Domov » Priporočam » Matične celice: »Ključ do uspešnega zdravljenja je tudi zavrnitev neprimernih kandidatov«

Matične celice: »Ključ do uspešnega zdravljenja je tudi zavrnitev neprimernih kandidatov«

Objavljeno v Priporočam

Ko naš sicer poskočni in vesel pes nenadoma zašepa, tega nikakor ne smemo ignorirati. Težave z gibanjem in šepanje so prav gotovo nočna mora vsakega pasjega skrbnika, razlogov za šepanje pa je praktično nešteto: od zelo banalnih in hitro rešljivih, kot so recimo predolgi kremplji, poškodovane blazinice ali pretirana aktivnost, do bolj kompleksnih, ob katerih je pomoč strokovnjaka neizbežna.

Zlasti ob težavah, ki so povezane s starostjo, degenerativnimi spremembami na sklepih ali pa ob hujših poškodbah mehkih tkiv, smo pasji skrbniki zato vedno na lovu za različnimi možnostmi, ki bi bile za psa na dolgi rok čim manj invazivne ter čim bolj uspešne in bi omogočile visoko kakovost življenja.

Se rešitev skriva v matičnih celicah?

Za matične celice ste prav gotovo že vsi slišali, le malokdo pa ve, da se lahko uspešno uporabljajo tudi pri psih. Čeprav je potencial matičnih celic zelo ogromen, se najpogosteje in najbolj uspešno uporabljajo pri degenerativnih obolenjih sklepov, kot je recimo artritis, med poškodbami pa izstopajo prav poškodbe mišic in kit. Kot je povedal moj sogovornik, je ena ključnih lastnosti matičnih celic namreč predvidena regeneracija, prav tako pa imajo tudi protivnetno delovanje (več o tem v nadaljevanju); a da pa bi bilo zdravljenje uspešno, morajo biti izpolnjeni določeni predpogoji.

Prav zaradi tega sem se o matičnih celicah, njihovem delovanju, potencialu in izkušnjah iz prve roke, pogovarjala z Markom Novakom, dr. vet. med., ki z Animacelom sodeluje že vrsto let, zaradi česar je brez dvoma najboljši sogovornik za to temo. Njegovi odgovori so izjemno preudarni in navkljub temu, da je pse že večkrat (o)zdravil z matičnimi celicami, poudarja, da matične celice niso nikakršno čudežno zdravilo ter da se lahko z napačno predstavitvijo metode vliva lažno upanje, kar je seveda zadnja stvar, ki jo skrbnik psa potrebuje na poti do okrevanja.

Največja prednost matičnih celic: naravno prisotne kot popravljalni mehanizem v telesu, za zdravljenje jih le namnožimo in s tem pomnožimo učinek

Samo v Kliniki Loka, ki je pasjim skrbnikom tudi sicer poznana po strokovnem znanju na področju ortopedije, so v zadnjih letih z matičnimi celicami pomagali približno 45 psom. Glavna prednost, ki jo pri zdravljenju z matičnimi celicami navaja Novak, je ta, da so matične celice telesu lastne, kar pomeni, da z zdravljenjem ne vstavljamo v telo ničesar tujega in s tem ne tvegamo nepotrebne aktivacije obrambnih mehanizmov telesa.

dr.vet.med.Marko Novak, Klinika Loka: »Prednost zdravljenja z matičnimi celicami je pridobivanje celic iz telesu lastnega tkiva –­­­­­­­­­ iz maščobe. Terapija nima stranskih učinkov kot na primer dolgotrajno zdravljenje s protivnetnimi zdravili, hkrati pa nudi tudi popolno okrevanje ali izboljšanje obolenja. Gre za dobro, če ne že superiorno alternativo ustaljenih pristopov k poškodbam vezi, kit, mišic kot tudi samih sklepov.« Foto: arhiv Animacela

 

Kljub uspešnosti Animacelove metode v rokah primernega strokovnjaka, pa Novak opozarja na različne oblike zdravljenja z matičnimi celicami in hitro razvijanje področja: Največja slabost uporabe matičnih celic je tehnična enostavnost in se je lotevajo tudi tisti, ki sicer teoretično niso dovolj podkovani. S tem se dela škoda celotni znanosti zdravljenja z matičnimi celicami in opravlja nepotrebne ali neučinkovite posege ter najpomembneje: ljudem se vliva lažne upe.

Izkušenost je torej ključnega pomena, ni pa to edini pogoj za uspešno zdravljenje psa z matičnimi celicami.

Pravilna diagnoza in pravočasno ukrepanje

Poleg strokovnega ortopedskega in nevrološkega pregleda, ki pripomore k pravilni odločitvi o nadaljnjih pristopih reševanja težav ter seveda smiselnosti uporabe matičnih celic, je, kot poudarja Novak, najpomembnejši dejavnik uspešnega zdravljenja pravilna diagnoza in pravočasno ukrepanje.

»Pes s pretrganimi vezmi ali natrganimi vezmi z že prisotno delno nestabilnostjo sklepa je absolutno neprimeren kandidat za zdravljenje z matičnimi celicami; pred uporabo matičnih celic mora biti sklep ustrezno stabiliziran. Naj poudarim, da matične celice nikakor ne morejo nadomestiti kirurškega zdravljenja sklepa, ki ni v pravilni legi in brez ustrezne podpore ligamentov lahko pa pomagajo, ko je stabilnost povrnjena.«

Kandidate včasih tudi zavrnejo

Ker Novak že vrsto let sodeluje z Animacelom, pravi, da so se skupaj veliko učili in prišli do zaključkov, kdaj je zdravljenje z matičnimi celicami primerno in kdaj ne ter dodaja, da je ključ do uspešnega zdravljenja tudi zavrnitev neprimernih kandidatov, zaradi česar so pri izbiri kandidatov v zadnjih letih postali zelo striktni. Eden izmed primernih kandidatov pa je bil kuža Hill, pri katerem se je ob večjih naporih pojavilo šepanje na zadnjo nogo.

Hill. Foto: Anja Troha
Hill je aktiven reševalni pes, ki lahko pes po zdravljenju brez težave še naprej opravlja svojo aktivno vlogo Foto: Anja Troha

Njegova skrbnica, Eva Gologranc, je ob tem povedala: »Hill je borderski ovčar, in kot se za pasmo spodobi, aktiven na več področjih že od mladih nog. V njegovih zrelejših letih se je pojavilo občasno šepanje na zadnjo nogo po večjih naporih. Njegov veterinar je ugotovil, da bi bilo stanje primerno za zdravljenje z matičnimi celicami. Poseg je bil hiter, neboleč ter ni bilo potrebnega nobenega okrevanja. Že po nekaj mesecih so se že začeli kazati pozitivni učinki. Zdaj je od zdravljenja že dobro leto, šepanje pa se od takrat ni več ponovilo.«

Povratne informacije so pozitivne, a matične celice niso čudežno zdravilo

Hill pa ni izjema, saj so povratne informacije tudi ostalih pasjih skrbnikov pozitivne:

»Zadovoljstvo se kaže na različne načine in vse je odvisno od tega, kako se predstavijo dejstva o uporabi matičnih celic. Niso čudežno zdravilo, ampak podaljšana roka v določenih primerih, ko obolenje to omogoča. Ob pravih indikacijah, ki smo jih v vseh teh letih že izluščili, so povratne informacije pozitivne, lastniki psov se vračajo nazaj po nekaj letih in so zadovoljni nad izrazitim izboljšanjem v aktivnosti psov in posledično njihovim boljšim počutjem. Včasih pa je za ozdravitev potrebna kirurška pomoč,« še doda Novak.

A kako hitro pa se v praksi pozna rezultat in pride do izboljšanja? Novak pojasni, da regenerativni učinek nastopi po nekaj tednih ali mesecih, odvisno od tega, kako razvita je že bolezen v trenutku vnosa celic. Protivnetni učinek delovanja pa je lahko zelo hiter, čeprav lahko tudi hitro mine, nakar ga nadomestijo regenerativni procesi.

Poleg Klinike Loke, zdravljenje z matičnimi celicami danes ponuja že več kot 70 klinik v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem. V preteklem letu (2017) so z matičnimi celicami pomagali več kot 100 psom, število zdravljenj tako že presega 500 živali. Na podlagi povratnih informacij lastnikov je več kot 95 % lastnikov zadovoljnih z izidom zdravljenja. Najpogostejša obolenja za katere veterinarji uporabljajo zdravljenje z matičnimi celicami: osteortritis kot posledica kolčne displazije, osteoartritis kot posledica komolčne displazije, osteoartritis kolenskega sklepa, vnetje ligamentov ramenskega sklepa.

Kdaj torej poseči po matičnih celicah?

Zdravljenje z matičnimi celicami lahko uporabljamo pri različnih obolenjih skeleta (kronična obolenja, obrabe, artroze); najpogosteje je to degenerativno obolenje sklepov, vnetje sklepov iz različnih vzrokov, med bolj svežimi poškodbami pa vsekakor poškodbe kit in mišic.

Če potrebujete dodatne informacije v zvezi z zdravljenjem z matičnimi celicami ali pa ne veste, če je vaš pes primeren kandidat, je Marko Novak, dr. vet. med  (Klinika Loka)  prav gotovo pravi naslov, saj vam bo na podlagi dolgoletnih izkušenj lahko svetoval ustrezno in strokovno.

Tukaj lahko spoznaš Animacel >>>

Slovensko podjetje, ki je pionir na svetovnem nivoju zdravljenja z matičnimi celicami

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.