Domov » Ostalo » Koliko vode mora popiti pes?

Koliko vode mora popiti pes?

Objavljeno v Ostalo

Vsi vemo, da mora žival vedno imeti na voljo svežo vodo, malokdo pa ve, koliko vode mora popiti pes, da zadosti dnevnemu vnosu tekočine. Če pes premalo pije, seveda ni v redu, prav tako pa ni v redu, če pes preveč pije. Načeloma velja, da naj bi pes popil 15 do 30 ml vode na kg telesne teže: pes, ki ma 10 kg, naj bi torej dnevno spil od 150 do 300 ml tekočine. A preden skočite v zrak, da vaš pes pije premalo ali preveč, dajmo raje preveriti, kaj vse vpliva na vnos tekočine – vode in zakaj ni vsako odstopanje od povprečja še razlog za paniko.

Kaj vse vpliva na to, koliko vode mora popiti pes?

  • Aktivnost psa

Tega verjetno ni treba posebej razlagati, ker je samo po sebi logično; bolj aktivni psi več pijejo in priporočljivo je, da imamo na „aktivnih“ sprehodih s sabo vodo za psa. Če je pes zelo aktiven, ga preden mu ponudimo vodo najprej umirimo ali pa mu tekom sprehoda oz. aktivnosti ponudimo vodo po požirkih – večkrat po malo. Pogosto se namreč zgodi, da se pes dobesedno „nažlampa“ z vodo in potem bruha. Najbolj praktično za oba je, če psa naučite piti iz plastenke, tako vam na sprehode ne bo treba s seboj nosti še posode za vodo.

  • Vremenske razmere

V poletnih mesecih, ko je zunaj vročina, je potreba po tekočini in posledično hidraciji telesa večja. Poleg številnih življenjsko pomembnih funkcij, ki jih ima voda, hladi telo od znotraj in skrbi za optimalno telesno temperaturo. Prav zaradi tega psi, mačke … ljudje poleti pijemo več, sezonska hrana je bolj vodena (lubenice, melone, kumare …). Skratka, vse ima svojo logiko.
Do obratne situacije pa običajno pride pozimi, ko pes na videz manj pije, lula pa več: mnogo pasjih lastnikov ne pogrunta, da njihov pes na sprehodu hlasta za snegom in sneg je voda, samo v drugem agregatnem stanju 🙂 Nažiranje s snegom načeloma ni ravno dobro početje, ker se lahko, poleg povečanega uriniranja, pojavijo tudi druge prebavne težave, tudi vnetje mehurja.

  • Bolezenske težave

Zaradi težav z jetri, ledvicami, diabetesom ali zaradi drugih obolenj, lahko pes občutno več pije. Če opažate, da je pes začel piti več kot običajno (in brez konkretnega razloga) ter to obnašanje ne pojenja, je priporočljivo, da se oglasite pri veterinarju.

  • Zdravila

Na količino popite vode lahko vplivajo tudi nekatera zdravila. Prav gotovo pa vas bo veterinar opozoril, če bo psu predpisal zdravila, ki vplivajo na povečano žejo/uriniranje in posledično povečano pitje tekočine.

  • Hrana

Prepričana sem, da ni treba posebej poudarjati, da psi, ki jedo suho hrano (briketi) pijejo bistveno več ali celo preveč kot tisti psi, ki jejo mokro oz. konzervirano hrano. Ob prehodu na surovo hrano je veliko pasjih lastnikov zaskrbljenih, ker kot češ njihov pes kar naenkrat premalo pije. Manj pije pa zato, ker dobi veliko tekočine že preko normalne hrane in to ni razlog za preplah.

Če pes pije premalo, lahko pride do dehidracije. Suh smrček, suha in lepljiva usta ter blede dlesni nakazujejo na dehidracijo. Na zadosten vnos tekočine morate biti pozorni predvsem tisti, ki imate pse s kroničnimi obolenji (diabetes, ledvice, jetra … ).

Kaj pa, ko pes premalo pije?

Ko pes premalo pije ali pa mora iz zdravstvenih razlogov spiti več, pa tega noče (recimo pri vnetju mehurja, sečil … ) je najbolj eleganten način priprava juhe za psa, ki jo ponudite ohlajeno in zmešano z vodo. Juho za psa skuhate iz kosti – to so lahko goveje kosti za „človeško“ juho, piščančje kosti (hrbti, vratovi …).

Recept je sila enostaven: zavreš vodo in pokuhaš kosti 🙂 Nekaj žlic te juhe potem zmešate v posodo, kjer ima pes vodo – tako nastane „voda z okusom“, ki jo seveda psi z veseljem (po)pijejo. Če je slučajno kdo razmišljal v smeri tega, da bi tiste kosti potem še „ponucal“ za psa, to ne bo v redu, ker kuhane kosti niso primerne za psa,

Juho zmešam vodo zato, ker je sicer precej mastna in se želim izogniti prebavnim težavam. Ena izmed praktičnih rešitev je tudi ta, da skuhate večjo količino juhe in jo zamrznete po manjših porcijah (v posodicah za led ali muffine, odvisno od velikosti psa), potem pa odtajajte po potrebi.

Apropo prebavnih težav: če ima pes prebavne težave, je fino, da poskrbimo za dodaten vnos tekočine. Riževa sluz ali borovničev čaj (zmešano z vodo) je v tem primeru veliko boljša rešitev kot juha, večkrat na dan in v manjših količinah. Je pa driska poglavje zase, več o tej nevšečnosti si lahko preberete tukaj.

Če potegnemo črto: odstopanja od povprečja so normalna in številke za izhodišče so res samo in zgolj to – izhodišče. Dolgotrajna odstopanja od povprečja, sploh ko pes (ali mačka) preveč pije, pa so gotovo znaki za nadaljnje raziskovanje in obisk veterinarja.

Zdaj pa boste rekli: ja kaj pa mačke? Hja … mačke in pitje vode so poglavje za čisto samostojen prispevek.

Viri in nadaljnje branje:
  • http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/05/07/dog-water-consumption.aspx
  • http://pets.webmd.com/dogs/my-dog-always-thirsty
  • http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_the_importance_of_water
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.