Domov » Surova hrana za pse » Kako shranjevati doma pripravljeno hrano za pse?

Kako shranjevati doma pripravljeno hrano za pse?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Vrečke za zamrzovanje so gotovo najbolj praktična in pogosta izbira, a na žalost tudi najmanj ekološka. Planet se duši v plastiki, zato je prav, da njeno uporabo čim bolj zmanjšamo. Če se le da, plastiko uporabimo večkrat in jo po končani uporabi pravilno recikliramo.

Spodaj ponujam nekaj bolj ali manj praktičnih idej, ki vam lahko pridejo prav pri shranjevanju doma pripravljene hrane za pse. Nekatere so bolj idealne, druge morda nekoliko manj, a vse težijo k zmanjševanju odpadne plastike; karkoli naredimo v tej smeri je bolje, kot če se obnašamo, da problem ne obstaja!

Pa še nekaj praktičnih predlogov za zamrzovanje in odmrzovanje hrane:

  • Hrano pripravite tako, da jo imate za največ 1 do 2 obroka.
  • Manjše plasti hrane se odtajajo hitreje kot velike »kepe«.
  • Pri odmrzovanju in rokovanju s (surovim) mesom sledite standardom dobre higienske prakse
  • Odmrznjene hrane ne zamrzujte ponovno!

Plastične vrečke od sadja in zelenjave

V živilskih trgovinah je nakup sadja in zelenjave brez uporabe plastičnih vrečk za te namene praktično nemogoč, zato jih pri nas doma recikliramo ob različnih priložnostih: za pobiranje pasjih iztrebkov, za čiščenje mačjega WC-ja in za zmrzovanje sveže hrane. Seveda uporabimo različne vrečke 🙂

Plastična embalaža, ki ostane od skute, sladoleda …

Ko se naslednjič posladkate z banjico sladoleda, je nikar ne odvrzite, temveč jo uporabite za zamrzovanje sveže hrane za pse in enako velja za vse ostale plastične embalaže, recimo od skute in sorodnih živil. Za majhne pse majhne lončke – za majhne obroke, za večje pse pa nabavite in pojejte večje banjice sladoleda. Večje banjice lahko tudi pregradite, in sicer tako, da vanjo položite plast mesa (recimo za 1 obrok), čeznjo pa peki papir, ki preprečuje »lepljenje«. Tak način shranjevanja omogoča tudi racionalno uporabo prostora v skrinji – več obrokov v eni posodi, pa tudi odtajanje manjše količine je bolj enostavno.

Peki papir

Peki papir lahko sicer uporabite tudi samostojno, in sicer tako, da nanj v tanki plasti zložite meso, čez položite novo plast peki papirja in tako celoten postopek nekajkrat ponovite, potem pa vse skupaj postavite v skrinjo. Ko potrebujete obrok za psa, odtajate samo 1 plast.

Silikonske vrečke za večkratno uporabo

Zadnji hit, ki ga sicer še nisem preizkusila v praksi, vendar so mi o njem poročali nekateri bralci ZHP-ja. Omenjene vrečke sicer dobite v vseh bolje založenih trgovinah z gospodinjskimi pripomočki in seveda na spletu.

Silikonski modeli za mafine

Pri tem seveda nimam v mislih celotnega pladnja, ampak samo tiste modele, ki se dobijo posamično. Odlični so za shranjevanje že pripravljene zelenjave ali zelenjavnih mešanic, če imate manjšega psa, pa verjetno tudi za cel obrok

Silikonski modeli za ledene kocke

Ali katerikoli drugi modeli za ledene kocke. Odlični so za zamrzovanje organov, saj jih hranimo v manjših količinah.

Stekleni kozarci?

Nekateri meso in drug svežo hrano shranjujejo kar v steklenih kozarcih. Jaz imam z njimi slabo izkušnjo, ker so v skrinji počili. Morda sem imela smolo ali se postopka nisem lotila pravilno, saj so mi o tem načinu prav tako poročali nekateri bralci ZHP-ja.

Prepričana sem, da obstajajo še kateri drugi načini, ki si prijazni do narave ali pa težijo k recikliranju plastike tako, da jo uporabimo večkrat. Komentarji so zaželeni, saj so vaši predlogi so nadvse dobrodošli 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.