Domov » Priporočam » Varno hranjenje psa s surovo hrano

Varno hranjenje psa s surovo hrano

Objavljeno v Priporočam

Da, hranjenje psa s surovo hrano je biološko primerna izbira, a se o tem ne moremo pogovarjati, ne da bi se dotaknili pereče teme: (ne)oporečnost sestavin. Stroka jo pogosto navaja kot enega izmed ključnih argumentov proti, pasji skrbniki na začetku kariere hranjenja psa s surovo hrano so prav tako zaskrbljeni glede morebitnih okužb, najpogosteje s salmonelo (zaradi uživanja surovega piščančjega mesa), čeprav je potencialno patogenih mikroorganizmov bistveno več.

Zaskrbljenost je do neke mere upravičena, ključna pa je informiranost, ki po eni strani zajema pravilno rokovanje s surovim mesom od trenutka dalje, ko meso, ali še bolje, surov obrok, kupimo v trgovini. A varno hranjenje psa s surovim mesom se začne že bistveno prej, in sicer v samem procesu proizvodnje priprave sestavin, ali, če povem drugače: preden surovina postane (popoln) obrok. Tako da – ja, pomembno je, kaj in od koga kupujete!

Varnost surove hrane se začne že daleč pred nakupom

Meso za psa lahko kupite v mesnici, trgovini za živali in veterinarskih klinikah (recimo Natures Menu ali Kivo) ali na kaki “razprodaji” brez računa in po izjemno ugodnih cenah. Slednja možnost je najmanj varna, saj v resnici ne veste, če je meso ustrezno veterinarsko pregledano in s tega vidika tudi neoporečno.

Meso iz mesnice je sicer pregledano, vendar v osnovi namenjeno termični obdelavi, drugače pa je pri surovem mesu, ki je namenjeno surovi prehrani psov in mačk.

Varno hranjenje psa s surovo hrano določajo regulative

Regulative, ki obvladujejo področje priprave surove hrane za živali, se začnejo že v samem procesu pridobivanja surovin, torej mesa (in drugih delov živali, npr. mesnatih kosti), ki je namenjeno za prehrano živali. Predpisi natančno opredeljujejo skladiščenje in higienske standarde, ki jih morajo upoštevati vsi obrati (torej tisti, ki skrbijo za surovine in tisti, ki te surovine predelujejo), vpleteni v ta proces; cilj je zagotoviti maksimalno zaščito surovine (mesa) pred morebitno kontaminacijo s patogeni in to še ni vse – tekom procesa so naključni vzorci večkrat analizirani v laboratoriju, kjer se  preverja prisotnost salmonele in enterobakterij. Pri tem velja ničelna toleranca do salmonele! 

Potrošnik je zato lahko prepričan, da je za varnost surove hrane poskrbljeno od samega začetka in praktično do končnega produkta – regulativa namreč tudi natančno opredeljuje, da mora biti tovrstna hrana pakirana v neprepustno embalažo (spet z namenom ohranjanja popolne varnosti in neoporečnosti), potem so tukaj še naključna vzorčenja in testiranja.

Zakoni so sicer suhoparni za branje, zato si poglejmo zgornje regulative na praktičnem primeru: 

Natures Menu in Kivo sta vodila proizvajalca surove hrane za pse, oba proizvajalca tudi zelo dobro poznamo pri nas. Preden se njuni obroki znajdejo v pasji skledi pri vas doma, gre surovo meso v različnih fazah predelovalnega procesa čez številne laboratorijske analize, ki preverjajo in jamčijo za njihovo neoporečnost. Preden pošiljka pride v Slovenijo, je vsaka serija hrane testirana s strani neodvisnega laboratorija na prisotnost salmonele.

Proizvodnja linija v tovarni Natures Menu
Nuggeti 🙂 Proizvodna linija v tovarni Natures Menu. Foto: IRIS d. o. o.

Ker velja ničelna toleranca do prisotnosti salmonele, ste lahko prepričani, da je hrana omenjenih proizvajalcev v trgovinah popolnoma varna in pripravljena za uživanje. Če bi se izkazalo, da je vzorec pozitiven na salmonelo, bi se zavrnila celotna serija.

Tako Natures Menu kot Kivo za samo varnost in neoporečnost mesa skrbita že v samih proizvodnih obratih, ki upoštevajo vse predpisane smernice varnosti ravnanja s surovinami, redno izvajajo interni nadzor in so zaradi svoje dejavnosti redno tudi pod zunanjih nadzorom. Vhodne sestavine laboratorijsko testirajo že pred samim vstopom v obrat in vse to samo zato, da se zagotovi najvišja možna mera varnosti priprave surove hrane, ki je namenjena prehranjevanju živali – ter seveda popolne neoporečnosti za človeka.

Pogled v Kivo prozivodnjo. Foto: IRIS d. o. o.

A navkljub vsem prizadevanjem, da se ohrani neoporečnost surovega mesa za zdravje psa in varnost potrošnika, na koncu smo tudi mi tisti, ki moramo ustrezno poskrbeti, da bo hrana ostala varna tudi na poti od trgovine do pasje sklede.

Pravilno rokovanje s surovo hrano

Od trenutka nakupa surove hrane je odgovornost v vaših rokah; še tako neoporečna hrana z vsemi potrebnimi laboratorijskimi dokazli lahko postane oporečna, če jo boste 3 ure pustili v avtomobilu, po možnosti na žgočem soncu. Pri shranjevanju surove hrane za psa se držite enakih pravil kot pri shranjevanju mesa zase; čim prej ga pospravite v zamrzovalno omaro. Odtajajte na sobni temperaturi oz. v hladilniku, najbolje da v original embalaži ali dobro zaprti posodi. Odmrznjene obroke porabite v roku 24 ur in jih ne zamrzujte ponovno. 

Po pripravi obroka temeljito počistite delovno površino, vedno dobro umijte tudi pasjo skledo. Za čiščenje uporabljajte ločene gobice, priporoča se, da imate ločeno tudi desko, nož oz. drugi pribor, ki ga potrebujete pri pripravi obrokov. Na koncu si tudi temeljito umijte roke.

Kako pa surova hrana pride do centralnega skladišča in potem naprej v trgovine?
Tako Natures Menu kot Kivo zagotavljata transport po principu t. i.hladne verige, kar v praksi pomeni vzdrževanje dovolj nizke temperature, ki ohranja varnost v celotni živilski verigi. V primeru surovega mesa je to transport na – 20ºC.

Čakaj malo, a ni tako, da pes ne more dobiti salmonele?

Imunski sistem psa se s patogenimi organizmi brez dvoma spopada drugače kot človeški – nižji pH želodčne kisline prestreže marsikatero bakterijo, ki bi lahko človeku povzročila resne težave, a drugače je pri mladičih, ki se jim imunski sistem komaj razvija in pri starejših ali kronično bolnih psih, pri katerih je imunski sistem oslabljen. Pogosto pa pozabljamo, da je med surovim obrokom in lačnim psom še vmesni člen, človek, ki ob nepravilnem rokovanju in pripravi surove hrane za svojega psa postane lahka tarča za morebitne zaplete, zlasti če v skupnem gospodinjstvu živijo otroci in osebe z oslabljenim imunskim sistemom – in zdravje ljudi je nekaj, na kar stroka neprestano opozarja ob pomislekih pri hranjenju psa s surovo hrano, zato – beri še enkrat odstavek, ki govori o pravilnem rokovanju s surovim mesom!

Kakovost proizvajalcev in odgovornost potrošnika

Tako Natures Menu kot Kivo sledita vsem predpisanim smernicam in s tem zagotavljata najvišjo možno mero kakovosti in neoporočenosti surove hrane za pse. Prav tako sta pri nas edina v ponudbi pripravljene hrane za pse, ki z vsako prispelo serijo pošiljke izkazujeta odsotnost salmonele. Informacija, ki šteje, pomirja in nenazadnje – zagotavlja varen način hranjenja psa s surovo hrano.

Neoporečnost surovega mesa ni nekaj, ob čemer bi zamahnili z roko, sploh v smislu, da se vas to ne tiče. Če hranite psa s surovo hrano, ste tudi potrošnik in posledično krojite povpraševanje in ponudbo na trgu. Za hranjenje psa s surovo hrano se večina odloči zato, ker želi psu ponudite nekaj več, zato ne pristanite na manj! Zahtevajte preverjeno in varno hrano samo tako bomo dvomljivcem dokazali, da smo odgovorni – tako bodo za glodanje ostale samo surove in mesnate kosti 😉

Preveri pestro ponudbo surove hrane za pse na vetshop.si ali drugih prodajnih mestih: veterinarskih ambulantah in klinikah, trgovinah za hišne živali in po novem tudi v vrtnih centrih Eurogarden.
Tako Natures Menu kot Kivo slovita po bogati izbiri okusov in prepričana sem, da boste našli kaj primernega za vašega kosmatega prijatelja.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Borut Jug
  | Odgovori

  Včasih so imeli v Lidlu klobase. Pol leta nazaj. Zakaj tega ni več?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni! Ne razumem čisto dobro o kakšnih klobasah govorite. Kakorkoli obrnete, če kupujete industrijsko predelano hrano za pse, jo kupujte v specializiranih trgovinah za živali, kjer je vsaj deloma bolj primerna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.