Domov » Mačke » Katero hrano za mačke izbrati?

Katero hrano za mačke izbrati?

Objavljeno v Mačke

Da ne bomo samo o psih – katera hrana za mačke je dobra? Ne bi toliko o znamkah, ampak bolj o principih; mačke so v osnovi mesojeda bitja, temu je prilagojen tudi njihov prebavni trakt, čeprav deklaracije na embalažah običajno govorijo drugo zgodbo. Dokler smo mi tisti, ki za naše živali izbiramo hrano, izberimo tako, ki je vrsti primerna.

Sveže surovo meso

Prav gotovo vrsti najbolj primerna hrana, če se seveda pred tem seznanite z osnovnimi principi uravnoteženega prehranjevanja. Mačkam je prav gotovo pisan na dlako princip hranjenja po modelu celega plena, ki vsebuje kombinacijo mišičnega mesa, organov in (mletih) surovih kosti v razmerju 80:10:10 ter seveda manjši delež vlaknin.

Na tem mestu se ne bi na dolgo in široko spuščala v pripravo surove hrane za mačke, ker je že vse napisano tukaj, bi pa rada podelila samo nekaj ključnih poudarkov, ki jih res ne smete spregledati:

  • Pri pripravi in rokovanju s surovim mesom upoštevajte pravilno pripravo, zmrzovanje, odtajanje ter splošno higieni.
  • Nekatere mačke imajo izredno prefinjen okus in bi kmalu jedle samo in izključno določen beljakovinski vir, samo organe itd. To nikakor ni OK, saj lahko pride do hipo/hipervitaminoze. Hrana mora biti raznolika in uravnotežena! Če vaša princesa spada v to kategorije, (z)najdite alternative 🙂
  • Res je, nekatere mačke se kljub večim poskusom ne bodo nikoli navadile na surovo meso. Kompromis je lahko kuhano meso, vendar morate v tem primeru obvezno dodajati tavrin, drugo alternativo najdete v spodnjem odstavku.

Kakovostna mokra hrana

Druga najbolj smotrna in praktična izbira je mokra hrana, ki vsebuje visok delež mesa. Meso naj bo čim manj termično obdelano, sestavine naj bodo čim bolj naravne. Sama načeloma preferiram mokro hrano v koščkih (da se »vidi« meso), vendar si bodo nekatere mačke raje izbrale mokro hrano v obliki paštet, kar je še vedno sprejemljivo. Kot sem omenila, mačka je mesojeda žival, zato naj tudi mokra hrana vsebuje čim višji delež mesa. Testirajte različne okuse in tudi različne znamke ter najdite kombinacijo, ki bo prepričala njene brbončice.

V primerjavi s svežim mesom je to – cenovno gledano –  dražja opcija, AMPAK je pa investicija v zdravje in dobro počutje mačke, kar je na dolgi rok neprecenljivo.

Pri nakupu že pripravljene hrane za mačke bodite pozorni, da dopolnilno hrano ustrezno kombinirate s popolnimi obroki. Ti vsebujejo celoten spekter hranilnih snovi, ki jih mačka potrebuje, medtem ko je dopolnilna hrana – dopolnilna, a ne 🙂 Običajno so to 100 % mesne konzervice, ki jih ponudite za popestritev vsakdanjega hranjenja, nikakor pa ne morejo biti zamenjava zanj.

Tako sveža hrana kot mokra hrana imata v primerjavi z briketi bistveno prednost: vsebujeta velik delež vode, kar je pri mačkah izjemnega pomena, saj so to načeloma bitja, ki ne pijejo prav veliko.

Namig za branje deklaracij: kaj ne spada v že pripravljeno hrano za mačke?

  • Žita (pogost alergen + neprimerna za mesojede živali )
  • Visok delež ogljikovih hidratov (več OH-jev > manj mesa)
  • Slabi viri ogljikovih hidratov (krompir, koruza …)
  • Stranski proizvodi predelave mesa (to so običajno zmleta perja, kljuni, … pač ostanki od ostankov …)
  • In seveda vsi ojačevalci okusov, barvila in drugi sintetični dodatki …

Sestavine na deklaracijah so navedene v padajočem vrstnem redu, torej: sestavina, ki je na prvem mestu, predstavlja glavni delež. Upam, da zdaj že vemo, kaj mora biti na prvem mestu: meso!

Primeri iz prakse: največ ozaveščenih mačjih skrbnikov se odloči, da bo surovo meso kombiniralo s pločevinkami in tako rotirajo s ponudbo v mačjih skledah (par dni zapored mesne pločevinke, potem kakšen dan ali dva surovo meso itd.), kar je daleč najbolj praktična in cenovno ugodna rešitev. Poleg tega lahko s popolnimi obroki pokrijemo morebiten manjko, ki bi si ga gospodična pridelala, če bi od surovega mesa želela jesti samo zajca ali piščanca.

In priboljški?

Nič lažjega! Uporabite lahko 100 % mesne priboljške za manjše pse, pa prosim ne mi o tem, da mačka ne sme jesti pasje hrane in obratno – meso je meso! Izredno ješči so tudi liofilizirani priboljški za mačke, ki so sicer tudi nekoliko dražji, ampak princeske je treba včasih razvajati, pa razni posušeni mesni trakci. Tem liofiliziranim mesnim pribolškom se ni uspela upreti še nobena mačja gospodična.

Tako kot pri nakupu hrane za mačke se tudi pri priboljških izogibajte sestavinam kot so žita, stranski proizvodi predelave mesa ter drugim primesem, ki v hrani nimajo kaj za iskati.

Kaj pa briketi?

Glej, glej, na brikete pa je pozabila! Ha! Ne, nisem pozabila, sem jih prišparala za konec. Briketi so res da popoln obrok, ki kar traja in traja, tudi cenovno bolj ugoden kot denimo kakovostne pločevinke, ampak ni vse zlato, kar se sveti: so visoko procesirana hrana, ki jo povezujejo s številnimi sodobnimi zdravstvenimi težavami mačk, kot je prekomerna telesna teža, diabetes, zobne obloge, težave s sečili in ledvicami … kar se običajno (in ironično) rešuje tako, da se mački nato ponudi brikete za težave s sečili, light varianto za debelušne gospodične ali veterinarske brikete za diabetes itd.

So najlažja izbira hrane, pri kateri ni treba veliko premišljevati, vse dokler se ne vprašamo, zakaj je visoko procesirana hrana za živali sprejemljiva, medtem ko nas, ljudi, spodbujajo na vsakem koraku, da se izogibamo industrijsko predelani hrani in zaužijemo čim več sveže hrane. Tudi mačke so živa bitja z organizmom, ki najbolje funkcionira na sveži hrani 🙂 Dober tek!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

  1. […] Katero hrano za mačke izbrati: briketi, konzerve, surovo meso? (zdravahranazapse.si) […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.