Domov » Mačke » Mačje stranišče in vse, kar morate vedeti o tem

Mačje stranišče in vse, kar morate vedeti o tem

Objavljeno v Mačke

Mačje stranišče je definitivno sveti prostor za vsako mačko: vedno mora biti čisto in seveda skrbno izbrano, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči nemalo preglavic tako mačjim princesam kot njihovim skrbnikom. Stranišča za mačke danes obstajajo v vseh mogočih velikostih in oblikah, tako da sem prepričana, da lahko vsak najde nekaj primernega zase, pardon, za svojo princeso.

A začnimo na začetku!

Kako mačko navaditi na WC?

V prvi vrsti tako, da izberete primerno mačje stranišče in pesek, potem pa je še nekaj tehničnih trikov. Večina mačk, sploh notranjih, nima težav s privajanjem na stranišče, večja težava se pojavi pri starejših mačkah, ki so recimo vajene vse potrebe opravljati zunaj, potem pa jih nekega dne želimo naučiti, da bi uporabljale mačjo toaleto. Pri nekaterih starejših mačkah se to da, a ne pri vseh.

Tehnik, kako mačko navaditi na pesek, je več:

  • Če vidimo, da se mačka pripravlja na lulanje/kakanje, jo hitro odnesimo v mačje stranišče.
  • Če nam to ne uspe in najdemo samo lužico/iztrebek, tega ne zavrzimo, ampak za nekaj časa odložimo v mačje stranišče.
  • Če se je mačka polulala v zemljo v lončnici, prenesimo nekaj te »označene« zemlje v mačje stranišče.
  • Mačke nagonsko kopljejo luknje in grebejo iztrebke. Včasih pomaga, če z njeno tačko pogrebemo po pesku.

Po mojih izkušnjah se mačke lahko relativno hitro in enostavno navadi na uporabo mačjega stranišča. Moja Amy je mačje stranišče oz. opravljanje potrebe na peski osvojila praktično v enem dnevu, markiranje in protestiranje pa sta druga pesem.

Če pa ga mačka nikakor ne želi uporabljati, je možnih več scenarijev:

  • čisto možno, da ji ne odgovarja stranišče: pri zaprtih WC-jih je recimo pogosta težava loputa.
  • morda mački ne ustreza izbrani pesek. Mogoče preveč diši? Nekatere imajo rade take, ki so brez vonja.
  • Je mačje stranišče brezhibno očiščeno? Nekateri mačje stranišče očistijo takoj po uporabi.
  • Z uriniranjem lahko mačka stanovanje markira ali “protestira”. Markiranje je bolj značilno za nekastrirane samce ali pa za zelo dominantne in teritorialne samice. Marikiranje prepoznamo kot manjše lužice, protestiranje se odraža v velikih lužah. Amy mi je v znak protesta recimo polulala komplet škatlo z blagom, veliko mačk protestira tudi na postelji (vaši, ne njeni, seveda). Skratka, scenarijev je ogromno in nekdo bo moral popustiti (in jasno je, da to ne bo mačka …).

Odprto ali zaprto mačje stranišče?

Ko kupujemo mačje stranišče, se v prvi fazi nakupovanja vedno znajdemo pred dilemo: naj bo mačje stranišče odprto ali zaprto in če je odprto – naj bo to z loputo ali brez? Podobno kot pri drugih mačjih nakupih moramo upoštevati predvsem to, kar ustreza naši mački; nekatere mačke v zaprtih mačjih straniščih z loputo preprosto ne bodo želele opravljati potrebe …

Cene mačjih stranišč se gibajo nekje od 10 do 25 €, odvisno od tega, ali so zaprta ali odprta. Posebna mačja stranišča pa so lahko precej dražja (recimo samočistilna) in so v fotogaleriji predstavljena na koncu tega prispevka.

Odprto mačje stranišče

odprto mačje stranišče
Primer stranišča s snemljivim robom in dvignjenim zadnjim delom. Foto: zoohit.si

Dobite jih v različnih velikostih, kar je zelo pomembno, saj se velike mačke v majhnih WC-jih ne počutijo najbolje (en razlog več, zakaj ne bo hotela lulati na pesek). Pri nakupu pa se mi zdi bistvenega pomena to, da če kupimo odprto mačje stranišče, kupimo tako, ki ima snemljiv zaščitni rob (omogoča lažjo higieno in čiščenje), zadnji del pa naj bo nekoliko dvignjen.

Minus odprtega mačjega stranišča vidim predvsem v tem, da je po stanovanju več peska, da mački kdaj uide mimo (sploh velikim mačkam v premajhnih straniščih). Dvignjen zadnji del naj bi preprečeval take spodrsljaje, a kaj ko se mačka ne postavi vedno tako, kot je predvideno 🙂 Poleg tega lahko mačka pesek raztrosi naokoli takrat, ko zakoplje iztrebek – nekatere se zelo angažirajo in mimogrede vas lahko pred mačjim straniščem počaka še kupček peska.

Glavni protiargument odprtih mačjih stranišč je smrad, a kot bomo videli v nadaljevanju, smrad ni direktno povezan z izbiro stranišča za mačke, temveč predvsem s hrano in peskom.

Stranišče, kot je na fotki, dobite tukaj.

So pa manjša odprta stranišča odlična za navajanje sobne čistoče mačjih mladičev, sploh takih, ki so res majhni in mlajši od treh mesecev. Ja, vem, da se mačjih mladičev ne sme oddati pred tretjim mesecem starosti, ampak na žalost je vsako leto toliko odvrženih in zavrženih, ki so stari od samo nekaj dni ali slabega meseca …

PRO nasvet za še manj peska po stanovanju: pred mačje stranišče namestite predpražnik za mačji WC, ki bo prestregel pesek. Preverjeno pomaga! Primer predpražnika za mačji WC

Zaprto (pokrito) mačje stranišče

zaprto mačje stranišče
Super moderno zaprto mačje stranišče, ki ga dobite že za dobrih 19 €. foto: zoohit.si

Zaprto mačje stranišče ali »Dixi« kot mu jaz pravim v hecu, je z marsikaterega vidika zelo praktično: definitivno je po stanovanju manj peska kot pri odprti različici in ker je zaprto, preprečuje, da bi se neprijeten vonj širil po stanovanju. Če boste obdržali loputo, bo to toliko bolj očitno. Zakaj pa je ne bi obdržali? Zato, ker se veliko mačk nanjo ne privadi.

Zato je priporočljivo, da mačko na pokrito mačje stranišče privadite postopoma in sicer naj se najprej navadi na uporabo mačjega stranišča brez zgornjega dela. Čez nekaj dni mu dodajte še zgornji pokrov, počakajte še nekaj časa (dni) in komaj potem dodajte še loputo ter opazujte, kaj se bo zgodilo 🙂 Nekatere mačke bodo mačje stranišče nemoteno uporabljale dalje, druge ga pač ne bodo hotele uporabljati. Naredite tako, da bo mački prijetno, sicer vas čaka brisanje lužic po stanovanju (mimogrede, pri tem pomaga soda bikarbona).

Zaprto mačje stranišče naj bi bilo priljubljeno tudi zaradi tega, ker naj bi filtri z aktivnim ogljem preprečili širjenje neprijetnih vonjav. Sama teh filtrov sploh ne uporabljam, ker Amykini iztrebki ne smrdijo, a več o tem v naslednjem odstavku.

Zaprto mačje stranišče dobite tukaj.

Mačje stranišče in smrad

Smrad iztrebka je v prvi vrsti povezan s prehrano mačke in ne z mačjim straniščem. Žal. Cenene konzerve in briketi ter podobna industrijsko predelana hrana, ki po možnosti temelji na visoki vsebnosti žit/ogljikovih hidratov. Moja mačka je izključno “vrsti” prilagojeno prehrano, torej surovo meso in njen iztrebek ne smrdi – ne, ne diši, saj noben iztrebek ni posebej privlačno aromatičen, a brez težav bi lahko imela mačje stranišče tudi v dnevni sobi (silom prilike sem ga tudi imela, še več, tudi v spalnici je bil), sicer pa ga imam zaradi zagotavljanja zasebnosti vseh udeležencev v procesu v predsobi.

Na smrad, ki prihaja iz mačjega WC-ja, lahko vpliva tudi izbira peska. Pesek za mačje stranišče gotovo zahteva študijo zase, saj nekaterim bolj ustrezajo kristalčki, druge mačke obožujejo fin in drobno mlet pesek (skratka, spet se je treba prilagoditi mački), a ko kupujete pesek za mačko, kupite takega, ki se dobro veže v »kepe« in ne zasmrdi. Verjemite, da vam še tako zaprt mačji WC z loputo in svežimi filtri z aktivnim oglej ne bo pomagal, če bo v osnovi slab pesek. Preizkušeno na lastnem nosu.

Na smrad v mačjem WC-ju pa lahko vpliva tudi pomanjkljivo čiščenje. Pri tem nimam v mislih samo rednega odstranjevanja iztrebkov, temveč tudi generalno čiščenje, ko se v celoti zamenja pesek in mačje stranišče temeljito razkuži.

PRO nasvet: v pesek za mačje stranišče lahko zmešate nekaj sode bikarbone, ki nevtralizira vonjave. Če vam to ne diši, pa lahko uporabite tudi različne odstranjevalce in nevtralizatorje vonjav, ki jih kupite v trgovinah za živali in so prav namenjeni nevtraliziranju vonja, ki prihaja iz mačjega stranišča. Primer nevtralizatorja vonja za mačje stranišče

Samočistilno mačje stranišče in druga posebna mačja stranišča

Za najbolj zahtevne mačke in mačje skrbnike, so na voljo tudi posebna stranišča za mačke: od samočistilnih do takih, v katere so vstopa od zgoraj. Cene so konkretno zasoljene, od 50 € naprej, a če si ga blazno želite, zakaj pa ne? Vsa ta stranišča dobite na zoohitu.

Mogoče samo še opomba za samočistilno mačje stranišče: sistem olajša čiščenje na dnevni bazi (ni vam treba vsak dan riti z lopatko po pesku), nikakor pa ne pomeni, da nikoli več v življenju ne boste čistili mačjega WC-ja. Nekdo morda še vedno odstraniti iztrebke, ki se nabirajo v posodi pod straniščem.

Potem je tukaj še slavni Litter Kwitter, s pomočjo katerega naj bi mačka opravljala veliko in malo potrebo kar na človeški WC školjki, a o njem bolj podrobno kdaj drugič!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.