Domov » Mačke » Šokantna ugotovitev ZPS

Šokantna ugotovitev ZPS

Objavljeno v Mačke

Saj ni res, pa je, bi lahko bil podnaslov tega prispevka, ki se nanaša na šeranje šokantne ugotovitve Zveze potrošnikov Slovenije v zvezi s hrano za mačke. Vse pohvale ZPS-ju, ki se je lotil te raziskave in zanima me, če v kratkem planirajo tudi kaj podobnega za pse?

Fascinira me predvsem dejstvo, da ljudje-živaloljubci množično delijo ta prispevek in se ob tem zgražajo nad sestavinami v mačji hrani. Hm, ne vem točno, kaj nekateri pričakujejo, da bo v hrani za mačke – sveže meso iz bližnje mesnice? Vse pohvale ZPS za odlično izvedeno raziskavo, čeprav bi lahko malo manj panike ustvarjali okoli tega, da priprava hrane za mačke vendarle ni tako enostavna. Brez zamere, je 🙂

Občutek imam, da bo kar naenkrat postalo moderno govoriti, da mačja hrana vsebuje preveč OH – do zdaj so se ob to obregnili samo redki.

Kakorkoli, sestavine na briketih so od vedno enake, edina razlika je v tem, da je sedaj nekdo še uradno potrdil, da bi mačka raje kupila miš. Logično. No, ne vem če bi se blokovske mačje gospodične res odločile miš, bi pa verjetno z velikim veseljem zagrizle v sveže piščančje meso, jetrca ali goveja pljučka – v pravo hrano. Poleg tega je ZPS napisala, da ni nobene raziskave, ki bi uradno potrjevala pozitivne učinke briket na zobovje, ali, če jih citiram:

Razširjeno mnenje, da hranjenje z briketi blagodejno vpliva na zdravje mačkinega zobovja, ne temelji na raziskavah, ki bi to potrdile.

Zanimivo! Škoda samo, da ta stavek ni podkrepljen s kakšnim dokaznim gradivom, ker v tem primeru to pomeni zelo veliko in uradno zavajanje potrošnikov. Sestavine že lahko dešifriramo preko deklaracij, to pa…

Žita, stročnice in ogljikovi hidrati v mačji hrani

Ko govorimo o hrani za mačke, kaj je prva stvar, kar nam pade v misli (OK, poleg miši)? Meso. Če je pes (prilagojeni) omnivor, je mačka striktna mesojedka. In zakaj potemtakem v brikete dodajajo žita in ostale stročnice? Iz podobnega razloga kot v brikete za pse, ker so poceni sestavine in povečajo volumen hrane (in kakca!) – so filerji, od katerih mačka nima popolnoma nič.

Rešitev so (spet) samo kakovostne brikete. Med najdražje, ki jih je ZPS testirala, spadajo take, ki so stale nekaj čez 13 €/kg in so se na raziskavi tudi odlično odrezale – hvalabogu, stanejo že skoraj toliko kot jastog. Kakorkoli, piščanec v mesnici stane 5 € na kg, po rangu pa ni nič boljši od tistega, ki je uporabljen v hrani za mačke. Ja, boste rekli – vendar v te brikete so dodani še dodatki, vitamini, minerali…moj odgovor je, da že sama kmečka logika pove, da ob uravnoteženi in sveži prehrani pes, človek ali mačka, ne rabi dodatnih prehranskih dopolnil.

 Hraniti mačko z doma pripravljeno hrano?
Na ZPS odgovarjamo z da, vendar opozarjamo, da hranjenje samo z mesom ne zadosti vseh mačkinih prehranskih potreb, zaradi česar bo v daljšem časovnem obdobju resno ogroženo njeno zdravje (ne bo npr. prejela kalcija – v naravi mačka poje celo miš, torej s kožo, kostmi in organi vred). Domača priprava ustrezne mačje hrane torej ni tako preprosta, kot se zdi …

Priprava hrane za mačko je enostavna, verjetno še veliko bolj kot priprava hrane za psa, največji problem mačk je njihova izbirčnost. Če se mačja princesa odloči, da ona tega ne bo jedla, pač ne bo.

Meso mora biti čim bolj raznovrstno, da dobi vse potrebne hranilne snovi, za razliko od psov pa moramo poskrbeti za vnos tavrina (esencialna aminokislina, ki je mačke za razliko od psov ne sintetnizirajo same). Najboljši viri tavrina so goveje srce, jetra, rakci, kar v praksi pomeni, da morate vašim princeskam v piščančji file vmešati tudi to meso. Če vas res skrbi, da to ne bo šlo ali pa  mačja gospodična ne kane poskusiti kaj drugega kot piščanca, lahko tavrin kupite tudi v obliki prehranskega dopolnila, a naj bo naraven in ne sintetičen. 

Hrana za mačke bolj podrobno >>>

Ob vsem tem me samo zanima – tudi pri najbolj kvalitetnih briketih in konzervah, zakaj tavrin navajajo kot dodatek, če je sestavni del mesa. Just a thought.

UPDATE: Dodajajo ga zato, ker se s segrevanjem uniči.

Meso za mačke:

 • piščanec
 • govedina
 • svinjina – kot pri psih, tudi za mačke obstajajo deljena mnenja
 • ribe
 • ekostične meso, kot je ovčje in račje meso…
 • Smotrno je, da v prehrano vključite tudi mišično meso (srce) in organe (ledvičke, pljučka, jetrca). Goveje srce je odličen vir tavrina, rakci prav tako. Z ničemer ne pretiravajte, pa bo. Ker mačke ne shranjujejo tavrina, ne more priti do overdosea, lahko pa pride do overdosa z vitaminom A (ker se nalaga), če bi mačko recimo hranili izključno z jetrci več mesecev zaporedoma.
 • Podobno kot pri psih, niti pri mačkah ne smemo pozabiti na surove mesnate kosti, seveda v primernih velikostih in s kančnokm zdrave pameti: starejšim mačkam in takim, ki nimajo zob, jim seveda ne boste ponudili kosti, povprečna zdrava mačka z vsemi zobmi pa bo z veseljem napadla piščančji vrat.

Občasno lahko ponudite tudi zelenjavo (trava za mačke, recimo) ali ogljikove hidrate, čeprav jih gospodična verjetno ne bo želela pojesti. Tej so prisotni tudi v njenem naravnem plenu (3 do 8 %), a v veliko manjšem deležu kot v pripravljeni hrani za mačke.

Brez kompliciranja, čičerike in žit, pa bo 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Mepi
  | Odgovori

  Sem gledala po trgovinah. Našla sem eno samo vrečko mokre mačje hrane ki ni vsebovala žit. Sem vzela tisto pa še eno vrečo suhe, kjer pa so bila žita. Mislim, groza!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   No, ravno zaradi tega je sveža hrana za mačke še vedno najboljša izbira, nenazadnje gre za karnivore 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.