Domov » Kuhana hrana za pse » Govedina z želodčki, brokolijem in ajdovo kašo

Govedina z želodčki, brokolijem in ajdovo kašo

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Še en v vrsti hitrih in poceni receptov za pse, ki je tokrat sestavljen iz mišičnega mesa govedine, piščančjih želodčkov (organi), prekuhanim in pretlačenim brokolijem, ki se v taki obliki lažje prebavlja ter žlico ajdove kaše.

Ajdova kaša v pasji hrani predstavlja odličen vir balastnih snovi, saj tehnično gledano ne spada med žita ampak med sadje, zato je pogosto primerna izbira tudi za tiste pse, ki imajo alergije na žita. Brokoli spada med zelenolistnato zelenjavo, ki je tudi “varna” izbira za večino pasjih alergikov, poleg tega pa v zmernih količinah predstavlja odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Vse kaše in ogljikovi hidrati na splošno, morajo biti dobro razkuhani, preden jih ponudimo psu, saj se tako bistveno lažje prebavijo in ne povzročajo napenjanja.

Če se zgledujemo po plenskem modelu hranjenja, naj bi mišično meso predstavljajo večinski, 80 % delež obroka, 10 % naj bi predstavljale surove mesnate kosti, 10 % pa organi (surova hrana za pse in sistemi hranjenja so natančno opisani tukaj). Doma pripravljeno hrano za pse si vsak prilagodi po svoje, če pa boste upoštevali zgornji recept, imejte v mislih, da naj:

  • mišično meso govedine predstavlja večinski delež obroka (70 do 80 %),
  • organi naj predstavljajo največ 10 % obroka, sicer je lahko na sporedu driska,
  • brokoli in ajdova kaša naj bosta dodatek k obroku, skupaj ne več kot 30 %.

Meso je lahko surovo ali kuhano; če psa komaj uvajate v surovo prehrano, je meso lahko na začetku rahlo pokuhano, prav tako lahko izpustite organe – na tak način zmanjašte verjetnost za prebavne težave. Seveda lahko goveje meso in piščančje želodčke zamenjate s poljubnim beljakovinskim virom in nikar ne pozabite, da so za psa pomembni vsi deli mesa, ne samo lepi in pusti fileji. Seveda z maščobo ne smemo pretiravati (telo jo potrebuje), a psu lahko brez težav ponudite tudi take dele mesa, nad katerimi se sicer vi zmdrujete. Še največja zmaga bo, če lahko pri kmetu ali v klavnici dobite različne obreznine.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.