Domov » Priporočam » Hladno stiskana hrana za pse: da ali ne?

Hladno stiskana hrana za pse: da ali ne?

Objavljeno v Priporočam

Čeprav glasno zagovarjam svežo hrano, je jasno kot beli dan, da življenje ni idealno in moramo včasih poseči po alternativnih rešitvah. Hladno stiskana hrana za pse je ena izmed možnosti in je v marsikaterem pogledu veliko boljša odločitev kot „navadni“ briketi, pa naj bo to rešitev za dopust ali trajno hranjenje. Preberite, kakšna je razlika med briketi in peleti in poglejte, kako se peleti obnašajo v pasjem želodcu.

Hladno stiskana hrana za pse: briketi ali peleti?

Recimo bobu bob takoj na začetku: ko govorimo o hladno stiskani hrani za pse, govorimo o peletih (peletirani hrani) in ne o briketih (briketirani hrani). Hladno stiskani briketi obstajajo samo kot žargon pasjih lastnikov, verjetno zato, ker s(m)o že nekaj desetletji navajeni, da ko govorimo o pasji hrani, govorimo o briketih. Če se boste kdaj pogovarjali s proizvajalcem ali prodajalcem hladno stiskane pasje hrane in ga boste povprašali o “hladno stiskanih briketih”, vas bo nemudoma popravil, da to nikakor niso briketi, ampak peleti, ker, kot boste tudi sami videli v nadaljevanju, gre za popolnoma drugačen pristop do predelave hrane.

Tako poimenovanje je torej napačno in prav tako je napačno mišljenje, da je edina razlika med „navadnimi“ briketi in hladno stiskano pasjo hrano ta, da so peleti obdelani na nižji temperaturi, vse ostalo pa je isto. To ni čisto res – čeprav eni in drugi spadajo pod suho hrano za pse, obstaja med njimi kar nekaj bistvenih razlik in razlogov, zakaj je peletirana hrana bolj zdrava izbira.

Glavne razlike med briketi in peleti

Res je, da je ena izmed bistvenih razlik med briketirano in peletirano hrano toplotna obdelava: peleti so obdelani (stiskani) do temperature 75 °C, medtem ko so briketi ekstrudirani, obdelani pri še enkrat višji temperaturi (150 °C). Ekstrudiranje povzroči izgubo hranilnih snovi, zlasti maščob in vitaminov, ki jih morajo proizvajalci nato umetno dodati, obdelava na visoki temperaturi pa tudi spremeni sestavo določenih hranilnih snovi – taka hrana je, po domače povedano, (pre)pečena in prazna, oropana vseh hranilnih snovi.

Druga zelo pomembna razlika je prebava hrane. Ko pes poje brikete, ti v želodcu „lebdijo“, se počasi napihujejo, potem pa potrebujejo veliko časa, da se razgradijo. Peleti pa se za razliko od briketov, razgrajujejo optimalno, v želodcu ne lebdijo in zato ne povzročajo občutka napihnjenosti. Hladno stiskana pasja hrana je obdelana na nižji temperaturi in se hranilne snovi ohranijo v nedotaknjeni obliki, zato je proces prebave veliko bolj naraven in za prebavni sistem psa manj obremenjujoč.

Prav zaradi optimalnega načina prebave lahko pelete kombinirate s surovo prehrano v istem obroku. Kombinacija briketov in surovega mesa hkrati prav zaradi ekstruzije briketov  otežuje prebavni sistem, povzroča drisko, vetrove, napihnjenost in druge neprijetnosti, ki se jim je bolje izogniti.

Peletirana hrana ima tudi bistveno krajši rok trajanja, kar je dobra novica, saj to pomeni, da ji niso dodani konzervansi in druge snovi, ki hrani umetno podaljšujejo rok trajanja.

Prebava briket in pelet – praktični prikaz

Če mi ne verjamete na besedo, lahko doma sami preverite, kako se v želodcu obnašajo briketi in kako peleti. Brez skrbi, poskusa ni treba izvajati na psu 🙂 Potrebujete 2 kozarca, brikete, pelete in jabolčni kis, ki bo za potrebe preizkusa oponašal želodčne sokove.

Tako da, ja, obstaja več praktičnih razlogov, zaradi katerih se je pametno odločiti za hladno stiskano pasjo hrano, sploh če:

 • hranite s surovo ali kuhano hrano in potrebujete „back up“ za tiste dni, ko ste v stiski s časom
 • potrebujete hrano za prehodno obdobje, torej za obdobje, ko psa uvajate v surovo ali kuhano hrano
 • se odpravljate na dopust, vikend oddih ali psa oddate v varstvo in nimate izpolnjenih vseh pogojev, da bi pes v tistem času užival svežo hrano.

Če pa hranite z briketi in nimate nobene želje po tem, da bi presedlali na surovo hrano, je hladno stiskana hrana za pse, mnogo boljša izbira in predlagam, da vrečo hrustljavih in zapečenih kroglic zamenjate za hladno stiskano pasjo hrano. Pozabite na vse premium in human-grade oznake – dokler je hrana ekstrudirana, ji ne pomagajo niti najboljše oznake in priporočila veterinarjev.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

29 Responses

 1. Bojana
  | Odgovori

  Sem izvedela nekaj novega in uporabnega. Benija hranim s peleti (hladno stiskana hrana) zjutraj in s surovo hrano zvečer vsaj 12 ur kasneje, ker sem mislila, da ne bo dobro prebavljal, če surova hrana naleti na pelete v želodcu. Zdaj berem, da se lahko celo istočasno hrani.

  Zelo dobra ponazoritev prebave peletov v primerjavi z briketi.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Ja, Bojana, mene je to tudi kar precej presenetilo. Potem komaj vidiš, kakšna je razlika in kaj vse nam poskušajo prodati za naše živalce.

 2. Urška
  | Odgovori

  Kaj pa mokra hrana kot back up? Gledala sem hrano, ki je sicer dobavljiva samo prek spleta, pakirana je v tetrapak embalaži, sestavine so npr. takšne:
  Sestavine: Sveže puranje meso (63%), svež losos (20%), dehidriran krompir, brokoli, korenje, por (dodani so še vitamini). Sestava:Surove beljakovine 14,20%, surove maščobe 9,20%, surovi pepel 2,20%, surove vlaknine 0,60%, kalcij 0,70%, fosfor 0,43%, vlaga (koncentrat sokov iz svežega mesa) 67,70%.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Možnosti za “back-up” je ogromno, vsak si izbere tisto, ki mu najbolj ustreza. Tako na pamet je težko sodit, kaj je dobro in kaj ne, saj tudi diskontne trgovine prodajajo idejo, da je v njihovih konzervah sveže meso.

 3. Nataša
  | Odgovori

  Tudi sama sem s prebiranjem vaših strani izvedela veliko novega. Me pa zanima če lahko na hladno stiskane pelete preiden brez uporabe surove hrane (kot piše na narana.si)?
  Hvala za odgovor,

 4. Lucija
  | Odgovori

  Pozdravljena! Zelo rada berem vašo rubriko. Tokrat imam eno vprašanje. Naša francoska buldoginja je stara dve leti in pol in praktično že odkar jo imamo uživa brikete Taste of the wild. Ti psi imajo na splošno precej občutljiv želodec in slabo prenašajo mešanje hrane. Včasih ko ima kak problem z želodčkom in bruha, opazam neprebavljene brikete tudi po kar nekaj urah po zaužitju. Zato se večkrat sprašujem o “kvaliteti” te hrane. Na splošno bi sicer rekla, da je psička zdrava, ima sijočo dlako, zdrave zobe in dobro prebavo, me pa vseeno zanima, če ji lahko še kaj več nudim kot te brikete in resno razmišljam o peletih. Ali je prehod na pelete problematičen iz vidika prebave? Bi bilo potrebno postopno uvajanje?
  Hvala in lep pozdrav!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Lucija,

   načeloma ne bo nič narobe, če boste hrano ob prehodu mešali, sploh če je psička bolj občutljive sorte.
   LP

 5. Lili
  | Odgovori

  Uhh kaj sem vse prebrala hvala za vse informacije stalno se učimo in učimo

 6. Anja
  | Odgovori

  Tuhtam….Tudi sama večinoma pripravljam obroke doma. Tu pa tam pa prav pride kaj pred pripravljenega. Pri meni je to dosedaj pomenilo, da mi 1.5kg briketov zdrži odprtih v habuku, v vrečki…tudi več kot 3 mesece. A pri teh peletih bi to tudi šlo skozi? Moja gospodična ima namreč precej, precej občutljiv želodec, zato zelo nerada eksperimentiram in zato tudi poredko sploh dam kaj drugega kot doma pripravljen obrok. Kvečjemu 1/4 dnevnega obroka oz. 50g (to je njen zajtrk) dobi te slavne brikete, občasno, ko prepozno vzamem zadeve iz skrinje.

  čaw

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Anja, ja, to bi komot zdržalo. Ne bi pa zdržale 10 mesecev ali več …

 7. Lena Gregorčič
  Lena Gregorčič
  | Odgovori

  Živjo Sebastjan,
  edina 100 % “kvalitetna” hrana je lahko samo tista, ki jo pripravite sami in točno veste, kaj je v pasji skledi (in ni nujno draga!). Kar nekaj pasjih prijateljev hrani pse z omenjenimi hranami in so zadovoljni – tako psi kot lastniki.

  • Anja
   | Odgovori

   Če lahko dodam. Ni vedno cena tista, ki določa kvaliteto. Poleg tega marsikje plačaš znamko (RC, Hill’s, Orijen….). Enako je z vsemi produkti na tržišču. Kot pravi pregovor “Ni vse zlato, kar se sveti”.

   Sama dobim precej ugodno klavniške “odpadke” in zelenjavo z vrta.

   • Sebastjan
    | Odgovori

    Hvala za odgovore. Seveda da v ceni ni vse, me pa vseeno zanima zakaj taka razlika v ceni celo do 30,40% in več… seveda polek hladnostiskane hrane bo naša labradorka dobivala tudi surovo meso oz. kot se omenili klavniške odpadke. Zanima me kje pa dobite ‘odpadke’? Kakšna je kaj cena pri vas?

    • Anja
     | Odgovori

     Lokalni kmetje in mesaraji, lovci. Vse veterinarsko pregledano. Kar ni zadosti lepo za človeški del, razne kite, odrezki in dobršn del drobovine, kosti moja ne sme, sicer bi ji repe in anuse potalala. Zelenjavo pa z domačega vrta. Večina živali je pašne reje.
     Razlike v ceni? Nekako tako znamka, št. posrednikov, transport, cena ki jo postavi proizvajalec, količinski popusti, na koncu pa še marža. Tako, na približno.

 8. Mojca
  | Odgovori

  Lep pozdrav. Mi bomo dobili psicka prinasalca. Rada bi da bi jedel dobro a pridejo dnevi ko bomo malo doma. Zanima me kako in kaj naj zacnemo hranit mladicka. Ni mi cisto jasno kako pripravit obrok s surovo zelenjavo,mesom. Hvala za vas odgovor smo res zacetniki.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   za tiste dni, ko ne boste doma, se bodo Naturavetal peleti odlično obnesli.
   Več o pripravi hrane si preberite tukaj ali pa pridite na delavnico.

 9. Mira
  | Odgovori

  Mene pa zanima ali je pes pri prehrani s peletami bolj lačen? Ali ima očutek sitosti? Svojega labradorca, ki že po naravi nima ravno občutka glede sitosti, hranim z briketi in tudi z kuhano hrano. Pa sedaj prebiram, da ta kombinacija sploh ni primerna ,zato razmišljam o menjavi z peletami. In če se briketi napihnejo v želodcu, potem bi po vsej logiki morali dati večji občutek sitosti, kot pa peleti.?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   ena izmed perečih težav briketov je ravno to, da se napihnejo v želodcu – to obremenjuje prebavo! Večji občutek sitosti lahko dosežete s hrano, ki je bogata z vlakninami (spet ne preveč, da ne pride do otežene prebave in prebavnih težav), a se bojim, da je pri retriverjih ter podobnih pasmah kronična požrešnost zapisana v genih. Je pa to prav gotovo boljše kot hiper izbirčnost 🙂 Na vašem mestu bi brikete čim prej zamenjala za pelete …
   Lep vikend!

 10. Tina
  | Odgovori

  Pozdravljeni,

  že 2 leti hranim svojega mopseka s peleti, in me zanima, ali bi lahko občasno dodalo v hrano tudi surovo meso. Ali je boljše, da mu dam en obrok surovega mesa (plus zelenjava) in še en obrok zvečer pelete (je 2x na dan). Občasno (2x/teden) mu zmešam neočiščene vampe in pelete in nima nobenih prebavnih težav. Surove hrane še nisva poskusila, vendar mu bo verjetno dišala kot skoraj vsa hrana.

  Hvala za odgovor,

  lep pozdrav Tina

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   pelete in svežo hrano lahko načeloma mešate v istem obroku, tako da je kombiniranje/ločeno hranjenje bolj kot ne stvar odločitve in organizacije 🙂 Moje *osebno* mnenje je, da če že pride do take situacije, hrano ponudim ločeno.

 11. vprasanja
  | Odgovori

  Pozdravljeni,
  Pri prebiranju članka se mi je pojavilo kar nekaj vprašanj zaradi česar sem skeptična pri hranjenju s peleti. Namreč zakaj naj bi bilo 24% mesne moke ekvivalent 60% svežemu mesu? Vsi vemo kaj se dejansko nahaja v mesnih mokah in tudi zakaj je cena kvalitetnih briketov takšna kot je v primerjavi z cenami briketov v raznih hipermarketih. Kvalitetni briketi vsebujejo sestavo po konceptu celega “plena”, medtem ko briketi v hipermarketih vsebujejo mesno moko. Nihče nikoli ne objavi kaj v tej mesni moki pravzaprav je – tudi vi ne (kdorkoli je kdajkoli delal v kakšni perutninski proizvodnji točno ve kaj pomeni npr perutninska moka in s tem nikoli ne bi hranil svojega psa), medtem ko je v kvalitetnih briketih natančno specificirano koliko je česa.
  Prav tako me zanima zakaj je hrani dodan riž, ki ima visok GI in povzroča hitro rast ravni krvnega sladkorja (pri psih so nihanja veliko višja kot pri ljudeh) in pri marsikaterem psu povzroča sladkorno bolezen. Zakaj pravzaprav ogljikovi hidrati nasploh, glede na to da so psi mesojedci in se prebava ogljikovih hidratov pri njih začne šele v trebušni slinavki?
  Sama sem mnenja da je cena največkrat eden od pokazateljev kvalitete hrane (ni pa nujno temu tako). Vendar močno dvomim da lahko pri ceni omenjene hrane pridete do enake kvalitete oziroma boljše kot trdite vi, kot pri visoko kakovostnih kvalitetnih briketih.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   če ste skeptični do hranjenje psa s peleti, potem je verjetno res najbolje, da ostanete na briketih. Če menite, da vas bom poskušala prepričati v nasprotno, se motite – prepričanih ne prepričujem, ker je to izguba časa 🙂

   Poleg tega pa menim, da so določena vprašanja, ki jih naslavljate name, v resnici bolj primerna za proizvajalca oz. za zastopnika Naturavetala – zato sem ga tudi poklicala in povprašala o vaših pomislekih v zvezi z mesno moko. Mesna moka pomeni čisto meso stehtano po sušenju, v primeru Naturavetal peletov je to samo mišično meso. Poleg tega sveže meso ne more biti enako dehidriranemu mesu, pa saj to je menda jasno? Če boste 100 g mesa posušili v pečici ali v dehidratorju, bo meso v postopku izgubilo vodo. To je odgovor na vaše vprašanje “Namreč zakaj naj bi bilo 24% mesne moke ekvivalent 60% svežemu mesu?”

   Zakaj je hrani dodan riž? Evo, še eno vprašanje za proizvajalca oz. zastopnika. Naturavetal peletom so dodani različni viri OH-jev, tudi recimo ajda. Če menite, da riž povzroča diabetes, bi lahko izbrali tiste pelete, ki vsebujejo ajdo. Problem z rižem bi tako bil rešen. Sicer pa je to spet zelo ohlapna trditev: bolezni so kompleksne, povezane tudi z genetiko, okoljem, stresom … nenazadnje pa se razlikujejo tudi mnenja glede OH-jev v pasji hrani.

   Če imate nadaljnja vprašanja v zvezi z Naturavetal izdelki, vas prijazno naprošam, da se obrnete neposredno na spletno trgovino kosmatincki.si.

   Naj vas ob tem še prijazno opozorim, da ste spregledali, da so Naturavetal peletom dodani samo vitamini in minerali iz naravnih virov, kar je zame osebno ena izmed večjih prednosti te hrane, seveda poleg tega, da je prebava hladno stiskane hrane bistveno bolj optimalna.

   Poleg tega pa so nekatere trditve, ki jih navajate, zelo, zelo, zelo pavšalne in ohlapne, recimo: kvalitetni briketi vsebujejo sestavo po konceptu celega “plena”, (a res, a to nesporno drži za vse “kvalitetne brikete? Kaj so kvalitetni briketi? Oznake, kot so premium in super premium v resnici nimajo nekega zakonsko določenega ozadja) ali pa “medtem ko je v kvalitetnih briketih natančno specificirano koliko je česa.” Upam da veste, da se tudi pri deklaracijah lahko mahinira na polno (recimo navedba sestavin v svežem in ne suhem deležu, različni viri OH-jev v manjših deležih, ki pa je je v skupnem seštevku več kot mesa, čeprav je meso navedeno na prvem mestu …)

   Nič niste napisali, s katerimi briketi hranite psa? V osnovi mi tudi ni jasno, kako lahko nekdo, ki je prepričan, da je pes mesojedec, poseže bo ekstrudirani hrani, briketih, ki se že v osnovnem konceptu tepejo s pomenom mesojedstva.

   Vesela bom vašega odgovora, še bolj pa bom vesela, če se boste tokrat podpisali z imenom ali pa vsaj navedli obstoječ e-mail naslov. V nasprotnem primeru bi celo utegnila pomisliti, da ste ena izmed številnih prodajalk “kvalitetnih briketov po modelu celega plena” 🙂

   • vprasanja
    | Odgovori

    Hvala za obširen odgovor. Nisem prodajalka “kvalitetnih briketov”, sem samo lastnica psa, ki je skeptična pri nakupu hrane. Res je, da deklaracijam ne moremo verjeti 100%, vendar pa mi je vseeno “lažje” kupiti brikete pri katerih je točno specificirano kateri del mesa in način (posušeno, sveže) je uporabljeno in kjer je večina sestavine mesne, dodana olja pa so vedno živalskega izvora. Ne samo pri omenjeni znamki hladno stiskanih peletov, tudi pri vseh drugih je zadeva podobna: specifirian je samo procent mesne moke, brez dodatnih informacij koliko je v hrani procentualno riža oziroma ajde oziroma drugih OH. Psa ne hranim z nobeno znano in precenjeno “kvalitetno” znamko. Izbrala sem izključno na podlagi lastnega mišljenja in ustreznega razmerja med ceno in kvaliteto (na podlagi specifikacije in na podlagi sprejemanja hrane pri psu).
    Zanimiv mi je koncept “hladnega” stiskanja ter naravnih virov vitaminov in mineralov, zato sem tudi spraševala po dodatnih informacij. Žal pa sem skeptična pri sami specifikaciji hrane in procentih posameznih sestavin. V kolikor gre res za 60% vsebnosti mesa (in ne mesnih stranskih produktov in kosti zmletih v mesno moko) pa mi tudi ni jasno kako proizvodnja funkcionira pri dani prodajni ceni. Še enkrat, nisem prodajalka nobene druge hrane. Če bi imela ustrezna finančna sredstva, čas in dodatno znanje bi vsekakor najraje psu kuhala sama.

    • Lena Gregorčič
     Lena Gregorčič
     | Odgovori

     Mislim, da bi lahko dobili vse odgovore na vaša vprašanja, če bi jih poslali na pravi naslov 🙂 Jaz vam tukaj več kot toliko žal ne morem pomagati.
     Priprava hrane za psa vas na mesečni ravni stane toliko kot povprečen žakelj kakovostnih briketov, pomanjkanje časa pa je klasičen izgovor, ki pride prav ob različnih priložnostih, saj je danes skoraj greh imeti čas ali preveč časa. Zvečer se da paketek iz skrinje, zjutraj v skledo. Kako se tega lotiti, pa lahko pobrskate na spletni strani, kjer boste našli veliko informacij in idej.

 12. Sonja
  | Odgovori

  Pozdravljena,
  Naso mladicko drugace hranimo s surovo hrano. Ker na morju nimamo te moznosti, smo probali hladno stiskano. Njen drekec je sedaj dosti mehkejsi, nima pa driske. Kolicina drekca pa je zeloo velika, ceprav sedaj kaka 2x na dan, prej je pa 3x. Dajemo ji hrano za starejse kuzke, saj tista za mladicke vsebuje sestavine na katere je alergicna, kolicino smo prilagodili. Drugace je dlaka lepa in drugih tezav ne opazimo. Ali to pomeni, da ji ta hrana ne odgovarja?
  Hvala za vas odgovor in vse vase nasvete ?

 13. Živa
  | Odgovori

  Pozdravljena,

  z veseljem sem prebrala vse zgoraj napisane komentarje. Bi vas pa prosila za mnenje, in sicer: imam galga, starega skoraj 7 mesecev. Do nedavnega smo ga hranili z briketi Biomill, vendar je kakal kar 5-6x na dan in blato je bilo precej neformirano oz tekoče (ne driska), zato smo prešli ( postopoma v 3 tednih) na brikete Taste of Wild za mladičke, prekajen losos. Sedaj iztreblja 3-4x na dan in blato je bolj formirano. Kljub temu, da je po teh briketih prebava bolje, me še vedno skrbi, ker iztreblja 4x na dan in me skrbi, da mu mogoče res ne ustrezajo briketi in da lahko zgublja preveč hranilnih snovi. Drugače je zdrav, dlaka lepa. Zunaj je 2x dan po 1 uro in je zelo aktiven. Trenutno težo ima 21,5 kg. Imam 2 vprašanji: V kolikor bi prešla na hladno stiskano hrano, ali ste mnenja, da bo več hrane ˝zadržal˝ v sebi in ne bo več iztrebljal 4x dan in
  ali lahko brez prehoda preidem na hladno stiskano ali postopoma z mešanjem z briketi?

  Hvala in lep dan.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni Živa.
   Težko povem, koliko bo vaš pes iztrebljal, če bo jedel hladno stiskano hrano. Kot sem že napisala, sveža hrana je optimalna izbira za vsa živa bitja, če to ne gre, so peleti odličen kompromis 🙂 Ker vsaka menjava hrane lahko predstavlja stres za organizem, je tudi v tem primeru priporočeno, da se menjava izvede postopoma. LP

 14. […] Hladno stiskana hrana za pse? Da ali ne? […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.