Domov » Mačke » 3 dodatki za mačje stranišče

3 dodatki za mačje stranišče

Objavljeno v Mačke

Mačje stranišče je prostor, kjer ne smemo delati kompromisov. Saj vemo – mačje stranišče je mačje svetišče 🙂 Da ga bo mačka rada uporabljala, mora biti izbran glede na njene želje in zahteve, vedno mora biti tudi čist in urejen. Pesek, ki ga vanj nasujete, mora biti prav tako izbran premišljeno in glede na to, kaj vaši mački odgovarja. Morda ste vi bolj za bio posipe, ampak če se gospodična bolje počuti na kristalih, bo obveljala njena. V nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da bodo lužice in potičke povsod drugje, samo v mačjem WC-ju ne!

Da bo izkušnja z uporabo mačjega stranišča še bolj prijetna za vse, spodaj najdete nekaj dodatkov, s katerimi bo vzdrževanje higiene v mačjem WC-ju lažje!

Nevtralizator vonjav za mačji WC

Nekatere make so zelo občutljive na vonjave in potrebe ne bodo opravljala v odišavljenih peskih, prav tako jih bo od uporabe stranišča odvrnil vonj po urinu in iztrebkih. Navkljub primerni prehrani in rednemu čiščenju mačjega stranišča, se lahko posip sčasoma navzame specifičnega vonja. Včasih pomaga, če v posip vmešate nekaj sode bikarbone, ki nevtralizira kisle vonje, vendar se lahko spremeni tudi konstitucija posipa. Nevtralizatorji vonjav za mačji WC so zato smiselna izbira.

Nevtralizator zmešate v posip, ki ga uporabljate. Deluje tako, da nase veže amonijak, ki je kriv za neprijetne vonjave. Posebni encimi ga razgradijo in posledično do neprijetnih vonjav sploh ne pride. Načeloma tudi podaljša obstojnost posipa. 

Nevtralizator vonjav za mačje stranišče dobite tukaj.

Preproga za mačje stranišče

Ne glede na to, kateri posip oz. pesek za mačje stranišče uporabljate, obstaja velika verjetnost, da se bo na mačjih tačkah raznašal po stanovanju. Če image odprto stranišče ali če na zaprtem mačjem WC-ju nimate lopute (nekatere mačke moti), bo mačka s kopanjem in grebanjem hitro raztrosila nekaj posipa še okoli njenega svetišča. Potem greš mimo, pobereš tudi ti kakšno zrno in pesek konča po celem stanovanju.

Podloga za mačje stranišče rešuje to zagato, saj uspešno ulovi veliko večino posipa, ki bi prej ali slej končal po celotnem stanovanju. Podloge (ali preproge) za mačje stranišče so narejene tako, da imajo posebej teksturirano površino, v katero se ujame odvečen pesek. Podloge občasno stresete, posesate ali sperete pod toplo vodo.

Primer podloge za mačje stranišče in še v roza ediciji v obliki mačke 🙂

Plastična zaščita za mačje stranišče

Morda ne bo neposredno vplivalo na vašo mačko, bo pa vam olajšala delo pri rednem in temeljitem čiščenju mačjega stranišča. Polietilenske vreče delujejo kot zaščita za mačji WC – enostavno jih namestite v stranišče in vanj, kot običajno, nasujete posip. Ko imate redna in temeljitva čiščenja, posip enostavno zavržete skupaj z vrečo in mačje stranišče temeljite očistite. Dodatna zaščita lajša čiščenje in podaljšuje življenjsko dobo stranišča; ne glede na to, kako skrbite za higieno, sčasoma se vonjave “zažrejo” v plastiko, mačka s praskanjem tudi odstrani zaščitne premaze in brazde lahko hitro postanejo gojišče za različne bakterije.

Vrečke za mačje stranišče dobite tukaj

Nič od naštetega seveda ni nujno (razen mačjega stranišča 🙂 ), so pa to majhni dodatki, ki lahko olajšajo življenje vseh vpletenih. Vsi si želimo, da bi mačke potrebo opravljale v mačjem stranišču. Razlogi, da mačka tega ne počne, so lahko včasih vedenjske ali zdravstvene narave (uroinfekt, kristali v urinu, težave z ledvicami …), zato takega vedenja ne smemo kaznovati, ampak se moramo najprej potruditi, da ugotovimo vzrok!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.