Domov » Surova hrana za pse » »Ko je enkrat to tvoja rutina, ne gre več drugače!«

»Ko je enkrat to tvoja rutina, ne gre več drugače!«

Objavljeno v Surova hrana za pse

Maša se je s svežo hrano za pse spoznala takrat, ko se jim je pod streho pridužil Blaez, beli švicarski ovčar. Pri njih doma velja pravilo, da kar privoščijo sebi, privoščijo tudi svojim živalcam; sveža hrana je bila zato praktično samoumevna izbira. Danes spoznaj Mašino in Blaezovo zgodbo, ki je tudi zadnja v seriji Petman intervjujev 🙂

Zakaj si se odločila, da Blaezu  ponudiš svežo hrano?

Stara sem bila 23 let, ko je v hišo pritačkal naš prvi kuža po imenu Blaez. Ker se rada na svoje nove podvige pošteno pripravim in naredim raziskave na vseh področjih, sem se, med drugim, zakopala tudi v področje pasje prehrane, kjer so mnenja in priporočila seveda izjemno raznolika in nasprotujoča. V naši hiši velja pravilo, kar privoščimo sebi, privoščimo tudi svojim živalcam. Zato naši jedo pretežno surovo, včasih kuhano … Trudim se, da bi jedli čim bolj raznoliko in svežo hrano, ter tako v telo vnesli potrebna hranila, hkrati pa ne želim preveč komplicirati. Tako vedno iščem ravnovesje med tema dvema komponentama. Verjamem pa, da sveža, čim manj obdelana hrana vsebuje hranila, ki jih potrebujejo, da ostanejo zdravi, srečni in vitalni.

Si imela na začetku kakšne težave? Kašne?

Že vzreditelji so hranili s surovo hrano, tako da smo samo nadaljevali doma in na srečo nismo imeli nekih težkih prehodov. Edino, kar sem ugotovila je, da mu ne ustreza svinjina, zato se ji pri hranjenju izogibam.

Kaj so bili na začetku tvoji največji zadržki ali pomisleki?

Nisem imela nekih tipičnih zadržkov. Moj pogled je naslednji: pes izhaja iz volka. Res je, da je vmes že preteklo nekaj časa in da so potrebne določene modifikacije, pa vendar. Vedno izhajam iz pogleda, kaj bi jedel, če bi bil v naravi in se skušam približati tej viziji. Moj edini večji začetniški zadržek je bil, ali to zmorem. Kje kupiti hrano, kako hraniti, kakšna so ustrezna razmerja, kje najti kvalitetno a še vedno cenovno sprejemljivo hrano, prehranski dodatki – kateri, koliko itd.

Rubrika »Petman intervjuji« je serija mini intervjujev s pasjimi skrbniki, ki brez dlake na jeziku zagovarjajo in prakticirajo svežo hrano za pse. Vsak s svojim »sistemom« in na način, ki ustreza njihovemu psu. Intervjuje, slastne nagrade za pasje soustvarjalce in zaključno presenečenje – pokušina odličnega suovega mesa v trgovini Gali in Nika, kamor upam da, pridete tudi vi, je omogočil Petman.

Ali psu ponujaš striktno surovo hrano ali tudi kaj kuhaš? Zakaj?

Moram priznati, da ne ponujam strogo surove hrane. S časom sem se naučila, da je povsem nepotrebno komplicirati življenje. Kar se tiče surove hrane, sem kasneje ugotovila, da mu bolj odgovarja, če je malo popečeno, ne povsem surovo; zato toaster obložim s peki papirjem in meso malce pogrejem oz popečem na tak način, da je zunaj zapečeno, notranjost mesa pa je še vedno surova za našega pasjega gurmana. Ta metoda mi je zelo pri srcu, ker je veterinar izpostavil, da moramo biti pri hranjenju surove hrane previdni, da ne postrežemo preveč mrzlo, ker to ni dobro za želodček, po drugi strani pa ni idealno, če je meso predolgo zunaj hladilnika. Volk sit in koza cela.

Kakšne so (po tvojem mnenju) prednosti sveže hrane za pse, kaj je največja korist, ki jo recimo opaziš tudi pri svojem psu?

Prednosti je vsekakor veliko, večina jih je povezana z zdravjem. Sijoča dlaka, brez slabega zadaha, lepo in čisto zobovje, ko raste, se razvija ustrezno in počasi  … Še ena prednost, ki jo opazim, je v vedenju. V mojem psu nisem nikoli opazila tiste lakote in hlastanja za hrano, ne pobira mi vsega kar najde na cesti ali v gozdu, ker mu doma nudim vse kar potrebuje. Ne pravim, da je to splošno pravilo, ker vsi vemo da je to odvisno od psa do psa, sem pa opazila podobno vedenje pri skoraj vseh prijateljih ki hranijo podobno kot jaz.

Si predstavljaš, da bi zdaj kakorkoli drugače hranila tvojega psa?

Ko enkrat vzpostaviš delujoč sistem, mrežo trgovin, kjer dobiš hrano za svojega ljubljenčka, stvari postanejo preproste do te mere, da je edina težava, ki jo imaš ta, da se zvečer sprehodiš do skrinje in ven vzameš paketek za naslednji dan. Ko je enkrat to tvoja rutina, si ne moreš več predstavljati, da bi živel drugače.

Kaj polagaš na srce tistim, ki o prehodu na surovo hrano komaj premišljujejo ali pa vanjo dvomijo, imajo morda take zadržke, kot si jih ti imela na začetku?

Moj nasvet je, poskusite. Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi? Zdrav in zadovoljen kužek 🙂 Poznam toliko primerov, kjer so se zdravje, počutje in vedenje kužka tako popravili na boljše, da si ne morem pomagati, da tega ne bi privoščila vsakomur od nas. Aha, če koga muči sledeče, naj vas takoj pomirim: odgovor na vprašanje – ali je kuža agresiven zaradi surove prehrane – je ne, absolutno ni.

Ti še kaj leži na duši, kar bi rada podelila z drugimi pasjimi skrbniki?

Ne komplicirajte. Tudi če začnete z majhnimi koraki. Bolje da občasno dobi nekaj sveže hrane kot nikoli. V primerjavi s tem, da tega ne dobi nikoli, je to še vedno mnogo boljši scenarij, po katerem se nikoli ne smete bati poseči.

Ne spreglej bogate ponudbe surove hrane za pse Petman!

Surova hrana za pse je na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano! Preveri “popolne obroke” in 100 % mesne pakete >>>

Avtorica naslovne fotografije: Katja Vogrinc

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.