Domov » Mačke » Hrana za mačke: ker jih…cenite!

Hrana za mačke: ker jih…cenite!

Objavljeno v Mačke

Potem, ko je Zveza potrošnikov Slovenije „razkrila“ sestavine v industrijsko pripravljeni hrani za mačke, sem zasledila, da se je na socialnih omrežjih razvnelo kar nekaj debat na temo mačje hrane, celo nekaj paničnih komentarjev v smislu, kaj lahko mačka sploh je? Koliko me bo na mesec stalo, če dam mački samo surovo meso in kakšno meso lahko mačke sploh jedo?

Ljudje, brez panike! Priprava hrane za mačke je tako enostavna, da bolj ne bi mogla biti. Res! Vse, kar morate mački ponuditi je meso (vključno z organi in mišičnim mesom), surove mesnate kosti, občasno pa tudi nekaj dobrih ogljikovih hidratov in vlaknin. In to je to! Optimalna dnevna količina obroka naj bi bila od 2 % do 4 % idealne telesne teže: mlade in aktivne mačke naj dobijo 4 %, starejše in manj aktivne 2 %. Mladičke hranite večkrat dnevno, starejše mačje dame 2-krat dnevno.

Primerna hrana za mačke lahko prepreči veliko težav, med drugim tudi kronično odpoved ledvic pri mačkah, diabetes, debelost, težave s srcem in ožiljem …

Mačke so striktni karnivori

In prav zaradi tega je priprava mačjih obrokov simpl k pasulj. Vse, kar potrebujete, je zaloga svežega in raznolikega mesa. Za razliko od psov, mačka ne bo pojedla mesa, ki že ima malo vonja. Čeprav smo jih zaradi tega označili za izbirčne princese, je ta njihova razvada dejansko evolucijsko pogojena in jim v naravi preprečuje, da bi zaužile plen (meso), ki ni več sveže, saj njihov organizem ni sposoben prebaviti vseh teh bakterij (za razliko od psov!). Več o tem si lahko preberete v spodnjem viru.
Sveže meso ne pomeni, da morate zdaj vsak dan v mesnico po novo zalogo, lahko je tudi zmrznjeno in odtaljeno – a pomembno je, da zamrznete sveže meso (in ne tako, ki ima že vonj) in ga odtalite čez noč v hladilniku. Sploh ko so dnevi bolj topli se lahko hitro zgodi, da dobi meso, ki ga čez noč odtajate na pultu, poseben vonj in kaj se potem zgodi? Mačka bo zavihala nos.

Ne pozabite na organe, mišično meso in maščobo

Organi (pljučka, jetra, ledvice, želodčki) in mišično meso (sploh srce!) so pomembne sestavine v mačji hrani in ne zanemarite jih samo zaradi nekih osebnih ali moralnih zadržkov. Idealno bi bilo, če organi ne bi predstavljali več ko 10 % obroka, kar v praksi pomeni skoraj samo mrvica jeter na obrok. Priporočljivo je, da predstavljajo manjši del obroka, ampak večina mačjih lastnikov si ta razmerja prilagodi po svoje in glede na želje in izbiro njihove mačje princese. Dolgotrajno hranjenje samo z organi ni primerno: jetra so recimo bogata z vitaminom A, zaradi česar lahko pride pri dolgotrajnem in enoličnem hranjenju samo z jetrci do hipervitaminoze – overdose z vitaminom A. Poudarjam: dolgotrajno, enolično, samo z, sicer pa lepo prosim, brez panike!

Maščobe in koža

Ko mački pripravljate obrok, nikar ne odrežite stran mastnih delov mesa, pri perutnini recimo ne postrezite samo fileja ampak tudi piščančjo/puranjo kožo. Maščobe predstavljajo mačkam najboljši vir energije! Mačka se ne bo redila zaradi optimalnega deleća maščob v prehrani, ampak zaradi neprimerne prehrane, bogate z ogljikovimi hidrati.

Surove mesnate kosti za mačke

Kosti imajo idealno razmerje med fosforjem in kalcijem in so naravna zobna ščetka. Tudi v naravi bo mačka pojedla celo miš, s kostmi vred, če se že tako radi sklicujemo na ta primer: za mačke so najbolj praktične piščančje kosti, sploh piščančji vratovi (so majhni in mesnati, idealni za glodanje). Podobno kot organi naj tudi kosti predstavljajo manjši del obroka ali pa jih ponudite občasno. A spet: so mačke in so mačke. So mačke, ki bodo kosti napadle z veseljem in so mačke, ki bodo samo debelo gledale, kaj ji to ponujate. Če ste vašo mačjo gospodično prepoznali v zadnjem opisu, ji morate kosti bolj ko ne „podtakniti“ v hrano. To lahko naredite s pomočjo drobilca kosti (vem, investicija) ali pa kosti narežete s pomočjo vrtnarskih škarij. Najbolj praktični so piščančji in puranji vratovi, ker jih boste z lahkoto narezali, če pa imate doma požrešno mačko, bo lahko piščančji vrat pojedla brez posebnih predpriprav. Če mačka nima več zob, kosti ponudite mlete ali pa v prehrano dodajate zmlete jajčne lupine.

Tavrin – glavni bav-bav. Kaj bo, če bo prišlo do pomanjkanja?

Tavrin je aminokislina, ki je mačke za razliko od psov ne morejo sintetizirati same: zato je za muce tavrin esencialna aminokislina, za pse pa ne!

Ali to zdaj pomeni, da moram mački kupovati tablete in paste s tavrinom?

Ne, ker je tavrin naravna sestavina mesa. Najboljši vir tavrina je srce in morska hrana, sploh rakci, od drugih živali pa pajki (ampak teh verjetno ne boste dodajali v mačjo hrano). Mnogo proizvajalcev mačje hrane na embalaži napiše, da je to hrana z tavrinom, ker ga morajo po zakonu umetno dodati, saj se tavrin uniči s toplotno obdelavo + v hrani, ki je bogata z žitaricami, je tako malo mesa, da bi tako hranjenje posledično vodilo v pomanjkanje tavrina, kar se je že zgodilo v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Več o tem tukaj. Ob normalni, sveži, surovi in raznoliki prehrani ne more priti do pomanjkanja tavrina, ker je tavrin že prisoten v surovem mesu!

Kaj od mesa lahko brez zadržkov ponudite vaši mački?

priprava-hrane-za-macke
Inšpekcija za nadzor kakovosti hrane.
 • Goveje meso in organi
 • Piščanje in puranje meso, organi in kosti
 • Svinjsko meso in organi
 • Ovčetina, jagnjetina, kunec
 • Divjačinsko meso
 • Ribe vseh vrst (sardele, tuna, lososos…)
 • Rakci – ekstra bogat vir tavrina!

Priboljški: jajce (ja, surovo!), kozji jogurt/kozje mleko, košček sira, lososovo olje…

Ne pretiravajte s piščancem in tuno. Tuna je polna težkih kovin, piščančje meso pa je nafilano z antibiotiki in hormoni – enako velja tudi za ljudi, da ne bo pomote.

Ogljikovi hidrati in vlaknine v hrani za mačke

Potrebe po ogljikovih hidratih in vlakninah so v mačji prehrani minimalne. Zunanje mačke bodo potrebe po vlakninah kompenzirale z občasnim uživanjem trave, notranjim mačkam lahko kupite mačjo travo (če jo bo gospodična blagovolila pojesti) ali pa ji občasno ponudite rezino bučke, kumare ali katere druge sezonske zelenjave. Če je ne bo želela jesti, brez panike.

Enako velja za ogljikove hidrate: v minimalnih količinah (cca. 2%) jih mačka zaužije tudi v naravi, zato ji lahko občasno med surovo meso zmešate tudi manjšo količino (čajno žličko) ogljikovih hidratov (riž, polnozrnate testenine…), potem pa je predvsem od mačke odvisno, ali jih bo snedla ali ne. Če jih bo pustila – brez panike, again.

Mleko za mačke

Stereotipni prizor, ki se nam je zarisal v zavest, prikazuje mačko, ki se igra z miško, lovi ribe in obožuje mleko. V resnici pa je tako, da je večina mačk lakto-intolerantnih in po kravjem mleku dobijo drisko. Torej – ne, mačka ne bo umrla, če bo pila mleko, samo drisko bo dobila. Obstaja določen odstotek mačk, ki mleko čisto normalno prebavlja, v vsakem primeru pa se raje vprašajte, zakaj bi odrasli mački sploh ponudili mleko? Zato, ker imate v mislih podobo mačke, ki pije mleko? Če že menite, da vaša mačka nujno potrebuje mleko, ji raje ponudite kozje mleko ali posebno mleko za mačke, ki je sploh pomembno za mačje mladiče! Nekatere mačke obožujejo jogurt (kot priboljšek), ki je tudi lažje prebavljiv od mleka, še boljša izbira je kozji jogurt. Porcije se štejejo v žličkah in ne v decilitrih 🙂

Razlika med mačjo in pasjo hrano

Pes ne sme jesti mačje hrane … ne, čakaj … mačka ne sme jesti pasje hrane? Kako je že to?

Realno gledano: meso je meso. Isto kravo lahko jejo pes, mačka in človek – razliko med mačjo in pasjo hrano so si izmislili proizvajalci hrane za pse in mačke, ki mešajo te popolne zvarke. Hrana za mačke naj bi bila pretežno beljakovinska in ji je dodan tavrin, hrana za pse naj bi vsebovala višji delež vlaknin in ogljikovih hidratov, kar izhaja iz predpostavke, da je mačka obligatorni karnivor, pes pa prilagojeni karnivor/omnivor. Analiza cenejše hrane za pse in mačke to teorijo sicer postavi na glavo, ker je tao ena kot druga bogata z žitaricami, mesa pa je samo za vzorec. Kakorkoli, če bo pes pojedel mačjo konzervo, se ne bo zgodilo nič, če bo mačka pojedla pasjo konzervo … se ne bo zgodilo absolutno nič! Dolgotrajno hranjenje je druga pesem (prav zaradi različne vsebnosti beljakovin), a prepričana sem, da je večini ljudem jasno, da je hrana za pse – hrana za pse in tista za mačke – za mačke.

Tisti, ki hranimo s surovo hrano pa itak hranimo z istim mesom, tako psa kot mačko 🙂

Hrana za mačke, ki je komercialno pripravljena

Razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami je v večini primerov poceni hrane obratno od tega, kar mačka potrebuje: visoka vsebnost ogljikovih hidratov, sploh koruze, stročnic ter drugih poceni žitaric in manjša vsebnost mesa ali pa, še huje, ostankov mesa iz mesnopredelovalne industrije za ljudi, ki pa vsebujejo minimalne hranilne vrednosti. Višek teh ogljikovih hidratov se ne pokuri, ampak se odrazi kot prekomerna teža – pogost izgovor lastnikov (pred)debelih mačk je, to je dedno, saj ona tako malo poje!

Hja, če mačka je ceneno hrano, ki vsebuje 90 % žit, koruze, stročnic in 10 % ali še manj nečesa, kar naj bi bilo meso…no, potem je debelost čisto logična posledica, pa čeprav mačka tako zelo malo je. Po domače povedano: njeno telo, organizem ne ve, kaj naj naredi z viškom ogljikovih hidratov. Da to ugotoviš ne potrebuješ raziskave, dovolj je, da prebereš deklaracijo na embalaži.
Če strnem: debelost pri mačkah je postala problematična od takrat, ko smo jim začeli ponujati popolne obroke iz vrečk.

Koliko me stane surova hrana za mačko?

hrana-za-macke-priprava
Paketki, pripravljeni za v skrinjo: piščanec, govedina, jetrca, pljučka…ni da ni 🙂

Bistveno manj, kot če kupujete konzerve ali brikete kakovostnih proizvajalcev. Mačja konzerva z visoko vsebnostjo mesa stane okoli 1 € do 1, 40 € in pojesti mora (najmanj) dve na dan, kar na mesec znese…hm, 60 € + za eno mačko. Če hraniš s surovo hrano iz mesnice, je ta znesek polovični:

Za 1 mesec potrebujem 5400 g hrane za mačko, ki ima slabe 4 kg. Ker je aktivna, dobi 180g hrane na dan.

Od teh 5400 g hrane je 540 g hrane različnih organov, najraje jetrca in srce, približno 250 g mesnatih kosti in 50 g ogljikovih hidratov. Vlaknine so večinoma stranski produkt zelenjave, ki jo kupim zase in za psa, recimo bučke in zato niso vštete v ceno.

Ko odštejem organe, kosti in OH, ostane 4550 g mesa/mesec. Če vzamem povprečno ceno mesa 5,5 €/kg (včasih je cenejše, včasih dražje, odvisno kje in kaj kupim, če bi kupovala meso, ki stane 9 €/kg bi mesečno porabila slabih 10 € več), me to znese 25, 025 €, organi cca. 2,5 €/kg nanesejo 1, 35 €, mesnate kosti (piščančji vratovi) nekaj podobnega. Približna ocena zneska ogljikovih hidratov je cca. 30 centov, vse skupaj je 28, 025 €/mesec.

Če bi hranila z visokokvalitetnimi mesnimi konzervami, bi bila ta cena od 50 do 100 % višja.  Če bi hranila z nizkocenovnimi konzervami, pa bi cena ostala enaka!

Poglejmo zakaj:

Konzerva ali vrečka mokre hrane nižjega cenovnega razreda je cenejša zato, ker so v njej pocevni sestavine, večinoma ostanki mesnopredelovalne industrije (označeni kot meso in stranski produkti predelave mesa), ki imajo nizko hranilno vrednost (to so zmleti krepmlji, oči, lobanje, dlaka …) Večina teh konzerv in vrečk vsebuje 4 % mesa, ostale sestavine so večinoma žita, stročnice in ostali ogljikovi hidrati. Boljše slabše konzerve vsebujejo 30 % ostankov od mesa, kar se še vedno ne sklada s prehranskimi potrebami mačk.

Namesto 160 g hrane na dan mora po priporočilih proizvajalca (dajmo za primer vzet kar Felix, da lahko podatke tudi preverite in ne boste mislili, da govorim na pamet) 4-kg odrasla mačka na dan pojesti 300 g hrane oz. 3 vrečke po 100 g, torej 9000 g na mesec. To je skoraj 1-krat večja količina od surove hrane! Trenutna cena Felix vrečk za mačke je na Zoohitu je med 3 in 3, 7 €/kg, vzemimo neko povprečje 3,3 €/kg – mesečni strošek za mačjo hrano bo 29,7 €!

Ja, lahko prešaltate na konzerve, ki so cenejše, ampak glej ga zlomka, njihova hranilna vrednost je še nižja, zato mora biti dnevna količina hrane še večja. Posledica: kupiti morate še več poceni konzerv, na na koncu ste cenovno na istem!

Če je bila cena glavni izgovor, da se vam sveže meso za mačko ne splača in vas bo spravilo na kant, zdaj vidite, da ni tako – še bolje, v bistvu lahko privarčujete. Če pa kupujete poceni hrano samo zato, ker je poceni, boste s surovim mesom ostali na enakem mesečnem budgetu, a s to razliko, da boste vaši mački vsaj ponudili hrano, primerno njenemu metabolizmu in potrebam.

Če pa se vam 30 €/mesec še vedno zdi preveč za mačko, v Muellerju prodajajo plišaste igračke za samo nekaj evrov…

Viri in nadaljnje branje:
 1. rawfed
 2. catinfo
 3. catnutrition
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

19 Responses

 1. MAJA
  | Odgovori

  Zanima me konjsko/žrebičkovo meso za mačke…ja ali ne?
  Moja sfingica namreč obožuje to vrsto surovega mesa.
  Hvala za odgovor in lp

  • Lena Gregorčič
   Lena
   | Odgovori

   ooooo še ena mucamaca z izbranim okusom 🙂 Če ga obožuje – zakaj pa ne. Saj tudi v enem izmed navedenih virov svetujejo konjsko meso kot enega izmed možnih beljakovinskih virov. Jaz sem poskusila, samo naši mački ne diši kaj preveč.

 2. Mety
  | Odgovori

  No se popolnoma strinjam, da je surova hrana definitivno boljša od kupljene. Vendar bom sigurno ostala kar na kakovostnih briketih. Nekako v tem hitrem ritmu življenja si je težko vzeti vsako jutro čas in živalcami pripraviti hrano, pa tudi če jo je potrebno le odmrzniti. Kar se pa cene tiče, mi za 2 mačka, 8kg vreča kakovostne hrane (75% mesa; od tega 40% svežega mesa, 30% dihidriranega mesa in 5% hidroliziranih jeter…) zdrži dobrih 2,5 mescev, za samo 30 evrov, je pa res, da sta izključno notranja, zato tudi briketov ne pojesta veliko. Konzervice dobita pa le občasno.

 3. Neva
  | Odgovori

  Surovih jajc mački ne smejo jesti, to vam pove vsak veterinar in še milijon internetnih strani. Lahko pa jedo kuhan beljak, ki je dober vir proteinov tudi pri kronični odpovedi ledvic, ker ima nizko vsebnost fosforja, rumenjak morda tudi surov, če ni tveganja za okužbo z mikroorganizmi. Suha hrana je najslabše, kar lahko ponudite mački, še posebno, ker mačke nimajo v navadi pitja dovoj tekočine, ker njihova normalna hrana vsebuje dovolj vode – žival pa izvira iz Afrike. Večina mačk gotovo pije premalo ob dehidrirani hrani. Dehidrirana hrana pride v poštev kadar jo predpiše veterinar in so pozitivni učinki veterinarske diete večji od škodljivih. V primeru, da mačka iz zdravstvenih razlogov zavrača vso hrano – takrat je dobro vse, kar poje, ker mački ne smejo stradati, ker jim to uniči jetra. Samo surova hrana, ki go zagotavlja lastnik mačke, tudi ni zdrava dieta, ker vsebuje preveč proteinov – preveč proteinov mački ravno tako škoduje, kot vse, kar je preveč. Tudi mačkom je potrebno zagotoviti uravnoteženo prehrano, ker si tako v naravi najde in noben maček se v naravi ne prenažira v razskošju mesa, razen živali, ki jedo bolj poredko. Preveč proteinov večinoma zelo zniža življenjsko pričakovanje mačk. Čeprav dokler so zdrave, delujejo krasno – potem pa kot bi odrezal in ni več poti nazaj. Predvsem starejše mačke je potrebno dati na lažje proteinske diete in jim dodajati riž ali pa krompir, za pomoč pri urejanju prebave, ker z leti postanejo dlake v prebavilih večji problem, pa tudi zaprtje, Povečati pa je treba količino maščob, če mačka nima težav s pankreasom, sicer je treba upoštevati navodilo veterinarja. Industrijske diete za starejše mačke so večinoma usmerjene v zniževanje teže, čeprav je dejstvo, da starejše mačke izgubljajo težo, ker izgubljajo apetit iz raznih razlogov in bi morale biti redukciske diete predpisane samo za debele mačke, ne pa za vse starejše. Obstaja nekaj diet, ki so oblikovanje na osnovi močnejšega vonja, da bi pritegnile mačke z slabšim apetitom, vendar je bolj pametno peljati mačko najprej k veterinarju, ker je izguba apetita najpogostejši bolezenski znak – šele potem se ukvarjamo s prehrano in izbiro najboljše rešitve. domača hrana ima prednost pred industrijsko predvsem v primerih, ko ima mačka več zdravstvenih težav hkrati, veterinarske diete pa običajno pokrivajo eno samo. Mačka s kronično odpovedjo ledvic in pankreatitisom ne bo našla rešitve rešitve v industrijski prhrani, velikokrat imajo take mačke v ozadju tudi netoleranco na prehrano, ki je bila leta in leta prikrita in povzorčala tiha vnetja v telesu in posledično obe prvi diagnozi. Ravno zato je potrebno zdravje mačke nadzirati in jih skladno s tem regulirati prehrano. Mačka ni nekaj, kar človek na hitro odrajta s pestjo briketov, zato ker nima časa. Čez leta, se dobra skrb stokrat povrne, ko ni astronomski računov za veterinarja in vam ne bo treba gledati trpeče živali, ki ugaša na obroke – za evtanazijo je pa še preveč živa.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   prav tako obstaja “milijon” spletnih strani, ki demantira mit o tem, da pes ali mačka ne smeta jesti surovih jajc. Pa če splet pustiva ob strani – kaj pa potem porečete na živali v divjini, recimo lisice, ki si jajc ne skuhajo, ampak jih pojedo z lupino vred? 🙂 Včasih je treba uporabit zdravo kmečko pamet.
   Sicer pa imate pod prispevkom naveden vire, v katerih boste dobili odgovore na vsa vprašanja, ki jih zastavljate oz. protiargumente za vse trditve, ki jih navajate 🙂

 4. Nataša
  | Odgovori

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima kako je s kuhano hrano. Imam 12 let staro mucko s problemi ledvičk (ni še tako hudo) in jo dejansko večinoma hranim z doma pripravljeno hrano. Hranim jo 3x dnevno : zvečer 1x 60 g briketov za ledvično dieto in čez dan 2x po cca. 100g mokre hrane – surovo meso ali pa kuhano, pečeno, občasno dodam malo riža, korenčka, zelene, peteršilja (dodatki so približno 10% vse hrane). Pri kuhanju absolutno ne uporabim soli, ko ponudim muci hrano, jo zalijem še z juho, ki nastane ob kuhanju mesa. Mucka ima izreden tek, tako da jo moram kar paziti, saj ima povečano težo.
  Kaj menite, je tako pripravljena moja hrana za mucko primerna?
  Kupila sem tudi prah (vitamini, minerali, tavrin…), ki se doda k surovi hrani, vendar se mi zdi, da ni potrebno dodajati. Mleka naša mucka skoraj ne pije, če pa že ( s tem spodbudim večje zaužitje tekočine-mešanica veliko vode in malo mleka), ji dam tistega brez laktoze in ni problemov s prebavo. Vsekakor je surovo meso verjetno najboljše, saj mačke SO zveri. In tako jih tudi moramo hraniti!
  Naj še pohvalim ta in tudi ostale prispevke, ki ste jih napisali – so dober vir, meni osebno, pravih informacij.
  Lep pozdrav!

 5. Maja in Max
  | Odgovori

  Najprej – super članek veliko stvari sem izvedela, ki jih prej nisem vedela. Imam muca 1 leto starega in sem slučajno ugotovila, da se mu mešana surovo hrano. Moje vprašanje in v naprej havala za odgovor – kurji želodčki, surovi ali kuhani? Hvala in hvala še enkrat za članek 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Maja! Pri nas je meso vedno surovo. Izjema je samo tisto, ki ga pes ali mačka ne preferirata v najbolj surovi obliki in ga zato vržem v krop. Če mačka hoče jeste surove želodčke, ji lahko ponudite brez zadržkov. LP

 6. Nadja Dobovičnik - Javornik
  | Odgovori

  Imam dve muci. Ena je izključno surovo meso, vendar brez drobovine in kosti in maščobe, ker vse to zavrača. Enkrat tedensko dobi še surov jajčni rumenjak, na voljo pa ima tudi brikete RC Sensible, ker ima precej občutljiv želodec pa malt pasto. Druga pa surovega mesa še povoha ne, kljub večmesečnim poskusom. Je strašno izbirčna, poje zelo malo…50Gg na obrok in sicer Shesir piščanca in prav tako RC brikete. Obe sta zdravi, vendar se mi vseeno zdi, da druga premalo poje. Stari sta pa dve leti, posvojeni iz zavetišča pred letom dni v precej slabem stanju.
  Prijazen pozdrav iz koroškega konca

 7. Spela
  | Odgovori

  Ali samo s surovo prehrano lahko zagotovimo tako visoko vrednost beljakovin kot je recimo v briketih? V briketih najdem vse do 44% beljakovin medtem ko v mokri hrani okoli 10%. Zakaj taksna razlika?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Mešate hruške in jabolke 🙂 Surova hrana kot taka je osnova za obligatornega karnivora kot je mačka – briketi to niso, sploh taki, ki vsebujejo visok delež žit.

  • Tina Arh
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   v mokri hrani je odstotek beljakovin na videz nizek, ker vsebuje okrog 80 % vode! 8% je torej skoraj polovica preostale vsebine – poleg vode. Da se izračunati, kolikšen je odstotek beljakovin v suhi masi, ki bo v vašem primeru malo pod 50%. Še bolje je, če izračunate, kolikšen delež energijske vrednosti hrane izhaja iz beljakovin. Uporaben kalkulator je http://fnae.org/carbcalorie.html.

 8. Sandra Mestek
  | Odgovori

  Živjo,

  moj Maine coon (9 mesecev) sedaj je surovo hrano. Pri vzrejevalcih je do nekje petega meseca jedel meso in brikete (kvalitetne). Ima alergijo na ribe oziroma ribje olje. Upam, da se mu to uredi. Verjetno je dobro, da mu kupim omega 3 dodatek?

  Zanima me, kje sama kupuješ različno hrano in morda gledaš na to, da je organsko ali vsaj kvalitetno meso? Se mi zdi, da je to težko tudi za nas.

  Daješ svoji muci velike kose in potem trga meso s kosti?

  Lep dan želim,
  Sandra

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Sandra! Potem morare kupiti tak vir omega-3, ki ni ribji oz. hraniti preostalo raznoliko meso.
   Jaz imam trenutno ogromno težav in nimam časa, da bi komplicirala še pri hrani in zaenkrat smo vsi živi in zdravi, kolikor smo pač lahko. Ko kupujem hrano (meso) za živali, pazim, da je ustrezno veterinarsko pregledano; torej ali kupujem v mesnici ali pri preverjenih proizvajalcih surovega mesa – KIVO ima recimo tudi meso za mačke, ki vključuje tudi mlete kosti. LPP

 9. BRANKA Kaucic
  | Odgovori

  Pozdravljeni. Mene pa zanima, sama priprava surove hrane doma. Doma imama 1leto starega britanca, in bi mu odvzela konzerve in nadomestila z hrano, ki jo doma pripravim. Kako se tega lotim? Moram malo pokuhat meso, ali kar surovo?

  Hvala

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni! Če boste pripravljali surovo hrano, potem mesa ni treba pokuhati – potem ne bo več surovo 🙂 Sicer pa kot piše; nabavite potrebne sestavine (raznoliko mišično meso, organe …), pripravite po paketkih, v skrinjo, potem pa jih po potrebi odtajate. Pri tem seveda upoštevate pravila rokovanja s surovim mesom, torej naj bo higiena na najvišjem standardu.

 10. Barbara Dolnicar
  | Odgovori

  Moj mačkon Štef bi jedel samo surova svinjska jetrca, konzervz mokro hrano ne mara, briketi gredo le občasno.
  Kaj narediti?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Poskusite ga navadati na uravnoteženo surovo prehrano. Vem, da je pri mačkah to včasih zelo težko, tako da bodite vztrajni … pri pripravljeni hrani pa poskusite različne znamke, morda pa mu katera zadiši bolj redno 🙂 Srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.