Domov » V živo » Homeopatija se nikoli ne osredotoči samo na določen simptom

Homeopatija se nikoli ne osredotoči samo na določen simptom

Objavljeno v V živo

Današnji dan, 10. april, je rojstni dan očeta homeopatije, Samuela Hahnemanna in hkrati tudi pomeni začetek Svetovnega tedna homeopatije, čigar namen je osveščanje in promoviranje te komplementarne metode zdravljenja. Nekateri pasji skrbniki so na svoj račun prišli že preteklo soboto, ko je ve o homeopatiji za živali povedala Maja Maria Holeček, veterinarka in homeopatinja, ki je bila dolga leta tudi predsednica Slovenskega veterinarskega homeopatskega društva.

“Homeopat se nikoli ne osredotoči samo na določen simptom”

Homeopatija predstavlja celosten sistem zdravljenja, kar v praksi pomeni, da se homeopat – razen v primeru akutnih poškodb – nikoli ne osredotoča samo na 1 simptom, temveč ob pregledu vedno poskuša pridobiti celotno sliko živali. Prav zaradi tega je marsikateri pasji skrbnik presenečen, ko se prvič zglasi pri homeopatu. Prvi pregled lahko traja 1 do 2 uri, morda še nekoliko več, homeopat pa skrbnika pogosto sprašuje o stvareh, ki morda na prvi pogled niso najbolj povezane s težavo, zaradi katere sta se kuža in skrbnik sploh zglasila na pregledu.

Temeljit pregled in pogovor sta sploh pomembna pri reševanju kroničnih težav, pri katerih je homeopatija zelo striktna in za veterinarja homeopata je lahko kronični simptom že vsaka težava, ki se ponavlja več kot 3 tedne, še dodaja Maja. Cilj homeopatskega pregleda je najti konstitucijsko zdravilo, s katerim se potem “napade” težave, ki pestijo psa in čeprav gre laho pri dveh psih za podobne težave, bosta lahko konstitucijski zdravili različni. Prav to je čar homeopatije, pri kateri je zdravljenje vedno individualno zasnovano, ni posploševanja in simptome vedno vidi v različnih odtenkih. Samo “bruhanje” za homeopata ni dovolj in pogosto ga zanima, kako pes bruha; bruha pretežno zjutraj, zvečer, bruha v “loku”, bruha peno?

Homeopatska lekarna za prvo pomoč

Maja pravi, da v primeru akutnih težav, ki so vezane zlasti na poškodbe, lahko vsak pasji skrbnik poseže po homeopatskih zdravilih s preizkušenimi indikacijami za take primere. Vsi bi vedno morali imeti pri roki homeopatsko arniko, ognjič, ledum (močvirski ognjič, rožmarin) ter še nekatera druga homeopatska zdravila, s katerimi lahko kužkom pomagamo ob različnih poškodbah mišic, vezi in kosti, ugrizih in drugih poškodbah ali pa kot podporo ob hitrejšem okrevanju po operacijah, cepljenjih ter podobnih situacijah, ki so del pasjega življenja. Homeopatska zdravila obstajajo v različnih potencah (C, D, LM), v naši lekarnah so na voljo samo C potence, ki so popolnoma varne za domačo uporabo, a tudi z njimi ne gre pretiravati – če simptom po dnevu ali dveh ne izgine, moramo prenehati z uporabo homeopatskega zdravila ter se o nadaljnjem zdravljenju (tudi akutnih težav!) posvetovati z veterinarjem homeopatom.

Ne glede na to, ali gre za kronične ali akutne težave, so homeopatska zdravila popolnoma varna za uporabo, z njimi ne moremo živali predozirati, saj v osnovi ne vsebujejo učinkovine, temveč zgolj informacijo o tej učinkovini. Prav zaradi tega se lahko kombinirajo s klasičnimi zdravili, ki jih kuža morda že jemljle.

Najboljša preventiva je zdrav imunski sistem

Maja je večkrat poudarila, da je najboljša preventiva za številne zdravstvene težave zdrav imunski sistem; temelji za zdrav imunski sistem pa se začnejo z izbiro primerne in kakovostne prehrane, med katero pa konzerve in briketi žal ne spadajo. Razlog za številne zdravstvene težave pri psih pa je lahko tudi stres, ki ga psi od nas prevzamejo kot gobe in se lahko navzven pokaže kot bolezen, sploh v povezavi z različnimi težavami s kožo. Čeprav je homeopatija odlična komplementarna metoda zdravljenja, ni vsemogočna in imamo pasji skrbniki veliko večji vpliv na zdravje psa, kot se nam morda zdi na prvi pogled.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.