ali občutljivosti na določeno hrano izginila, ko so njegovi pacienti in bralci procesirano hrano zamenjali za BARF sistem hranjenja, se odpovedali žitaricam in ogljikovim hidratom:
The basic problem or basic cause of so many allergies and food intolerance is that modern pet foods are aliens form of nutrition.“

Alergijska reakcija na določeno hrano ali vrsto hrano po Billingurstovem mnenju ni reakcija na določen proteinski vir (zato po njegovem mnenju monoproteinske diete za alergike nikakor niso rešitev),temveč je v reakcija imunskega sistema na neznano snov (aliens form of nutrition), ki je pasje telo enostavno ne zna in ne zmore ustrezno sprocesirati – prebavit. Za razliko od industrijske in procesirane hrane za pse BARF že v osnovi temelji na hrani, ki je narejena po merah psa, zato ali do alergij sploh ne more priti ali pa preprosto izginejo.

To je verjetno odstavek, ob katerega se obste obregnili vsi, ki imate doma alergike in ste poskusili praktično vse, tudi BARF in kljub zatrjevanjem Billinghursta, da so ogljikovi hidrati največkrat krivi za alergije, je vaš pes še vedno alergičen. Se motim?
Verjemite pa da, je mnogim sprememba hrane bistveno pomagala in jih tudi ozdravila, zato preden rečete ah, saj to ne bo pomagalo, poskusite. Že najmanjša sprememba in izboljšanje je odličen znak, da ste na pravi poti!

Je BARF najboljša pasja hrana?

Ja in ne, odvisno od tega, kako slepo ji sledite. Dejstvo je, da je razvoj evolucija psov in volkov bistveno bolj kompleksna in tudi ne čisto jasna, zato ne moremo kar generalno trditi, da so vsi psi enaki divjim psom. Nenazadnje je med divjim psom in sodobnim psom minilo dobrih 2000 let (in verjetno še kakšno tisočletje povrh), ko je večina psov živela na žitaricah, zelenjavi in seveda surovem mesu ter kosteh. Poleg tega sem zadnjič tudi čisto po naključju zasledila, da imajo psi encim za prebavo škroba in ogljikovih hidratov, ki so pomembni zaradi glukoze, jasno pa je, da izbiramo take, ki so čim bolj kompleksni, tako da navkljub vsemu, ostaja prostor za (konstruktivno) debato. Četudi si je (ali pa si bo) vsak po svoje prilagodil BARF sistem hranjenja, je Ian Billingurst super človek, predavatelj, veterinar in definitivno ime, ki si ga velja zapomniti, splača se prebrati njegove zapise in knjige, ker odpre popolnoma drugačen pogled na hrano za pse, kot jo poznamo danes. Billighurst je predaval po vsem svetu, njegove knjige so prevedene v številne jezike, med drugim tudi v japonski jezik.

Viri in nadaljnje branje:
BARF Australia Ian Billingurst
BARF
Give your dog a bone
Journal.plos.org
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

3 Responses

 1. Žan
  | Odgovori

  Spet jaz 🙂 Malo sem zbegan že glede vseh teh številk, zanima me samo ali naj bo “Obrok surove hrane naj bo sestavljen v razmerju 80:10:10, torej 80 % mesa, 10 % organov in 10 % kosti (plenski model, izviren BARF model je sestavljen pretežno iz surovih mesnatih kosti in zelenjave ter sadja)”, ali “….povprečen obrok povprečnega psa naj bi bil sestavljen iz cca. 60 % mesnatih kosti, mišičnega mesa in drugih „mesnih ostankov“ in 40 % zelenjave in sadja.” Po prvem modelu sadja in zelenjave sploh ni oz. je to le kot dodatek, če prav razumem, pri drugem (katerega se zaenkrat držim tudi sam) pa je sadja in zelenjave kar 40%. Počasi se mi že meša, ker res upam da moja kužka dobita vse to kar potrebujeta sploh ker sta še v fazi ko še rasteta. Sicer pa se mi zdi da delamo celo znanost iz te prehrane, psi pa živijo vedno manj namesto vedno dlje. (moja stara mama je svojima psoma kuhala ostanke od kosila in sta oba dočakala več kot 18 let, brez resnih zdravstvenih težav). Hvala za odgovor. Lp

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Čau 🙂
   Na topshopu bi rekli… in to še ni vse! Imaš tudi RMB (raw meaty bones) model hranjenja, ki je podoben BARF načinu, tudi temelji na surovih mesnatih kosteh. Billinghurst (BARF) in Lonsdale (RMB, prispevek pride v kratkem) sta se na določeni točki skregala in zdaj oba trdita, da je njun sistem edini pravi in najboljši (razlikujeta pa se odtenkih). Potem je tukaj še plenski model (80/10/10)…, torej komu verjeti? Svojemu psu. Kakec in svetleča dlaka sta najboljša pokazatelja oz. prva očitna pokazatelja, da je nekaj narobe. To so neki modeli, smernice, vsi poskušajo imitirati naravni obrok in trdijo, da imajo prav, kar je verjetno tudi najhujše, kar lahko narediš – da priznaš samo svoj prav, vse druge pa zavračaš. Resnica ni ena, resnic ni več in kot lahko vidiš imam sama čisto nek tretji sistem (bistveno bistveno manj kosti, kaše, kompleksne OH, ful zelenjave itd.). Kot vidiš, je tvoja babica dajala psom tudi ostanke od kosila, predvidevam, da to ni bila vedno polnovredna, organska in polnozrnata pašta, ampak beli makaroni, riž in kar je pač ostalo.
   Po drugi strani pa je tudi logično, zakaj je taka znanost – ker je hrana za pse dober biznis. . Samo lastniki psov se spuščamo v mikrohranila, aminokisline in lipide v pasji hrani, do naše hrane smo veliko bolj brezbrižni: preveč OH, preveč sladkorjev, preveč maščob in bistveno premalo vlaknin, absolutno preveč pripravljene hrane… jao, groza. Smoothiji – groza. Superživila? €. Vnos fosforja je bistveno prevelik, pojemo bistveno preveč omega-6 maščobnih kislin itd.
   Glej, zadnjih 2000 let so psi živeli praktično na ostankih človeške hrane, zdaj pa hrana za pse predstavljena kot višji doktorat. Ne, ne propagiram ostankov od kosila kot polnovredno pasjo hrano, ampak mislim da lahko čisto vsak, ki vklopi razum in pozna vsaj osnovno delovanje hrane v telesu (ter se zaveda tega, da pes ni človek), spravi gor zdravega psa.

   Ko je moj pes bil mladiček, sem bila še velik potrošnik premium-human-grade-oh-in-sploh-veterinary briket, tako da ti iz lastnih izkušenj ne morem povedati nič konkretnega na to temo. Če bi pa – oz. ko bom 😉 – vzela novega puppyja, bo od začetka na sveži hrani, ker pa je v fazi rasti razmerje med kalcijem in fosforjem ful pomembno (enako velja za človeške mladiče, da ne bo pomote!), bi se verjetno poslužila kakšnih Ca:P dodatkov, čeprav je moja mačka brez njih zrasla v tigra (imam jo na surovem od 1. meseca starosti, ker je prišla nenapovedano in pri nas ostala).
   Malo me je zaneslo 🙂
   LP

   • Žan
    | Odgovori

    Hvala za vse odgovore, zdaj se bom vsaj malo manj obremenjeval z vsem tem 🙂
    Mislim da sta psa kar zadovoljna s tem kar jesta 🙂 Trenutno jima dajem 60% mesa z kostmi (piščančje ali goveje) 20% drobovine (srčki,ledvica), ostalih 20% pa je korenček, brokoli, jabolka, hruške, zelje, kumare. 2X na teden pa dobita ribe.
    Stara sta 4 in 5 mesecev, oba sta bila prej na briketih, pri meni sta komaj dober mesec, sedaj oba na surovi hrani in ni bilo nobenih težav z prebavo, tudi kakec je čvrst in kar je meni zelo pomembno, mala ne bruha več, ko se peljemo z avtom, tudi na daljše ture. Na začetku, ko je bila na briketih je bruhala vsakih 10min, po tem pa še cel dan zavračala hrano(brikete). Sedaj tega ni, celo sama že skoči v avto 🙂
    Ne razumem pa ljudi, ki imajo toliko pomislekov glede te hrane, češ da bodo psi agresivni, da ni dobro za prebavo, itd… Moja dva sta prava muceka proti nekaterim, ki jih hranijo z briketi in so preprosto nevzgojeni – agresivni, do drugih psov. Glede prebave pa, kot sem že napisal nimamo težav oz. jih nismo imeli vse dokler nisem psa pustil en dan pri prijateljih, ki so mu seveda raje dali hamburger iz McDonaldsa kot pa surovo meso, “če pa je tak žalostno gledal” pol smo pa imeli ob 3h ponoči cviljenje, bruhanje in drisko. Najhuje pa je to, da mi tega takrat niso povedali in sem že imel pomisleke, da bruhata zaradi mesa, ki sta ga dobila ter razmišljal, da bi šli nazaj na brikete. Zdaj vidim, da je surova hrana res najboljša oz. da jima najbolj odgovarja, (mala briketov sploh več ne povoha) treba bo samo še osvestiti druge ljudi, ki so očitno preveč padli pod vpliv marketinga in industrije. Aja pa še to, je res da psu nekaj primanjkuje v njegovi prehrani, če je drek, ki ga najde na zelenici ali je to zgolj zato ker je mlad in še ne ve kaj lahko in kaj ne, ker moja dva bi pojedla skoro vsaki drek ki ga vidita, vlki se je spravo še na kamne ampak to sem ga že odvadil. Hvala še za ta odgovor, pa nič hudega če te malo zanese, tudi mene kdaj, je pa boljše vedet preveč kot premalo 🙂
    LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.