Domov » Priporočam » Kateri briketi so najboljši za pse?

Kateri briketi so najboljši za pse?

Objavljeno v Priporočam

Pogosto vprašanje, ki ga postavljajo (novopečeni) pasji skrbniki je, kateri briketi so najboljši za pse? Pogovor s pasjimi prijatelji in brskanje po širnem spletu nam ponudi številna različna mnenja, da ne rečem celo prave forumske vojne, kjer se vsak trudi dokazati svoj prav: eni prisegajo na Eukanubo, drugi zagovarjajo Bosch, tretji navijajo za Orijen, Acano ali pa Taste of the wild, ko pa se oglasi nekdo, ki pravi, da svojega psa hrani s Hofer ali Pedigree briketi, ga napadejo z vseh stvari, češ da pa to res ni kvalitetna hrana za pse. Glavni argumenti, ki govorijo v prid enim ali drugim, so običajno sestavine, ki si napisane na deklaracijah: nekateri vsebujejo več žit, drugi več mesa, tretji so brez žitaric in so zato „boljši“, nihče pa se tako strastno ne spravi v raziskovanje in argumentiranje samega procesa izdelave briket, ki je vir vsega zla in, če hočete ali ne – Pedigree in kvalitetni Taste of the wild so narejeni na popolnoma enak način, z ekstrudiranjem.

Ekstrudiranje in briketi

Ekstrudiranje je eden izmed glavnih argumentov, zakaj tako procesirana hrana za pse ni niti približno v redu.
Ekstrudirano hrano za pse je v 50-ih letih prejšnjega stoletja med prvimi na trg poslala Purina, postopek je “kopirala” iz proizvodnje koruznih kosmičev za ljudi. Do takrat so bili briketi večinoma pečeni v pečicah, ekstudiranje pa je omogočilo hitrejšo proizvodnjo in obdelavo večjih količin različnih sestavin, posledično je zaradi postopka obdelave in predelave tudi končni rezultat vse prej kot ugoden za zdravje psa in njegov organizem. Ekstrudira se sicer tudi človeška hrana, plastika … skratka, ne gre samo postopek, rezerviran za pasje brikete.

Postopek esktrudiranja se začne z mešanjem sestavin: suhe sestavine so najprej zmlete, potem pa zmešane skupaj z mokrimi sestavinami v testo, ki se nato segreje („kuha“) nekaj minut na približno 150 °C. Ta masa se nato pomika naprej po stroju za ekstrudiranje in se na koncu s pomočjo rezil iztisne v želeni obliki kosti, blazinic, kroglic itd. Ta del priprave bi lahko najlažje primerjali s postopkom mletja mesa. Sveži briketi se potem sušijo približno 20 min na 200°C, pri čemer lahko temperature seveda odstopajo, odvisno od proizvajalca stroja za ekstrudiranje.
Tukaj si lahko pogledate kratek video prikaz ekstrudiranja. Gre sicer za reklamo enega izmed proizvajalcev strojev za ekstrudiranje, ampak prikaz postopka je dokaj natančen:

Sušenju sledi faza hlajenja, potem pa briketom še dodajo vitamine, minerale in maščobo, skratka večino teh stvari, ki so jih izgubili tekom ekstrudiranja.

In prav to je glavni problem ekstrudiranja: obdelava sestavin na visoki temperaturi.

Zaradi tega pride do izgube številnih hranilnih snovi, ki jih je potem treba naknadno dodati (vitamini, minerali, maščobe) in denaturacije (spremembe) beljakovin, ekstrudirana hrana pa se zaradi agresivnega postopka obdelave prebavlja bistveno drugače in pasjemu organizmu manj prijazno. Če ste že kdaj slišali, da se briketi ne smej mešati s “človeško” hrano, je to prav zaradi postopka ekstrudiranja. Zaradi otežene prebave bi lahko pri psu prišlo do napenjanja, plinov, driske ipd.

Skratka, ko iščete brikete za pse, niso pomembne samo deklaracije in sestavine na deklaracijah, temveč predvsem način obdelave hrane. Jasno je, da s Pedigree in Hofer briketi zaradi visoke vsebnosti žit in stranskih proizvodov predeleve mesa kot beljakovinskega vira dobesedno šrot, a še tako dobre in najboljše sestavine so praktično ničvredne, če so ekstrudirane. A glej ga zlomka, večina hrane za pse na tržišču je ekstrudirane. K sreči pa obstaja alternativa 🙂

Hladno stiskana hrana za pse

Odkar sem se poglobila v proces ekstrudirannja in peletiranja, poskušam prepričati vse, ki pse hranijo z briketi in nimajo niti najmanjše želje, da bi presedlali na svežo hrano, naj brikete vsaj zamenjajo za pelete, so bistveno manjše zlo, proces serviranja je enak – streseš v skledo, pa je in cena, ki je pogosto odločilen faktor pri nakupu pasje hrane – je ENAKA briketom. In še vedno se prodajajo kot tako zelo opevan popoln obrok za psa.

Kot lahko sklepate že iz samega poimenovanja, je hladno stiskana hrana za pse – hladno stiskana, običajno med 45° in 80°C, pa še to samo za nekaj sekund in ne minut. Zaradi tega sestavine ohranijo večino hranilnih snovi, ki jih pri ekstrudiranju izgubijo. Ker je proces obdelave hrane veliko bolj naraven, je tudi prebavni proces pelet pri psu bistveno bolj naraven in podoben sveži hrani, zato jih tudi lahko brez težav zmešate s surovim mesom, jogurtom, skuto, jajcem … kar pač običajno uporabite za posladek v pasji skledi. Hladno stiskani peleti se počasi razkrojijo, medtem ko se pelet napijejo želodčnih sokov in ostanejo na površini.

Če nimate nikakršnega namena, da bi psu ponudili svežo in normalno hrano, potem mu vsaj namesto ekstrudiranih briket ponudite hladno stiskano pasjo hrano, imenovano tudi peleti ali hladno stiskani briketi, čeprav je slednje poimenovanje rahlo nekorektno, saj so briketi povezani z ekstrudiranjem, peleti pa, kot smo ugotovili, s hladnim stiskanjem.

Ali to pomeni, da je vsa hladno stiskana pasja hrana TOP?

No, čeprav gre za bistveno bolj prijazen način procesiranja hrane, še ne pomeni, da so vsi peleti apriori odlični. Tukaj pridejo na vrsto sestavine: ker je pes optimiziran za mesno prehrano, morajo peleti biti pretežno mesni in ne „žitni“, pomembna je tudi kvaliteta mesa. Žita in škrob so priljubljeni fillerji tako v briketirani in peletirani hrani, saj nižajo stroške končne cene, hkrati pa tudi zbijajo kvaliteto hrane. Dokler so žita ali škrob v manjšem deležu, ni noben problem, pravzaprav brez žit/škroba ne bi stali skupaj niti briketi niti peleti, nikakor pa naj ne bodo glavna sestavina!

Spodaj je pregled nekaterih vrst hladno stiskane pasje hrane, ki jo po ugodni ceni in samo z nekaj kliki dobite na zoohitu.

Lukullus pasja hrana

Hrana za pse Lukullus je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih pri nas, dobite jo v različnih okusih, tudi brez piščanca in je večinoma brez žit. Riž, ki je uporabljen v nekaterih pakiranjih je polnovreden, v nekaterih rjav. Skratka, super izbira! Cena varira glede na velikost pakiranja. Večja pakiranja dobite že za slabe 3 €/kg, ta kombinacija z raco in jagnjetino bo gotovo primerna tudi za najbolj izbirčne in občutljive.

Lupo natural

Takoj za Lukullusom je na lestvici priljubljenosti hladno stiskana hrana Lupo natural. Hrana je brez žitaric, na voljo je v večjih pakiranjih, cena je nekaj čez 3 €/kg. Dobite jo tudi v Sensitive različici, čeprav sama okoli teh dodatnih linij ne bi sploh komplicirala. Lupo natural dobite tukaj, Lupo sensitive pa tukaj. Sodeč po opisu so skoraj primerne za nedeljsko kosilo 🙂

Black Angus

Manj poznana, a še vedno hladno stiskana hrana za pse Black Angus je od naštetih cenovno najbolj ugodna, okoli 2,8€/kg in je tako kot zgoraj omenjeni vrsti hrane brez žit. Tukaj dobite adult varianto, sicer obstaja še junior in senior, ampak saj veste … ena je beljakovinsko bolj močna, druga manj.

Vse omenjene hrane naj ne bi (vsaj po trditvah proizvajalcev) vsebovale gensko spremenjenih rastlin, konzervansov in drugih umetnih dodatkov, ki v ekstrudirani hrani kar mrgolijo. Tudi rok trajanja je bistveno krajši, od 6 do 8 mesecev in nikoli jih ne smete hraniti v hermetično zaprti posodi. Za brikete pa vemo, da lahko na policah zdržijo več mesecev, vprašanje, koliko časa pred tem so še v skladišču in kakšno pot so prepotovali, ah, pa potem so tukaj še razne stojnice na razstavah, kjer so briketi na soncu itd. Skratka, popolnoma neapetitlich in daleč od svežine in optimalne, najboljše in najbolj primerne hrane za vašega psa! Tudi odgovor na vprašanje, kateri briketi so najboljši za pse, se glasi, da nobeni. Izberite raje pelete – hladno stiskano pasjo hrano!

Ne spreglejte tudi Naturavetal hladno stiskane hrane za pse!

Naturavetal hladno stiskana hrana za pse je pri nas prisotna že kar nekaj let in je napolnila že želodček marsikaterega kosmatinca. In le kako ne bi, saj so peleti zelo ješči in na voljo v različnih okusih; piščanec, losos, govedina, jagnjetina in kunec, ki je še posebej primeren za pse z alergijami in intolerancami. V primerjavi s preostalimi peleti, ki sem jih naštela zgoraj, so Naturavetal morda res malenkost dražji, a popolnoma upravičeno: vsebujejo izključno naravne vitamine in minerale, kar je definitivno njihov glavni adut! Poleg tega so brez žit, brez gensko spremenjenih organizmov in vsebujejo sestavine, ki so primerne za človeško prehrano.

Celotno ponudbo Naturavetal hladno stiskane hrane za pse najdete tukaj.

Verjetno pa se sprašujete, zakaj ni več proizvajalcev hladno stiskane hrane za pse. Odgovor je preprost: ker je več povpraševanja po ekstrudiranih kosmičih, pardon, briketih, saj večina pasjih skrbnikov še vedno meni, da ni nobene razlike med briketi in peleti. Upam, da sem v tem prispevku pokazala, da je razlika še kako ogromna in da boste v imenu zdravja in dobrega počutja vašega psa sterilne kosmiče čim prej zamenjali za okusne pelete.

Viri in nadaljnje branje:
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/05/19/the-mainstream-pet-communitys-new-take-on-cat-and-dog-foods.aspx
http://www.allaboutdogfood.co.uk/articles/dry-dog-food-the-cost-of-convenience.php
http://www.madehow.com/Volume-2/Pet-Food.html
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

11 Responses

 1. Maja
  | Odgovori

  Pozdravljeni
  vaš blog in nasveti to SUPER in vas berem že nekaj časa.
  Imam pa eno vprašanje.
  Imamo 5 mesecev staro bernko. ko je prišla k nam (v februarju) je baje jedla vse – od grisa, juh, briketov etc.
  Sami smo se tudi na podlagi vaših razlag odločili, da jo bomo hranili s peleti.
  Najprej smo kupili pelete od Mr. Peta, potem Lukulus in sedaj Markus Muhle.
  Psička je ZELO ješča in glede tega ni problema, saj z veseljem poje vse.
  Težava pa je njeno blato. To je vsako jutro mehko – pravzaprav driska, ki se pojavi tudi čez dan. Poskusila sem tudi že z dieto z rižem in belim piščančjim mesom a je bilo bolje le kratek čas (1-2x na dan). Kadar ji dodam Linex oz. probiotike, je bolje a vseeno ima blato večinoma tekoče.
  S komerkoli govorim (govorila sem z večimi veterinarji in rejci), mi da enak nasvet – dieta riž in pišč meso, potem pa menjava hrane.
  Moram priznati, da sem že čisto obupana, saj kakcev ne morem niti pošteno pobrati. Psička je sicer živahna in normalno napreduje. Čeprav se mi občasno zdi malo utrujena in veliko spi.
  Sedaj bom poskusila še s sluzjo lanenih semen, potem pa res ne vem več.
  Mogoče imate vi kak drugi nasvet.
  Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav
  Maja

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   hvala za pohvale 🙂 Ja, prebavne težave pri mladičih so lahko precej neprijetne, jaz sem kar nekaj časa potrebovala, da sem jih pri psu odpravila. Pogosto so tudi povezane z nestabilno črevesno floro … Preden posežete po sluzi lanenih semen, poskusite s kuhano in pretlačeno bučo, preberite si tudi ta pogovor z Majo.
   Lahko mi pišete tudi e-mail, vas bom “povezala” s pravimi ljudmi, ki vam lahko dajo še kakšen dodaten nasvet oz. vas lahko usmerim še h kateri drugi peletirani hrani.

 2. lana
  | Odgovori

  Pozdravljeni

  Ker sem zadnje čase brala, da se je proizvodnja briketov Thest of the wild preselila iz italije v srbijo, in da so briketi slabši , se odločam da bi vzela druge brikete. Naš coton, naj ne bi jeel piščanca in žit. Odločam se med Bosch soft podeželska raca in krompir, in pa likillus raca barbarie in jagnjetina. Je pa zelo izbirčen. Sem imela že takrat izredne težave, ker marsikaterih ni hotel jesti .Kot mali je jedo rojal canin, vendar smo ga mogli opustit zaradi alergije. Ugotovila sem pa tudi da ne prebalja riža oz žitaric.
  Zanima me katero hrano mi vi priporočate ( ponavadi kupim včjo pakungo ker me pride ceneje ( sem na borzi )

  Že v naprej se zahvaljujem za odgovor
  lana

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,

   ker so psi tako kot mi živa bitja, je potemtakem tudi za njih logična izbira sveža in neprocesirana hrana. Dober kompromis so tudi hladno stiskani peleti – razlike med briketi in peleti so natančno opisane v zgornjem prispevku. Če je pes alergičen, morate biti pri izbiri hrane toliko bolj previdni. Morda poskusite s hladno stiskanimi peleti Naturavetal, so brez žit in izključno z naravnimi vitamini.

   LP

 3. Karmen
  | Odgovori

  Pozdravljeni!
  Pred kratkim sem odkrila vašo spletno stran, ki mi je odprla oči in popolnoma spremenila pogled na prehrano psa. Ker pa zaradi specifične situacije v kateri smo trenutno in bomo vsaj še eno leto ne bom utegnila sama pripravljati hrano za našo dogico (mogoče občasno), želim zamenjati brikete za pelete pa se po vseh člankih, ki jih berem ne morem odločiti za katere. Moj cilj je naši psički dvigniti imunski sistem in izboljšati stanje kože in dlake (žal se borimo z Demodexom). Stara je leto in pol, do zdaj pa smo ji dajali najprej Taste of wild, trenutno pa N&D. Zdaj vem, da ji lahko pomagam tudi z domačimi zelišči, kljub temu pa vas prosim tudi za nasvet glede vrste peletov, ki jih omenjate. Je vseeno katere izberem ali je vendarle razlika tudi med njimi?

 4. Karmen
  | Odgovori

  Joj, se opravičujem. Prehitro sem pritisnila gumb oddaj.
  Še hvala in lep dan bi se spodobilo, kajne:-)
  Karmen

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hihi, jaz imam običajno tudi hitre prste 🙂 Hvala za pohvale, me zelo veseli, da spletna stran dosega svoj namen. Moja prva izbira je Naturavetal, pri občutljivih psih in psih, ki imajo težave s kožo, so se odlično izkazali peleti z lososom ali kuncem. Več o Naturavetalu si lahko preberete tukaj. Sicer pa poskusite s katerimi izmed zgoraj naštetih …
   Oglasite se še kaj 🙂 LP

 5. Lili
  | Odgovori

  Pozdravljeni, imam maltežanko staro 9 mes. Glede na to da maltežani imajo težave sa sozicama( rjavo pobarvana dlaka pod učkama), vas prosim za nasvet katera hrana je najbolj primerna-briketi a da nimaju u sebi piščančije meso.Probale smo Orion z ovčetinom i rižom a nisam sigurna da je uredu…Lili
  Hvala lepa in lp.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni, se opravičujem za pozen odgovor. Nasveta o briketih vam žal ne morem dati, saj na spletni strani aktivno promoviram in zagovarjam stališče sveže hrane za živali 🙂 Lep dan vam želim!

 6. simon homec
  | Odgovori

  Pozdravljeni
  Imam enak problem(naš kuža star je 4 mesece ) z peleti LUKULUS kot opisuje Maja ,mehko skoraj tekoče blato kuža jih pa ima zelo rad, mogoče imate kakšen nasvet?
  LP.SIMON

 7. […] Kateri briketi so najboljši za psa? […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.