Domov » Surova hrana za pse » Jajčne lupine za psa so odličen vir kalcija!

Jajčne lupine za psa so odličen vir kalcija!

Kalcij je eno izmed pomembnejših hranil v telesu, saj ohranja zdrave kosti, zobe, potrebujejo ga mišice, živci …  Kosti za pse vsebujejo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem, zato so pomemben del obrokov pri doma pripravljeni hrani za pse. Nekateri jih dodajajo vsak dan, drugi nekajkrat na teden, tretji pa se morajo temu izogniti, saj ima pes oslabljene zobe (ali pa tako golta kosti, da je marsikaterega skrbnika strah, da se bo pes zadavil).  Zakaj bi potem kupovali prehranska dopolnila za psa, če pa imamo najboljši kalcij za psa vsi v hladilniku? To so jajca in posušene jajčne lupine.

Psu lahko ponudimo celo surovo jajce z lupino vred, saj se nekateri psi blazno zabavajo ob tem, ko ga poskušajo razbiti. Priporočam pa, da to naredite kje na vrtu ali balkonu, sicer si lahko pes jajce nese v košaro ali na kavč, kjer ga “pokonča”. Not good 🙂

Kot alternativo lahko psu v skledi zdrobite celo jajce, z lupino vred ali pa se odločite za pripravo posušenih jajčnih lupin. Posušene jajčne lupine za psa pa so lahko odličen vir kalcija in prehranski dodatek, ki ga pripravimo sami doma. Zakaj bi bi v smeti metali nekaj, kar lahko še dodatno izkoristimo?

Jajčne lupine za psa – zdrav dodatek, ki bi sicer romal v smeti

Ko pečem palačinke ali delam pecivo, vedno shranim jajčno lupino, jo splahnem pod vodo in na kuinjsko brisačko. Počakam nekaj časa, da se jih nekaj nabere in se posušijo (pozimi je se to zgodi praktično čez nočj), včasih jih za vsak slučaj še malo presušim v pečici (par minut). To naredim približno 1-krat na mesec oz. takrat, ko ne vem več, kam bi še lahko pospravila jajčne lupine za psa. Vse, kar moramo potem narediti je, da posušene jajčne lupine zmeljemo v mikserju (mlinčku za kavo, lahko tudi terilniku …) in kalcij za psa je pripravljen. V doma pripravljeno hrano ga dodamo glede na potrebe psa, saj se priporočeni dnevni vnos kalcija razlikuje glede na starost, pasmo in aktivnost, poleg tega pa ga najdemo tudi v drugih vrstah hrane.

Posušene jajčne lupine za psa so pripravljene v manj kot v 10 minutah, a pri tem se niti niti ne gre toliko za porabo časa ali varčevanje z denarjem, kot za to, da ne ustvarjam dodatnih odpadkov in ne mečem stran nečesa, kar je dejansko uporabno, koristno in zdravo.

Pri tem boste seveda uspešni, če boste kupovali BIO jajca ali pa imate na voljo domača jajca; jajca iz baterijske reje žal ne morejo biti tako optimalno kakovostna.

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.