Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Homeopatija: kaj naj dam psu proti … ?

Homeopatija: kaj naj dam psu proti … ?

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Sploh ne vem, kdaj je homeopatija pri nas postala tako popularna. Predvidevam da takrat, ko s(m)o si izborili prodajo homeopatskih zdravil v lekarni, čeprav pod posebnimi pogoji in v zelo okrnjenem repertoarju, ampak OK, se vsaj stvari premikajo na bolje. Samo predstavljajte si, da so še ne tako dolgo nazaj zdravniki, ki so se se ukvarjali oz. želeli ukvarjati s homeopatijo, bili primorani vrniti zdravniško licenco! Pri živalih je bila zgodba nekoliko drugačne in homeopatija je bila v veterini sprejeta prej kot v humani medicini. Zanimivo, a ne? Tudi sama sem bila več kot presenečena nad tem podatkom, kljub temu pa ne vidim posebnega razloga za veselje.

Ja, res je – s homeopatijo imam ogromno pozitivnih izkušenj, tako pri sebi kot pri psu, ampak za razliko od mnogih, sem do nje pristopila z določeno mero odgovornosti in spoštovanja, ker kot sem že enkrat napisala: nič ne pomaga, če nič ne pomaga.

Na žalost pa prihaja do napačne uporabe, da ne rečem celo zlorabe homeopatskih zdravil, napačnih pristopov in do spraševanja po nasvetih na Facebooku, kar tako, v 3 dni, kar jasno kaže na to, da nam homeopatija sploh še ni zlezla pod kožo, ampak da si jo tolmačimo tako, kot nam paše.

Hepar Sulfuris, Nux Vomica, Aconitum in še kup drugih “čudnih” zdravil

homeopatska arnica
Homeopatska arnika je odlična prva pomoč ob poškodbah, udarcih … ampak, ali veš, kako jo dozirati?

Homeopatija pozna več 1000 zdravil, ki so pridelana po posebnih postopkih, razredčena v različne potence in opremljena z nekimi številkami. Kot laik ste na začetku popolnoma presenečeni, ker razen homeopatske Arnice ne poznate ničesar drugega, no, morda Arsenicum, za katerega pa ste prepričani, da je strup in vam sploh ni jasno, kako se je kar naenkrat znašel na lekarniških policah kot zdravilo.

Drugih imen ne znate niti prebrati, kaj šele, da bi jih razumeli: Hepar Sulfuris, Nux Vomica, Aconitum … kaj to sploh pomeni? Vse, kar potrebujete je nekaj proti driski/potovalni slabosti/bruhanju/alergiji.

Ampak homeopatija ne učinkuje tako, kot učinkujejo klasična farmakološka zdravila in zaman boste iskali homeopatsko zdravilo proti “nečemu”.

Za vsak simptom, ki ga pes kaže navzven, recimo če ostanemo pri prebavnih težavah, obstaja več zdravil, ki ga lahko učinkovito odpravijo, a katero boste izbrali, je odvisno od drugih znakov, ki spremljajo simptom: je iztrebek sluzast in je zanj kriva mastna hrana, se vzrok za drisko skriva v zaužitju pokvarjene hrane, je blato bolj vodeno in običajno zjutraj, po hranjenju?

Komaj na podlagi takih in podobnih lahko izberete pravo homeopatsko zdravilo proti prebavnim težavam. Podobno velja tudi za druge pogoste simptome, kot so slabost, bruhanje, vnetje ušes, želodčna kislina, vnetje analnih žlez, podpora ob različnih poškodbah (spodbujanje celjenja). 

Homeopatija je neinvazivna in naravana metoda, ki učinkuje takrat, ko se je lotimo na pravilen način. Vse ostalo je popolna izguba časa in zlorabljanje metode!

Reševanje homeopatskih zadreg preko e-maila

Ne mine teden, ko bi ne dobila e-maila, ki se tako ali drugače nanaša na homeopatijo (običajno v soboto ali nedeljo zvečer) in vprašanje se običajno glasi: “Pozdravljeni, kaj naj dam mojemu psu proti …” 

… in moj uradni odgovor se glasi, da žal nimam dovolj ustreznega znanja in kompetenc, da bi lahko svetovala o izbiri primernega homeopatskega zdravila. Ker – res nimam znanja ali ustrezne izobrazbe (homeopatsko šolanje traja 3 leta), poleg tega pa se mi zdi tako podajanje odgovorov po sporočilih zelo neodgovorno in se lahko klavrno konča v stilu ah, saj homeopatija ne pomaga. Hja, če ne izbereš pravega zdravila, res ne pomaga 🙂 Jaz pa nikakor ne želim biti kriva za širjenje slabega glasu o homeopatiji, prej obratno, želim biti njena glasnica in spodbuditi ljudi, da se je lotijo po pameti in upoštevajo njena osnovna načela delovanja. Ker potem pomaga. Večkrat preverjeno: in proti moji želodčni kislini in zlomljenemu prstu (podporna terapija ob ustrezni zdravniški oskrbi seveda), proti prebavnim težavam pri psu, slabosti in apatiji ter seveda proti alergijam.

Ja, homeopatija je jasno učinkovita tudi proti alergijam in drugim kroničnim boleznim, sploh takrat, ko se nam zdi, da z njimi izgubljamo boj in se želimo izogniti stranskim učinkom klasičnih zdravil. Zdravljenje kroničnih bolezni zahteva pomoč strokovnjaka, pa ne samooklicanega strokovnjaka homeopata, ampak veterinarja homeopata, ki se bo kronične bolezni vašega psa lotil tako, kot veleva homeopatija. In to je drugo najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobim v inbox: katerega homeopata mi priporočate za mojega psa?

Ja, včasih se res zdi, kot da se skrivajo, ampak z nekaj truda, volje in energije boste spoznali “pravega”.

Psu lahko pomagate s homeopatijo, ampak …

Brez poznavanja osnovnih principov delovanja homeopatije, je praktično nemogoče izbrati ustrezno homeopatsko zdravilo – ker enostavno ne veš, kako se zadeve lotiti, kako do nje pristopiti in jo uporabiti v praski. Ni pa to čisto nič nemogočega ali nedosegljivega, daleč od tega! Čisto vsak si lahko sestavi homeopatsko lekarno za psa (in zase), ki mu bo v pomoč ob številnih težavah.

Ker bi rada vsem, ki vas zanimajo komplementarni pristopi, pokazala, kako pravilno pristopiti do njih, sem se odločila, da organiziram predavanje na temo homeopatije. Na njem se bomo spoznali z osnovnimi principi delovanja homeopatije, dobili ustrezne in preverjene informacije, kam in na koga se obrniti, če bi potrebovali pomoč strokovnjaka ter seveda napotke, kako narediti in uporabljati domačo homeopatsko lekarno za psa.

ABC homeopatije za tvojega psa

Predavanje bo vodil Rok Planovšek, dr. vet. med in homeopat

Več informacij >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.