Domov » Surova hrana za pse » Pes ima drisko – kaj pa zdaj?

Pes ima drisko – kaj pa zdaj?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Razlogov za prebavne težave pri psih je nešteto, najbolj pogosto pa so povezani z nepravilno prehrano – ali tako, ki ste jo vi ponudili ali pa tako, ki si jo je pes “postregel” sam. Dokler sem imela psa striktno na briketih, so bile prebavne težave pri nas na tedenskem menijju, kljub “kvalitetni” briketirani hrani in vsem napotkom, ki sem jih dobila. Odkar je na kombinaciji surove in kuhane hrane (kuhan določeno zelenjavo in različne kaše), pa je driska na sporedu samo takrat, ko si sam postreže s hrano, ki zanj ni primerna.

Pogoste driske so lahko povezane tudi z alergijami ali določenimi prehranskimi intolerancami (na gluten in/ali laktozo) ali prehransko preobčutljivostjo na določena živila.

Torej, driska pri psu je lahko akutna ali kronična.

Akutna driska običajno nastopi zaradi hitre spremembe briketirane/konzervirane hrane, prehoda na surovo/kuhano hrano, zaužitja določenega živila, ki psu ne ustreza, lahko je posledica stresa, tudi znak zastrupitve.

Kronična driska je lahko znak resnih zdravstvenih težav in je ne smemo zdraviti simptomatsko.

V vsakem primeru je pa je potrebno odkriti vzrok, ki je drisko povzročil: pri akutni driski zato, da jo lahko v bodoče preprečimo, pri kronični zato, ker lahko kaže na bolj resne zdravstvene težave.

Driska pri psu je lahko posledica prehitre spremembe hrane

In to ne velja samo ob prehodu iz briketirane na kuhano/surovo hrano, lahko se pojavi že pri sam menjavi briket (okusa) ali znamke in v primeru, če mu za spremembo ponudite konzervo namesto briket. Prav zaradi tega proizvajalci hrane za pse priporočajo, da je vsak prehod postopen in briket nikoli ne menjate čez noč, ampak počasi.

V tem primeru je driska pri psu je v bistvu precej logična posledica: če bi tudi vi dve leti zaporedoma jedli eno in isto hrano, potem pa bi si en dan privoščili zrezek, bi vas tudi pognalo. Skrivnost je v raznolikosti hrane in ko si bo pes utrdil imunski sistem in prebavo, boste lahko tudi vsak dan menjali hrano, brez da bi ga spremljala driska.

To je tudi eden izmed razlogov, zakaj sem se odločila za svežo, pravo hrano za pse: preveč absurdno se mi zdi to, da smo zdravo za gotovo vzeli dejstvo, da je driska zaradi menjave hrane popolnoma normalna. Ker to absolutno ni in nikoli ne bi smeli biti popolnoma normalno.

Prehod iz industrijsko predelane hrane na surovo ali kuhano hrano

Veliko se jih potem ustraši, češ da je nekaj narobe in mojemu psu to ne odgovarja, on prebavlja samo brikete. Prav zato naj bo tudi ta prehod postopen in skrbno načrtovan, sploh pa se držite osnovnih pravil priprave obroka s surovim mesom.

Tudi če ste taki, ki se požvižgate na pravila, vseeno morate vedeti, da so organi (jetra, ledvice, pljuča…) v pasji prehrani tisti, ki pospešujejo prebavo, kosti pa so tiste, ki zapirajo (zelo hitro in laično povedano). Povedano drugače: s kombinacijo organov, kosti in preostalega mesnega deleža, uravnavate pasji kakec. Kosti in organi naj bi sestavljali 10 % obroka, ampak to je samo osnovno vodilo: če kakec ni tak, kot mora biti, morate ali povečati ali zmanjšati “kritični” delež.

Zato je opazovanje psa ključnega pomena, sploh na začetku, ko se v surovo hrano še uvajate. Ni dveh psov pod soncem, ki bi jima ustrezala enaka kombinacija razmerij. Če ste psu ravno postregli polno skledo surovih jetrc ali pljuč, ima zdaj po vsej verjetnosti drisko – to je tipična začetniška napaka. Driska zaradi surovega mesa nastopi tudi zaradi tega, ker pes te hrane ni vajen in ni nikaršen razlog, da bi se odpovedali surovemu mesu. Samo drugače se morate lotiti zadeve.

Če pa ima pes drisko, ki ni povezana z menjavo hrane….

…nehajte surfati po forumih, ker vam ne bodo dali nobene konkretne rešitve. Razlogov za drisko je praktično nešteto.

Če driska traja več kot 24 ur in ne gre na bolje, bo treba do veta, če pes kaže znake dehidriranosti, pa še prej (recimo če sumite na kakšno hudo črevesno virozo, drisko, ki je posledica bakterij ali še huje, zastrupitev). Enako velja za mladiče, če ima pes – mladič drisko,  je bolje ukrepati prej kot slej. Enako velja za drisko, ki jo spremlja krčevito bruhanje, vročina, kri v iztrebku.

Ob kakršnemkoli sumu na zastrupitev je treba nemudoma ukrepati!

Driska je lahko posledica ampule (zastrupitev).

Pes ima lahko drisko zaradi stresa in ostalih psihičnih obremenitev (menjava okolja, nova žival v gospodinjstvu…)

Mleko in mlečni izdelki so lahko pogost krivec za drisko, sploh če je pes lakto-intoleranten, pod to spada tudi sladoled in podobna živila, ki vsebujejo visoko vsebnost mlečnih izdelkov.

Prevelika količina zaužitega snega ali katerega drugega zmrznjenega živila lahko prav tako povzroči drisko.

Skratka, razlogov za drisko je ogromno in noben zapis na spletu vam ne more ponuditi 100 % odgovora za vzrok in nihče vam ne more točno povedati, kdaj k veterinarju in kdaj ne. Še enkrat poudarjam, če vidite, da je situacija resna sumite na zastrupitev, morate nujno k veterinarju. Večina drisk, ki nastane zaradi uživanja hrane in slabih prehranskih odločitev, izzveni v  v nekaj dneh, včasih še prej.

Prva pomoč pri akutni driski

Najprej morate brez pardona ugotoviti vzrok driske. Spodnje točke bodo pomagale v akutnih primerih, če pa gre driska na slabše, še enkrat poudarjam, morate k veterinarju.

  • Prehrana naj bo lahka, razdeljena v več manjših obrokov tekom dneva.
  • Psa lahko tudi postite.
  • Lahko se odločite za klasično dieto “riž in piščanec”, ampak sama raje kombiniram manj mastno meso s prehrano, ki je bogata z vlakninami, v kombinaciji s konopljinim oljem.
  • Uporabite lahko živalsko oglje ali linex (če pes ni lakto-intoleranten), tudi famatan kapsule se izjemno dobro obnesejo.
  • Priporočljivi so probiotiki, ki jih dobite v lekarni (ja, človeške probiotike lahko komot uporabite) ali probiotične paste, ki jih prodajajo na veterinarskih postajah.
  • Zadnje čase so tudi pri nas postala popularna semena indijskega trpotca, ki pomagajo pri akutni driski, sluz lanenih semen je tudi OK.
  • Poskrbite, da bo pes zaužil zadostno količino tekočine: pri tem pomaga riževa sluz (voda, v kateri ste kuhali riž) ali borovničev čaj.

Kronična driska

Kronična driska ni nikakor normalna in morate absolutno odkriti vzrok zanjo – zdravje se začne in konča v črevesju. Kot sem omenila na začetku, je lahko driska (ali prebavne težave na splošno, tudi vetrovi) znak, da pes določene hrane ne prebavlja dobro, je nanjo preveč občutljiv, lahko je tudi posledica alergij ali pa simptom resnih zdravstvenih težav. Pri kronični driski je zato še toliko bolj pomembno, da odkrijete vzrok in ne zdravite samo simptoma (driske). Poskusite s katero izmed alternativnih metod, saj psa obravnavajo celostno in ne zdravijo samo simptomov.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.