Domov » Priporočam » BARFajmo sami: primer tedenskega jedilnika

BARFajmo sami: primer tedenskega jedilnika

Objavljeno v Priporočam

Pasji skrbniki, ki svoje pse hranimo s surovo hrano, se v grobem delimo na dva »tipa«: taki, ki radi posežejo po popolnih obrokih in taki, ki radi  BARFamo – pripravljamo popolne obroke –  sami.

A ko se odločimo, da bomo psu sami kombinirali obroke, moramo upoštevati osnovna pravila hranjenja, kot jih veleva pasja narava. Mišično meso kombinirajmo z organi, v manjšem deležu dodajamo zelenjavo, sadje in/ali dobre vire ogljikovih hidratov ter seveda primerne surove mesnate kosti. Prav tako ne smemo pozabiti na raznolikost prehrane, s katero poskrbimo za popolno uravnoteženo prehrano, zato menjajmo beljakovinske vire in dodajajmo raznoliko zelenjavo. In kako bi tedenski jedilnik zgledal v praksi?

Ideje za tedenski jedilnik

Tokrat sem za prikaz 5-dnevnega tedenskega jedilnika izbrala Natures Menu surovo meso in njihove dodatke k doma pripravljenim surovim obrokom. Prepričana sem, da bodo novosti v njihovi ponudbi navdušile tudi najbolj izbirčne pse ter njihove skrbnike in to ne samo zaradi pestrosti okusov, temveč predvsem zaradi praktičnosti!

V nadaljevanju boste videli, da lahko zaradi praktičnega pakiranja določenih proizvodov na enostaven način hrano odmerite tako čivavi kot dogi, saj lahko odtajate samo točno določeno količino hrane, ki jo potrebujete za obrok vašega psa!

Osnovne smernice za pripravo pasjih obrokov:

Dnevna količina surove hrane za odrasle pse znaša 2 do 3 % telesne teže in je razdeljena na dva obroka. Mesni delež obroka znaša od 60 do 80 %, preostali delež dopolnimo z zelenjavo ali sadjem v manjših količinah, dodamo lahko tudi dobre vire ogljikovih hidratov (ne več kot 20 %). 2 do 3-krat tedensko psu ponudimo surove mesnate kosti; če niste vešči dodajanja kosti v pasjo hrano ali pa jih pes ni vajen, se najprej temeljito pozanimajte, katere kosti so primerne za pse in katere ne.

Zakaj izbrati Natures Menu?

Natures Menu je proizvajalec surove hrane za pse z najdaljšo tradicijo v Evropi, saj surovo hrano proizvaja že več kot 30 let! Vsi proizvodi so ustrezno pregledani in s tega stališča popolnoma neoporečni. Meso je iz proste reje in lokalnega porekla, prav tako je iz lokalnega okolja tudi vsa zelenjava in sadje, ki je uporabljena v njihovih proizvodih. Pasji skrbniki lahko izbiramo med popolnimi obroki ali pa med različnimi proizvodi, s katerimi lahko sestavimo popolne obroke: 100 % meso, kosti in zelenjavno-sadni dodatki. Ob tem verjetno ni treba posebej poudariti, da so sestavine primerne za človeško uporabo, hrana pa ne vsebuje umetnih arom in konzervansov.

Ponedeljek – Zeleni ponedeljek

Teden se pri nas začne z zelenimi vampi! Kot verjetno že veste, zeleni vampi niso enaki vampom, ki jih lahko zase kupite v mesnici. Slednji so »beli«, očiščeni, medtem ko so zeleni vampi »neoprani« in za pse izjemno hranljivi, saj vsebujejo številne prebavne encime in probiotike, ki blagodejno vplivajo na celoten prebavni trakt. Zeleni vampi imajo specifičen vonj, ki pa naj vas ne zavede: psi so dobesedno nori nanje!

Prednost Natures Menu zelenih vampov je v tem, da jih zlahka dozirate. Pakirani so namreč tako, da lahko odmrznete točno določeno količino, ki jo potrebujete za obrok, preostanek pa pospravite nazaj v skrinjo.

Obrok sem dopolnila z Natures Menu sadno-zelenjavnimi kockami, ki jih bolje spoznaš v nadaljevanju. Mesni delež obroka predstavlja 80 %, sadno zelenjavne kocke pa 20 %.

Torek – Okus po morju

Ko boste barfali sami, nikar ne pozabite na ribe, ki so prav tako del uravnotežene pasje hrane! Jaz sem Natures Menu belo ribo (skuša) dopolnila z račjim vratom in sadno-zelenjavnimi kockami.

Sadno zelenjavne kocke so odlična rešitev za vse, ki se sprašujete, kako psu na najlažji način zagotoviti zelenjavno-sadni delež (vlaknine) v prehrani. Pakirane pa so posamično, tako da je doziranje izjemo enostavno! Odtajajo se zelo hitro, približno v 1 uri, še bolj praktično pa je, če jih čez noč odtajamo v hladilniku. Veggie kocke predstavljajo 20 % obroka.

Surove mesnate kosti so pomemben del uravnotežene doma pripravljene hrane za pse. Z njimi zagotovimo vnos kalcija in fosforja v optimalnem razmerju, z žvečenjem pa psi poskrbijo za dentalno higieno. Račji vrat je primeren za začetnike in manjše pse (je zelo mehek, zlahka ga tudi odrežemo na manjši del), pri večjih psih ga lahko zamenjamo s puranjim vratom, ki ga ima Natures Menu prav tako v redni ponudbi. Odlično se obnesejo tudi račje perutničke, ki so pri nas trenutno najbolj popularne!

Sreda – obrok za vse, ki iščete drugačne rešitve za kosti

Če psa iz kakršnegakoli razloga ne želite hraniti s kostmi, če je goltač ali pa senior z oslabljenimi zobmi, izberite Natures Menu jagnjetino in piščanca, ki že vsebuje mlete kosti. Obrok potem po želji samo še dopolnite z zelenjavnimi kockami v razmerju 80:20 – 80 % mesa in 20 % sadno-zelenjavnega deleža.

Jagnjetina in piščanec sta na voljo v 2 kg pakiranju, »svedrčke« pa zlahka odtajate v primerni količini, ki jo potrebujete za obrok. Najbolj praktično je, če želeno količino čez noč odtajate v hladilniku.

Četrtek – dan za hrustljavčke

100 % mesno kombinacijo piščanca in kunca (vsebuje tudi manjši delež mletih kosti) sem kombinirala z Mighty Mixerji oz. »hrustljavčki«, dodatkom, ki je posebej zasnovan za doma pripravljene obroke. Hrustljavčki namreč vsebujejo optimalno kombinacijo vitaminov in mineralov, ki jih pes potrebuje na dnevni bazi, na voljo so v dveh okusnih kombinacijah: puran in oves ali losos in krompir. Uporaba je enostavna, odmerimo potrebno količino ter jo dodamo k doma pripravljenemu surovemu ali kuhanemu obroku.

Petek – Mix & Match

Zelene vampe lahko uporabimo tudi samo kot del obroka, dodala sem jih beli ribi, zraven pa sem poleg zelenjavnih kock ponudila še kuhan in pretlačen sladki krompir.

Dobre vire ogljikovih hidratov (ajdova kaša, rjav riž, koleraba, sladki krompir …) lahko sicer dodate v praktično vsak obrok, ki je predstavljen zgoraj. Natures Menu svetuje, da je v tem primeru razmerje 60:20:20, torej 60 % mesa, 20 % naj predstavlja sadno-zelenjavni delež, 20 % pa dobri viri OH-jev.

Za vikend pa pride na vrsto reciklaža enega izmed zgornjih receptov 🙂

Zdaj ste pa na vrsti vi!

Z Natures Menu postane BARFanje zelo enostavno in če sledite osnovnim »navodilom« lahko brez težav sestavite uravnotežene pasje obroke 🙂 Imejte pa v mislih, da je zgoraj opisanih samo nekaj osnovnih izhodišč; sledite priporočenim smernicam, nekaj idej kako in kaj kombinirati najdete tudi na embalaži posameznega proizvoda. Poleg tega pa ne bo čisto nič narobe, če bo pes nekaj dni zapored jedel enako hrano.

Najbolje, da čim prej odhitite v nabavo in še danes psu pripravite svež in uravnotežen obrok – kot ga veleva narava.

Preveri celotno Natures Menu ponudbo >>>

Natures Menu najdete tudi na veterinarskih klinikah in ambulantah ter v bolje založenih trgovinah za male živali.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.