Domov » Ostalo » Jabolčni kis za psa: 5 načinov uporabe

Jabolčni kis za psa: 5 načinov uporabe

Objavljeno v Ostalo

Jabolčni kis je gotovo ena izmed najbolj znanih naravnih rešitev, s katero si lahko pomagamo izboljšati prebavo ali odpraviti prhljaj, nepogrešljiv je tudi kot odlično čistilo, razkužilo, šampon … Čeprav veliko dokazov o “čudežnem” delovanju ni znanstveno podprtih, ga ljudje še vedno zelo radi uporabljamo, ker, hm, dajmo si priznati – pomaga in uidejo mu ne niti naši psi. Poglejmo zakaj 🙂

Jabolčni kis za psa lahko…

  • prepreči nastajanje suhe kože in prhljaja,
  • odpravi prhljaj,
  • razkuži kožo,
  • prepreči razvoj glivic,
  • odpravi neprijetne vonjave,
  • vrne sijaj pasji dlaki,
  • … pa še kaj bi se našlo!

Če ima pes občutljivo kožo, morate vse kožne nanose mešanic jabolčnega kisa seveda najprej preizkusiti na majhnem delu kože ali kožuha. Nekateri ga za pse priporočajo tudi za uživanje ob težavah z diabetesom in prekomerno telesno težo, a s takimi postopki ravnajte previdno in se pred tem ustrezno pozanimajte tudi o “stranskih učinkih”: kis naj bi pri ljudeh slabo vplival na zobno sklenino, zato se priporoča pitje po slamici. Ko kupujem jabolčni kis, vedno pazim, da kupim takega, ki je domač. Vse “mešanice” in razmerja, ki so spodaj navedene, so povzete po knjižici Jabolčni kis, ki sta jo pri nas izdala Tatjana in Alois Angerer.

1. Jabolčni kis za lepšo dlako – naravni „balzam“ za psa

To je zimzelen recept, ki ga verjetno vsi poznate: po končanem kopanju, psa polijete z raztopino jabolčnega kisa in vode, v razmerju 1 : 4. Potem ga samo še dobro zbrišite in pustite, da se posuši. Kisa ne izpirajte! Če vas kis vonja moti, je najboljše, da se pes po končanem kopanju nekje prezrači ali pa da to naredite poleti na vrtu. Ko se pes posuši, izgine tudi vonj po kisu in po končanem tretmaju se bo dlaka tako svetila, kot če bi ga namazali z oljem, pa še izredno mehka bo! Enako velja za vaše lase.

2. Proti prhljaju in za razkuževanje

Jabolčni kis bo pomagal tudi pri prhljaju in razkuževanju kožnih glivic (preverjeno!), pri srbečici, ki nastane zaradi pikov bolh in komarjev. Poleti je to pri meni obvezna oprema: pripravim si mešanico v razmerju 50 : 50 in z vato namočim prizadete dele na koži. Tako sem tudi večkrat uspešno zajezila srbečico, ki je bila posledica bolšjih pikov ali pa sem umirili sbečico, ki je bila posledica alergije.

Če boste s kisom napadli prhljaj, morate vedeti, da obstajajo različni vzroki za suho kožo in prhljaj in jabolčni kis za psa zato ne pomeni vedno magične rešitve (lahko je vzrok nepravilna prehrana, recimo).

3. Naravni repelent, ki ga lahko pripravite sami

Jabolčni kis za psa je super naravno sredstvo proti klopom in bolham. Priporočljivo je, da ga uporabite v kombinaciji še z nečim, recimo z elektronskim odganjalcem bolh, česnovim oljem ali tabletami.

Jabolčni kis zmešajte z vodo (razmerje 50 : 50 ) in to mešanico prelijte v razpršilko. Za lepši vonj lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina ali sivke. S to mešanico psa pošpricajte nekajkrat na teden oz. preden greste v gozd ali na katero drugo “kontaminirano” območje. Več o naravnih repelentih si lahko preberete tukaj, kjer boste našli odličen in bolj dodelan recept za naravni repelent z jabolčnim kisom.

4. Odstranjevalec vonjav in ekspres čistilo za pasji kožuh

Večina psov ima poseben vonj, ki se ga lahko hitro znebite z raztopino jabolčnega kisa. Sploh po sprehodih, ko se psi povaljajo po gnoju in podobnih travniških Chanelih, je ta mešanica več kot dobrodošla! Pripravite si raztopino v razmerju 50 : 50 in pošpricajte psa tako, da bo vlažen, potem pa kožuh zdrgnite z brisačo. Za suho varianto ekspresnega odstranjevalca vonjav lahko uporabite sodo bikarbono.

5. Obkladek za otekline in poškodovane mišice

Zaradi protivnetnih lastnosti, naj bi obkladki z jabolčnim kisom pomagali hitrejšem okrevanju po poškodbah. Vse poškodbe morajo seveda biti ustrezno veterinarsko oskrbovane, obkladki z jabolčnim kisom pa lahko pomagajo pri okrevanju: krpo namočimo v jabolčni kis in potem jo 2 do 3-krat na dan položite na prizadeto mesto za 10 do 15 min.

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.