Domov » Mačke » Debelost pri mačkah

Debelost pri mačkah

Objavljeno v Mačke

So debele mačke res lepe ali gre zgolj za tempirano bombo, odlično kandidatko za številne bolezni? Na kaj pomislite, ko zagledate (pre)debelega psa? Da mora shujšati. Kaj pa, ko vidite (pre)debelo mačko? V večini primerov naletimo na take reakcije: iiiii, kako je lepa! Poglej jo, kakšna je, kot ekonom lonec, poušter itd. Debelih psov ne toleriramo, debele mačke pa se nam zdijo blazno lepe in kjut, na socialnih omrežjih jih všečkamo na veliko ter občudujemo njihove baročne obline. Dvojna merila! Dejstvo je, da je debelost pri mačkah resen problem, če ne že kar sindrom – je nekaj, proti čemur se moramo boriti in ne vzpodbujati.

APOP -Association for Pet Obesity Prevention

Več kot 50 % mačk v Združenih državah Amerike ima težave z odvečno težo ali pa so predebele.

To so rezultati, ki jih je javnosti posredovala organizacija APOP (Association for Pet Obesity Prevention), ki se že nekaj let trudi osveščati o tem, da je debelost mačk in psov velik problem, predvsem pa nekaj, kar lahko kot lastniki živali tudi preprečimo. Nenazadnje smo za „elegantno izpopolnjene“ obline krivi prav mi, lastniki živali! Ne vihajte nosa nad tem, kot češ to je v Ameriki, tam so vsi debeli – ne glede na celino ima debelost pri mački popolnoma enake posledice za njeno zdravje. Mimogrede, najbolj debela mačka na svetu je bila še do nedavnega avstralskega porekla.

Če vaša ni debela in spada v šlank kategorijo: super! Če pa nima te sreče, ste na pravem mestu in berite dalje!

2 najbolj očitna razloga za debelost pri mačkah

Živali in ljudje se spopadamo s prekomerno težo od takrat, ko je hrane v izobilju, gibamo pa se bistveno premalo glede na zaužite kalorične vrednosti hrane. Bolezenska debelost je pri obeh vrstah zelo redka in prej izjema kot pravilo. Prvi razlog za debelost je zato običajno zelo, zelo enostaven: rediš se zato, ker poješ več kot pokuriš ali, če povem drugače, ješ veliko, gibaš se malo. Menite, da pri mačkah veljajo drugačna pravila? Ne bo držalo, žal. Tudi tisti, ki se tolažite s tem, da je za debelost pri mačkah kriva sterilizacija je to res bolj kot ne samo tolažba, ker pravilo še vedno ostaja enako: če mačka poje manj kot pokuri, se ne more zrediti.

Drugi razlog za prekomerno telesno težo pri mačkah je posebej pripravljena hrana za mačke in ogljikovi hidrati. Kot je Zveza potrošnikov Slovenije ugotovila v svoji raziskavi, bi “veliko mačk raje kupilo miš kot premium in super kvalitetne konzerve in brikete”, saj ima večina industrijsko pripravljene hrane za mačke bistveno prevelik delež ogljikovih hidratov kot ga potrebuje tako striktno karnivorsko bitje, kot je mačka. Hrana za mačke je bolj podrobno opisana tukaj.

Problem ogljikovih hidratov v hrani za mačke: kvantiteta + kvaliteta

Kvaliteta ogljikovih hidratov

Večina ogljikovih hidratov v industrijsko pripravljeni hrani za mačke je izjemno slabe kakovosti. Običajno je to koruza, pšenica in ostale žitarice, ki imajo visok glikemičen indeks in neugodno vplivajo na raven sladkorja v krvi (glukoza). To lahko eventuelno pripelje tudi do diabetesa, ki pri mačkah sploh ni tako redek: približna ocena se giblje med 3 in 4 % mačje populacije, a domneva se, da diabetes velikokrat ostane prezrt in je zato tudi številka lahko bistveno višja. Nepravilna hrana in debelost nista edina dejavnika, ki vplivata na razvoj sladkorne bolezni pri mačkah, imata pa veliko vlogo; organizem mačke ne zmore ustrezno presnavljati obrokov z visokim deležem ogljikovih hidratov. Tej vplivajo na povišanje sladkorja v krvi (glukoza), zaradi česar pride do neustreznega sproščanja inzulina, kar je odličen scenarij za diabetes:

” Cats cannot handle large carbohydrate loads efficiently. After a meal rich in carbohydrate the feline’s blood level of glucose tends to stay higher than normal for long periods of time. They become persistently hyperglycemic and this long term stimulus on the beta cells in the pancreas — the cells that produce insulin — renders those cells less sensitive to the blood glucose. As a result less insulin is secreted to bring down the blood sugar level. Nutritionists call this “down regulating’ of the beta cells; the insensitivity of the insulin secreting beta cells leads to what is termed “insulin resistance”. This scenario is a prelude to diabetes.” (2)

Pazite se tudi kvalitetnih konzerv/briket brez žitaric, saj običajno vsebujejo visok odstotek škrobnih snovi.

Kvantiteta ogljikovih hidratov

Večina konzerv in briket (brikete so sploh neprimerna za mačke, a o tem več kdaj drugič) vsebuje bistveno večji odstotek ogljikovih hidratov kot jih mačka uspe „predelati“ v energijo. Plen mačke v naravi (miši in drugi glodalci, ptiči) je sestavljen iz 3 do 8 % ogljikovih hidratov, določeni briketi in konzerve pa vsebujejo 20 %, 30 % in celo 70 % ogljikovih hidratov, kar je daleč preveč od zakonov narave. In kaj se zgodi z očitnim presežkom ogljikovih hidratov, ki ga mačka ne potrebuje in ne zna izkoristiti?

“For most cats, carbohydrates are converted to fat, rather than be burned for energy.” (3)

Tako je – višek ogljikovih hidratov se nalaga v maščobo in se ne pretvori v energijo! Mačkam predstavljajo najboljši vir energije živalski proteini in maščobe, ogljikovi hidrati so poceni nadomestek, za katerega pa na koncu vsi plačujemo bistveno višjo ceno: mačka z debelostjo, vi pa z obiski pri veterinarjih.

Edini, ki še zagovarjajo ogljikove hidrate kot dobre za mačke so tisti, ki imajo edini korist od njih: proizvajalci hrane za mačke.

2 rešitvi za mačke, ki imajo prekomerno telesno težo

Rešitev za prvi razlog je preprost: več gibanja.

Veliko ljudi si omisli mačko kot hišnega ljubljenčka samo zato, ker z mačko ni dosti dela – pa ni res. Tako kot pes tudi mačka potrebuje gibanje in mentalno zaposlitev. S psom gremo v na sprehod, tečemo, hodimo v hribe, za mačko je več kot jasno, da ji take aktivnosti niso po godu, še vedno pa mora zadovoljiti svoj (plenski) nagon. Interaktivne igrače, v katero lahko skrijemo hrano, miške na baterije, šumeče žogice in podobne igrače, s katerimi lahko zadovoljimo „plenski nagon“, so v tem primeru prava rešitev, seveda ne smemo pozabiti tudi na praskalnik za mačke. Večina mačk je precej neizbirčna kar se igrač tiče in se velikokrat zadovoljijo že z žogico iz alu folije, kartonsko rolico, ki ostane od toaletnega papirja, papirnato žogico, želodom…. ali pa najdejo nekaj čisto svojega, recimo filtre za zvijanje tobaka (ja, tako je pri nas doma 🙂 ), ki potem postanejo ultimativni objekt poželenja in se za njimi podijo do onemoglosti.

Res je, da je veliko odvisno od starosti in karakterja mačke, ampak, če potegnem črto, gibanje je pomembno: tudi 5 minut na dan je še vedno bolje kot nič. Izkoristite večerno sedenje pred TV-jem (spored je itak porazen) za razgibavanje mačke, ugotovite, na kaj se najbolj „pali“ in ji mečite žogico ali pa jo zabavajte s peresom, lesketajočim trakom ali čim podobnim. Tudi mačka potrebuje družbo in nekoga, ki se ukvarja z njo.

debelost in gibanje pri mačkah
Debelost pri mačkah je povezana tudi s pomanjkanjem gibanja, zato se moram z mačkami nujno ukvarjati in jim ponuditi igrače, ki jim vzpodbujajo gibanje.

“Ampak… moja mačka se noče gibati! Ona najraje leži na svojem mestu in spi.”

Včasih se to zdi kot začaran krog: mačke s prekomerno telesno težo bi se morale gibati, da bi shujšale, a je prav zaradi prekomerne telesne teža želja po gibanju že davno splahnela. Ampak: dva kroga po stanovanju je še vedno boljše kot nič, hujšanje pa je itak neizbežno.

Tudi rešitev za drugi razlog je zelo enostavna: zamenjajte hrano.

Priprava hrane za mačke je enostavna, cenovno ugodna in bistveno bolj prijazna za zdravje, organizem in prihodnost vaše mačke. Vse to, kar kupujete v popolnih konzervah in briketih za mačke lahko popolnoma suvereno in veliko bolje pripravite sami. Ne samo, da boste na koncu meseca privarčevali, še mačka bo zadovoljna, ker bo končno jedla nekaj, kar ji pripada po vseh zakonih narave. Več o tem tukaj.

Posledice debelosti in zdravje (debele) mačke

Mačke s prekomerno telesno težo so idealne kandidatke za diabetes, visok krvni pritisk, bolezni srca in ožilja, težave z dihanjem, kronično odpoved ledvic, različne vrste raka, težave s sklepi…, poleg tega pa se jim življenjska doba zmanjša za približno 2, 5 leta (1).

Mačke s prekomerno telesno težo imajo še en velik problem, ki sicer ni zdravstvene, ampak (vsaj jaz temu tako pravim) eksistencialistične narave: ne morejo se več negovati tako, kot so se včasih. Mačji kožuh se ne sveti več tako, kot se je nekoč, dlaka se sprijema, pojavi se tudi prhljaj, večina si namreč ne more več umiti zadnjice in predela okoli zadnjice ter nad repom, ker, po domače povedano, zaradi obilnega trebuha do tja več ne sežejo. A ni to grozno, da tako čista žival, kot je mačka, ne more več poskrbeti za osnovno nego? Poleg tega, da to ni higienično in se mački na zadnjico lepijo ostanki iztrebkov, se lahko razvijejo tudi infekcije in obisk pri veterinarju bo (spet) neizbežen.

Za nameček pa se veliko lastnikom to zdi zelo zabavno in po širnem spletu objavljajo videoposnetke, kako je njihova mačka tako debela, da si niti riti ne more umit. Brez zamere, ampak to ni smešno, to je zadnji alarm, da je čas za spremembo!

Zakaj ne bi ravnali preventivno in debelost preprečili ali pa mačko spravili nazaj na idealno telesno težo?

Hujšanje in dieta za mačke

Dieta sama po sebi ni nikoli rešitev, rešitev je sprememba življenjskega sloga in odnosa do hrane ter gibanja.

Če se odločite za ta podvig, naj bo premišljen. Upoštevajte starost mačke, njene morebitne kronične bolezni in seveda koliko je oddaljena od idealne teže: več (kilo)gramov kot mora izgubiti, bolj morate biti pri tem pazljivi in počasneje mora hujšati. Hujšanja mačke se morate v vsakem primeru lotiti postopoma, stradanje nikakor ne pride v poštev, sploh pri zelo debelih mačkah ima lahko zelo resne zdravstvene posledice.

Za odtenek manjši obroki, več gibanja in omejitev celodnevnega prostega dostopa do hrane je recimo pravi pristop pri normalno zdravi „debeli“ mački. Briketireno hrano zamenjajte za pravo hrano, če pa to ne gre, vsaj za kvalitetne konzerve. V tem konteksu so brikete veliko hujši sovražnik idealne telesne teže kot konzerve in kot navajajo različni holistični veterinarji, so celo konzerve slabše kvalitete za mačke veliko boljše kot „premium“ briketi. Konzerve imajo običajno manjši odstotek ogljikovih hidratov, poleg tega pa je za mačke mokra hrana veliko bolj primerna. Tisti, ki vas zanima več na to temo, predlagam, da se ustavite tudi na catinfo.org.

Če res ne gre drugače in je mačka navajena, da ima brikete vedno pred nosom, naj bo njena posodica napolnjena manj kot običajno. Posodico s hrano lahko tudi skrijete in spodbujate mačko, da se potrudi z iskanjem hrane – načinov je več, najdite takega, ki ustreza vaši mačji princesi.

Koliko lahko mačka shujša na mesec?

Ko govorimo o tem, koliko lahko mačka shujša na mesec, govorimo o nekaj 100 gramih na mesec ali 1 % do 2 % telesne teže in nič več. Idealna teža mačk je od 3, 5 kg do 5, 5 kg (samice) in kakšen kilogram več za samce. To razmerje velja za povprečne domače mačke, jasno je da, da za pasemske mačke tipa Main Coon veljajo drugačna razmerja, zato pri določanju idealne telesne teže vaše mačke upoštevajte njeno gensko predispozicijo in splošno konstitucijo.

Pri določanju stopnje debelosti vaše mačke, vam je lahko v pomoč tudi ta slavna slika:

Kam pa spada vaša mačka? Vir slike: http://lasvegaspetweightloss.com/
Kam pa spada vaša mačka? Vir slike: http://lasvegaspetweightloss.com/

Končna enačba

Misterij okoli debelosti pri mačkah je bolj kot ne razrešen: seštej premalo gibanja (v oklepaj dodaj še to, da ima večina mačk hrano vedno na razpolago) z napačno prehrano in rezultat so lepe, okrogle in elegantno izpopolnjene mačke, ki s tem postanejo odlične kandidatke za številne bolezni. Preventiva je vsekakor boljša kot kurativa in naredite vse, kar je v vaši moči, da do prekomerne telesne teže sploh ne bo prišlo!

 

Viri:

1. APOP (Association for Pet Obesity Prevention)
2. PETMD
3.Little big cat

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.