Domov » Trendi » Delo z nosom, delo s Šnofko!

Delo z nosom, delo s Šnofko!

Objavljeno v Trendi

Najboljše orodje  za mentalno stimulacijo psa je brezplačno – pasji smrček. V kombinaciji s Šnofko, podlago za delo z nosom, lahko pasji smrček še toliko bolj izkoristite 🙂 Delo z nosom psa namreč pomirja, hkrati od njega pa zahteva tudi veliko koncentracije in energije.

Pasja sposobnost voha je namreč nekaj izjemnega: ljudje imamo med 10 in 20 milijonov celic, ki so namenjene vonju, psi pa kar 100 – 300 milijonov!

Šnofka – odlična podlaga za delo z nosom

Šnofka je ultimativna igrača za pse, ki nastaja pod okriljem Društva za zaščito živali Ljubljana. Njena uporaba je sila preprosta: po Šnofki posujete priboljške in pustite psu, da jih poišče. Čeprav je fizična aktivnost pomembna, je delo z nosom tisto, ki psa zares pomirja, hkrati pa tudi povečuje njegovo spodobnost koncentracije.

Ker delo z nosom tudi zahteva svojevrstno kondicijo in trening, se novega izziva lotite počasi in postopoma: ko Šnofko uporabljate prvič, priboljške posujte le po vrhu, da jih bo pes lažje našel, sčasoma lahko igro delate vse bolj zahtevno in priboljške dobro skrijete med trakove flisa.

Delo z nosom ni »trend«

Se pa v zadnjem času vedno znova in znova odkrivajo nove sposobnosti pasjega vonja. Alja Willenpart, inštruktorica v Pasji šoli ZA PSA rada pove, da pes vidi svet skozi vonj. Prepričana sem, da tudi sami dnevno opazujete psa, kako na sprehodu voha nam na videz nepomembne stvari, on pa lahko iz njih razbere ogromno; grmički v tisoč in eni obliki, vedno iste travne bilke, vogali stavb in poti okoli bloka, ki smo jih prehodili že 100-krat … lahko psu dajo pomembne informacije o tem, kdo se je kdaj tam gibal in kaj »sporoča« – saj veste, goneče psice se lahko zavoha na kilometre stran, jasno pa je, da to ni edina stvar, ki jo lahko pes zavoha.

šnofka delo z nosom za pse

Psi lahko med drugim zavohajo padec glukoze v krvi, predepileptično stanje in rakaste celice v urinu, ki so v bistvu še pred prvim stadijem. Jasno pa je, da morajo biti za to posebej šolani. Potem pa je tukaj še armado drugih psov, ki so zaposleni v vojski, na policiji in po letališčih, kjer opravljajo različne naloge, povezane z njihovim izjemnim vonjem. Zakaj ne bi te izjemne pasje sposobnosti izkoristili sebi (in psu) v prid?

Za delo z nosom ni nikoli prepozno

Rek pravi, da se starega psa ne da naučiti novih trikov, a dobra plat Šnofke je, da zanjo ni treba poznati nobenih trikov, saj je voh nekaj primarnega in nekaj, kar se ni treba dodatno »učiti«. Stari, mladi, zdravi in bolni – vsi psi vohajo.

Prav zaradi tega je Šnofka primerna za vse pse, še posebej prav pa pride pri psih s preveč energije, psih, ki morajo iz zdravstvenih razlogov veliko mirovati ter v slabem vremenu, ko so sprehodi krajši, pa seveda v tistem delu leta, ko so dnevi (in sprehodi) krajši. Uporabna je tudi pri psih, ki imajo težave z goltanjem hrane oziroma prehitro jedo.

In seveda … dobra stran Šnofke je ta, da lahko psu omogočite delo z nosom kar doma v stanovanju ali hiši.

Kako do šnofke?

Vsaka Šnofka je ročno delo in unikat. Na voljo je v dveh velikostih – mala (30 x 40 cm) in velika (40 x 60 cm). Cena male Šnofke je 21,90 eur, velike pa 26,90 eur. Šnofko lahko kupite osebno v Ljubljani ali pa jo naročite po pošti. V takem primeru se doplača poštnina 4,50 eur. Za naročilo se obrnite na [email protected].

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.