Domov » Priporočam » Kosti v pasji hrani: da ali ne?

Kosti v pasji hrani: da ali ne?

Objavljeno v Priporočam

Vključevanje kosti v pasjo prehrano je še eno izmed tistih področji, ki deli mnenja. Po eni strani slišimo in beremo, da so kosti nepogrešljiv del uravnoteženih obrokov, kljub temu pa pogosto zasledimo, da je zaradi hranjenja s kostmi pes moral na klistiranje, se mu je odkrušil zob ali pa je celo končal na operacijski mizi.

Zaradi tega marsikateri pasji skrbnik potegne zaključek, da so kosti za pse pač nevarne, ko bo pa v kateri izmed trgovin za male živali, ki prodajajo tudi surovo hrane za pse, naletel na kosti, bo zmeden: zakaj prodajajo kosti za pse, če so te za njih nevarne? Marsikdo se bo verjetno tudi vprašal, zakaj sploh kupiti kosti za pse, če so tiste iz mesnice toliko bolj poceni. Verjemite, da za to obstaja več tehtnih razlogov in tudi vključevanje kosti v pasjo hrano ima več plati.

Kost ni enaka kosti!

Verjeli ali ne, na koncu vse je odvisno od tega, kakšno kost bomo ponudili psu in kakšnega »jedca« imamo doma. Dejstvo je, da lahko ob neprimerno izbranih kosteh brez dvoma tvegamo različne zaplete, kot so poškodbe dlesni, okrušeni in odlomljeni zobje, driska, hudo zaprtje ali celo kaj hujšega. Jasno, da si nihče ne želi izzvati takih težav!

Primerno izbrane kosti pa nedvomno prinašajo bistveno več prednosti:

  • Imajo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem ter vsebujejo še druge minerale in vitamine, pomembne za zdravje psov.
  • So naravna zobna ščetka, psi z žvečenjem poskrbijo za zdrave in čiste zobe, posledično je tudi zadah brez vonja. Zobne obloge, kamen in posledično vnetje dlesni lahko vodijo v različne zdravstvene težave, ki jih na prvi pogled ne bi nikoli povezali z zdravjem ustne votline.
  • Poleg zadovoljevanja popolnoma naravne potrebe psa po žvečenju je »glodanje« kosti najbolj naraven način za mentalno stimulacijo psa.
  • Dokazano vplivajo tudi na dobro počutje psa. Raziskave so pokazale, da se že 30 min po žvečenju kosti v pasjem telesu začnejo sproščati endorfini, ki jih laiki poznamo kot »hormone sreče«!

Da bi pa dosegli vse pozitivne učinke, moramo za naše kosmate prijatelje seveda izbrati take kosti, ki so za njih primerne. In katere so te?

Primerne in neprimerne kosti za pse

Glavno pravilo, ki se ga moramo držati, ko psu ponudimo kost v obdelavo, je, da je kost surova in mesnata. Odpadejo torej vse kuhane kosti iz juhe in drugi ostanki kosti, ki ostanejo po nedeljskem kosilu ali pikniku. Termično obdelane kosti bolj porozne in drobljive, zaradi česar se hitreje zlomijo in zapičijo v prebavnem traktu, pa to je samo ena izmed težav kuhanih kosti.

Za hranjenje psa prav tako niso primerne gole, odžagane in nosilne kosti (pa čeprav surove), ki jih dobimo v mesnici (običajno so to goveje kosti za juho) ali pa »pršut« kosti, ki jih prodajajo v nekaterih trgovinah za živali. Prav s tovrstnimi kostmi tvegamo največ zapletov okoli poškodovanih dlesni in zob, zaprtja, bolečega odvajanja blata ali katerih še hujših težav.

Verjamem, da poznate koga (ali pa ste tudi sami med njimi), ki psa hrani z zgoraj naštetimi kostmi in »mu nikoli nič ni«. Po mojem mnenju to definitivno ni dovolj dober argument za tako početje, saj je z njim povezanih preveč tveganj in je nenazadnje zelo podobno ruski ruleti – vse bo OK, dokler enkrat ne bo …

A prepričana sem, da se zdaj že resno sprašujete, če sploh obstajajo kosti, ki so primerne za pse? Seveda obstajajo.

Surovo in mesnato, ravno prav veliko

Za pse so primerne samo surove in mesnate kosti, skrbno izbrane glede na velikost psa – manjše in mehkejše kosti so primerne za manjše pse, večje za večje pse.

Daleč najboljši in najbolj primerni predstavniki surovih mesnatih kosti za pse so piščančji, puranji in račji vratovi, ki jih ima v svoji redni ponudbi tudi največji proizvajalec zamrznjene surove hrane za pse v Evropi, Natures Menu. A zakaj?

Čeprav vse naštete vratove laično imenujemo za kosti, se moramo zavedati, da je razmerje med kostnim/hrustančnim delom ter mesom, vezivnimi tkivi in kožo v povprečju 1:1 – od tod tudi poimenovanje »mesnate kosti«. Mesnati delež na kosti je pomemben predvsem zaradi tega, ker se zobovje mehansko čisti prav takrat, ko se zobje »zarijejo« v mišičnino. Zaradi optimalnega razmerja med mišičnino in kostno-hrustančnim delom se tudi zmanjša verjetnost, da bi se posamezni delčki kosti zataknili v prebavnem traktu.

In ko govorimo o kosteh v prehrani psov, je to tisto »pravo« kar želimo ponuditi našemu psu, da bo veselo žvečil, se mentalno zaposlil, da se bodo sprostili endorfini, hormoni sreče in nenazadnje, da bomo poskrbeli za zdrave zobe

Če boste pogledali v naravo, prav verjetno ne boste srečali živali, ki bi imele težave z zobnimi oblogami, medtem ko so te težave sprejete kot popolnoma samoumevne pri naših domačih živalih. Pa ne bi smelo biti tako! Zobni kamen, obloge in vnete dlesni predstavljajo odlično vhodno mesto za različne bakterije, ki lahko celostno oslabijo imunski sistem psa (in mačk, da ne bo pomote). Vključevanje mesnatih kosti v prehrano psov in mačk zato ni samo modna muha, ampak eden izmed preventivnih in tudi kurativnih ukrepov za vzdrževanje lepih in čistih zob, saj če verjamete ali ne – veliko študij kaže na to, da se zdravje začne v ustih.

Račji vratovi so mehkejši in primerni za mladičke (od 10. tedna starosti dalje) in manjše pse (do 15 kg), medtem ko so puranji vratovi nekoliko trši in primerni za večje pse (nad 15 kg). Tako puranji kot račji Natures menu vratovi pa so dovolj mehki, da jih lahko odrežemo na manjše dele, če je posamezen kos vseeno količinsko prevelik za našega psa. Med mehkejše in primerne “kosti” za pse spadajo tudi goveji sapniki, ki so po priporočilu proizvajalcev primerni že od 8. tedna starosti dalje.

Poleg tega pa ne smemo pozabiti, da so mesnate kosti tudi odličen naravni vir glukozamina, ki je pomemben za zdravje sklepov, omega-3 maščobnih kislin ter drugih vitaminov in mineralov, ki poskrbijo za splošno zdravje in dobro počutje psa.

Primerni tudi za začetnike in neizkušene

Nenazadnje pa so vratovi tudi zelo primerni za pasje začetnike v žvečenju kosti, saj to niso »kompleksni« kosi. Ko psu prvič ponudimo v glodanje mesnati vrat, je priporočljivo, da ga držimo v roki, pes pa naj ga v miru prežveči (glej fotko spodaj). Tako bo izkušnja bolj varna za oba.

Foto: chocolabea.com
Foto: chocolabea.com

3 razlogi, zakaj izbrati Natures menu mesnate kosti:

Vse kosti so zamrznjene na temperaturi – 20 °C, veterinarsko pregledane in neoporečne s stališča patogenih bakterij in drugih nevarnosti, ki bi lahko predstavljale tveganje za zdravje psa.

Natures menu puranjim in račjim vratovom je v celoti odstranjena ščitnica.

Tako kot pri vseh drugih Natures menu proizvodih, so tudi njihove surove mesnate kosti lokalnega porekla in živali so v prosti reji.

Natures menu ima sicer v svoji ponudbi tudi druge vrste primernih mesnatih kosti za žvečenje, kot so recimo račje perutničke, a so te primerne za pse, ki imajo že nekaj izkušenj z žvečenjem kosti.

Kaj pa količina kosti?

Surove mesnate kosti lahko hranite kot del uravnoteženega obroka ali pa kot priboljške, če je pes navajen na surovo prehrano. Kot priboljške jih lahko ponudimo 2 do 3-krat tedensko. Čeprav jih lahko ponudimo kot nadomestek obrok, se moramo zavedati, da prevelika količina kosti (četudi primernih) vpliva na počasnejšo prebavo in trši iztrebek. Skratka, počasi in previdno velja tudi v tem primeru.

Še nekaj praktičnih nasvetov za hranjenje psa s kostmi:

Psa imejmo pri hranjenju s kostmi vedno pod nadzorom, ne glede na to, kako mu zaupamo. Vsak pes je kosmat za ušesi, zato previdnost nikoli ne more biti odveč.

Če imamo doma več psov, ki se sicer odlično razumejo med sabo, moramo vedeti, da se pri kosteh lahko konča še tako dobro prijateljstvo. Bodimo še toliko bolj pozorni in pse hranimo ločeno ter obvezno pod nadzorom.

Podobno kot drugo svežo in surovo hrano tudi kosti uvajamo počasi in vedno začnemo z manjšo količino. Še posebej pozorni bodimo pri seniorjih, ki imajo oslabljene zobe – trše kosti v takem primeru absolutno odpadejo. Zaradi načeloma počasnejše prebave in višje želodčne kisline, moramo paziti tudi pri količini kosti – raje manj kot več.

Eden izmed varnostnih ukrepov, ki ga lahko uporabite zlasti na začetku ali pa če psu ne zaupate ravno najbolj, je, da psu ponudite puranji ali račji vrat tako, da ga držite v roki.

Ne pozabite, so psi, ki si vzamejo čas in kost skrbno zglodajo ter prežvečijo in so psi, ki so ekspresni goltači po naravi. Nekateri od slednjih bodo sčasoma postali bolj premišljeni in se bodo glodanja kosti lotili bolj umirjeno, nekateri nikoli ne bodo prišli do te točke, zato moramo pri slednjih dobro premisliti, kakšno korist imajo dejansko od kosti, če je ne prežvečijo, in kakšno tveganje to prinaša, ker, roko na srce – naj bo kost še tako primerna in skrbno izbrana, če jo pes samo pogoltne, nima od nje praktično nič (razen mineralne vrednosti, to pa lahko drugače nadomestimo), poleg tega pa se poveča verjetnost za zaplete. Vi ste tisti, ki najboljše poznate svojega psa!

Kosti v prehrani torej da, a po pameti!

Izberite primerne surove mesnate kosti, prilagodite jih velikosti in starosti vašega psa ter ne pozabite, da se »goltači« ne bodo spremenili čez noč. Natures menu predstavlja primerno in varno izbiro ob vseh previdnostnih ukrepih, a še tako primerne in optimalne mesnate kosti lahko postanejo nevarne, če jih v gobec dobi pes, ki ne žveči, ampak obsesivno »golta« svoj plen. Seveda pa niso vsi takšni 🙂

Predstavljena ponudba žal ni več na voljo v Sloveniji, lahko pa za alternativami pobrskaš v spletni trgovini vetshop.si

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.