Domov » Ostalo » Dodatki k prehrani za pse: 5 najbolj priljubljenih

Dodatki k prehrani za pse: 5 najbolj priljubljenih

Objavljeno v Ostalo

Čeprav različni dodatki k prehrani za pse marsikateremu pasjemu skrbniku postavijo lase čisto po konci, so lahko prehranska dopolnila za pse koristna, sploh če jih izberemo “po pameti”, torej glede na dejanske potrebe psa ter njegovo zdravstveno stanje. Pri kupovanju vseh dodatkov velja, da imajo prednost taki, ki so kakovostni, pa čeprav nekoliko dražji in če se le da, v čim bolj naravni obliki. A kot boste videli, nekateri dodatki k prehrani za pse v resnici sploh niso dodatki v obliki praškov in kapsul, temveč so lahko popolnoma normala hrana 🙂

Kateri dodatki k prehrani za pse so najbolj pogosti?

Glukozamin – preventivno in kot rešitev za težave s sklepi

Prehransko dopolnilo, ki je gotovo eno izmed najbolj poznanih in prodajanih, pa naj gre za ljudi ali za živali. Glukozamin za pse se priporoča ob različnih degenerativnih težavah s sklepi (artritis), za hitrejšo regeneracijo po poškodbah, operacijah ali naporih, pri starejših psih ga lahko dodajamo preventivno, pri psih, ki pa imajo že težave, ga uporabljamo kurativno, zato ga v prehrano dodajamo na dolgi rok, saj naj bi zmanjšal napredovanje bolezni, deloval naj bi tudi protibolečinsko. Sploh če ima pes že težave, moramo biti vztrajni in potrpežljivi, saj se izboljšanje običajno ne pokaže čez noč, prav tako moramo biti izbirčni pri nakupu – kakovost naj bo na prvem mestu. Najboljši naravni vir glukozamina za pse je zelenoustna školjka, bolje naj bi se absorbiral v povezavi s hondroitinom.

Omega-3 maščobne kisline – v obliki olja ali kapsul

O omega-3 maščobnih kislinah čivkajo že ptički na vejah; skrbele naj bi za zdravo kožo, dlako, srce in ožilje, delovale naj bi protivnetno. Najboljši in nam najbližji viri omega-3 maščobnih kislin so »naše« sardele, ki naj nekajkrat tedensko najdejo mesto v pasji skledi kot del obroka. Lososovo olje je lahko odličen vir omega-3 maščobnih kislin in podobno kot velja pri glukozaminu, velja tudi v tem primeru: kupimo kakovostno olje, ki je hladno stiskano. Ribje olje se hitro pokvari, zato ga kupujmo v manjših količinah ali kapsulah, alternativa lososovem olju je krilovo olje, če pa se pes na vsak način upira morskim beljakovinam, poskusite z morskimi algami. Seveda lahko psu kot vir omega-3 maščobnih kislin privoščimo tudi tuno ali lososa, a ker sta to zelo onesnaženi ribi, naj bosta na jedilniku bolj poredko.

Multivitamini in multivitaminske mešanice za pse

Multivitaminski kompleksi so blazno priljubljeni, vprašanje pa je, kdaj so zares potrebni; če pes uživa komercialno hrano (briketi, konzerve), je ta hrana načeloma že vitaminizirana in vsebuje vse potrebne vitamine in minerale. Če pa psu sami pripravljamo obroke, je pogosto bolj smiselno, da se, če menimo, da psu nekaj manjka ali pa se bojimo, da bi prišlo do pomanjkanja, temeljito pozanimamo o potencialnih dodatkih ter poskušamo izbrati čim bolj usmerjeno in glede na namen. Prehranska dopolnila za pse je krasno opisala Špela Suhač, DVM in prispevek definitivno priporočam v branje! Pri izbiri katerihkoli dodatkov ali vitaminskih kompleksov, naj imajo, če se le da, naravni vitamini in dodatki prednost pred sintetičnimi.

Probiotiki kot osnova za zdravo črevesno floro

Probiotiki poskrbijo za zdravo črevesno floro in po njih pogosto posežemo takrat, ko ima pes prebavne težave. Čeprav lahko načeloma pri psu uporabimo enake probiotike kot pri ljudeh (recimo Linex), bo izkoristek probiotikov pri psu boljši, če uporabimo take, ki so prilagojeni pasjemu organizmu. Zdrava črevesna flora pri psih je temelj zdravja – imunskega sistema – zato je fino, če zanjo s primerno hrano ali dodatki k prehrani skrbimo ves čas, ne samo takrat, ko so na sporedu prebavne težave. Skrb za zdravo črevesno floro pa mora biti na prvem mestu zlasti ob kroničnih težavah oz. naj bo to prvi korak pri njihovem premagovanju.

Zeleni vampi: dodatek k prehrani ali kot “kura”

Zeleni vampi niso tisti beli vampi, ki jih kupite v trgovino za tržaško omako, temveč njihova neočiščena različica, ki jo rejci krav in jagnjetine običajno mečejo stran. Neočiščeni zeleni vampi vsebujejo prebavne encime, probiotike, fosfor s kalcijem v razmerju 1:1 in so deloma fermentirani, kar blagodejno vpliva na imunski sistem večine psov. Zelene vampe lahko kupite tudi pri nekaterih ponudnikih surove hrane za pse, v prehrano jih lahko v manjših količinah dodajate občasno ali pa z njimi naredite kuro.

Deloma povzeto po petmd.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.