Domov » Surova hrana za pse » Svinjsko meso za pse: primerno ali ne?

Svinjsko meso za pse: primerno ali ne?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Svinjsko meso za pse je še eno izmed tistih živil, ki buri duhove, meša štrene, deli mnenja in ustvarja veliko zmede. 

Govori se, da svinjsko meso za pse ni primerno, potem pa ga najdemo v briketih, konzervah in celi paleti sušenih mesnih žvečljivk, kot so sušena svinjska ušesa ali svinjska koža. V naboru pripravljene surove hrane za pse pogosto najdemo divjega prašiča (ki prav tako spada med svinjino) in potem ni čudno, da smo zmedeni: je svinjsko meso za pse nevarno, primerno ali nekaj vmes?

Čevapčiči in ocvirki

Svinjina je mastna, radi pravimo, in pomislimo na čevapčiče, pljeskavice, ocvirke, zaseke, rebrca. Zaradi visoke vsebnosti maščob tovrstna hrana ne bi smela biti preveč pogosto niti na naših krožnikih, kaj šele v pasjih skledah! Previsoka vsebnost maščob lahko hitro povzroči različne prebavne težave že pri zdravih psih, kaj šele pri tistih, ki imajo bolj občutljivo prebavo: gastritis, driska in tudi vnetje slinavke se lahko pojavijo mimogrede. Če psa hranimo s pečenimi svinjskimi rebrci, pa lahko mimogrede izzovemo še zataknjene kosti v prebavnem traktu, ki zahtevajo kirurško odstranitev in recept za katastrofo imamo dobesedno na pladnju. 

Zato nedvomno drži, da tovrstvno svinjsko meso za pse ni primerno; je preveč mastno, slano, začinjeno in namesto koristi prinaša same težave. Še posebej so nevarne kuhane ali pečene kosti, ki zaradi toplotne obdelave postanejo drobljive in se zlahka zapičijo v prebavnem traktu. A to ne velja samo za svinjske kosti, temveč vse termično obdelane kosti; za psa so pirmerne samo surove in mesnate kosti in predhodno se moramo temeljito podučiti o varnem hranjenju psa s surovimi kostmi.

Po drugi strani pa moramo vedeti, da svinjinja niso samo čevapčiči in ocvirki!  Določeni deli svinjine so tako pusti, da je njihova vsebnost maščoba enaka ali celo nižja kot pri belem mesu (perutnina): file, meso ledvenega predela, ki ga običajno uporabimo za pečenko, šimbas. Vem, da to niso ravno najbolj ugodni kosi mesa

Poleg tega svinjsko meso izstopa po visoki vsebnosti selena in cinka ter vitamina B6 in B12 (v primerjavi z drugimi vrstami mesa). Zaradi tega lahko pripomore k uravnoteženim obrokom, seveda ob predpostavki, da izbirate primerne kose ali da meso ustrezno pripravite. 

Kaj pa surovo svinjsko meso za pse?

Četudi je svinjsko meso pusto in zaradi tega primerno, da ga pes uživa, moramo vedno in izključno kupovati tako, ki je ustrezno veterinarsko pregledano in primerno za surovo hranjenje psa. Surova svinjina, ki ni ustrezno pregledana ali je pridobljena po čudni poti, je lahko problematična zaradi bolezni bolezni Aujeszkega in trihinele. Ne enega ne drugega ne želite tvegati! 

Bolezen Aujeszkega je za človeka nenevaren virus, ki mu pravimo tudi lažna steklina. Prenaša se z izločki okuženih prašičev ali z ugrizom v meso obolele živali; žal smo bili tudi pri nas v zadnjih letih priča, da so bolezni podlegli lovski psi, ki si prišli v stik z divjim prašičem. Težave se pojavijo kmalu po stiku z okuženim mesom, zdravila ni, smrtnost je 100 %. Zato ko želite psa hraniti s surovim mesom divjega prašiča, kupite obvezno tako, ki je ustrezno veterinarsko pregledano in namenjeno surovi prehrani psov. Za vsak slučaj preberite ta odstavek še enkrat 🙂

Podobna zadrega obstaja zaradi parazita Trichinella spiralis, ki pa se uniči s kuhanjem ali ustreznim zamrzovanjem. Seveda je meso v mesnicah ustrezno veterinarsko pregledano, ampak je namenjeno prehrani ljudi in primerni termični obdelavi. Če ga kupujete za psa, naj bo kupljeno v trgovinah za živali oz. pri proizvajalcih, ki zagotavljajo neoporečnost s stališča patogenih mikroorganizmov ali pa ga ustrezno termično obdelajte, ponovno ob predpostavki, da ste izbrali primeren kos mesa.

Svinjsko meso za pse: da, ampak …

Mora biti primerno izbrano in primerno postreženo. Dokler kupujete svinjsko meso za pse pri preverjenih proizvajalcih ali v trgovinah za male živali, ste lahko prepričani v neoporečnost, kupovanje na črno, brez računa in preko posrednikov pa vedno s sabo nosi del tveganja, ki običajno ne odtehta koristi.

Čevapčiče in pljeskavice pa še naprej čuvajte pred vedno lačnimi psi 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.