Domov » Ostalo » Kaj dati psu, če ima drisko?

Kaj dati psu, če ima drisko?

Objavljeno v Ostalo

Najpogostejši odgovor na vprašanje, kaj dati psu, če ima drisko, je običajno riž s piščancem, ki pa ne pomaga pol toliko kot spodaj naštete naravne rešitve, ki jih prav tako najdete v vaši kuhinji. Temu klasičnemu priporočilu pa se ne morem načuditi tudi zato, ker sta prav riž in piščanec zelo pogosta alergena in razumem točno, kako si lahko s  tako dieto pomagajo tisti, ki imajo doma hude alergike.

Preverjeno in iz lastnih izkušenj lahko povem, da imamo prav vsi v kuhinji ali shrambi ogromno hrane, ki bo psom pomagala v primerih akutne driske, dolgotrajne (kronične) driske pri psu so lahko simptom hujše bolezni in jih morate vsekakor drugače obravnavati. Če driska traja več kot 48 ur, morate seveda k veterinarju, posebej bodite pozorni, če se driska pojavi pri mladičkih ali starejših psih. V primeru, da sumite na zastrupitev, morate ukrepati takoj, saj je lahko pomembna vsaka minuta!

Najbolj naravna rešitev – hrana, ki pomaga proti driski

Psa lahko 12 ur tudi postite, sploh če gre ven vse, kar v tistem trenutku poje. Veterinarji običajno priporočajo bolj lahko hrano še kakšen dan ali dva potem, ko driska mine, zato psu v tem času ne ponujajte surovih mesnatih kosti ali mastnih kosov mesa, hrana naj bo bolj pusta, lahko naredite tudi kuro z zelenimi vampi,  spremljate počutje vašega psa in temu prilagodite prehrano. OK, zdaj pa k temu, kaj dati psu, če ima drisko 🙂

 • Sluz lanenih semen

Če ima pes drisko, bo sluz lanenih semen odlično pomagala pri izboljšanju prebave, a pozor – lanena semena imajo tudi odvajalni učinek, zato je res pomembno, da psu ponudite sluz lanenih semen, ki idealno miri razdraženo črevesje. Sluz dobite tako, da jedilno žlico lanenih semen za 30 min namočite v 1,5 dcl vode.

 • Semena indijskega trpotca

Semena indijskega trpotca učinkujejo podobno kot lanena semena, le da so vlaknine indijskega trpotca topne v vodi. Indijski trpotec je prava »vlakninska« bomba, saj vsebuje več kot 70 % vlaknin, ki uravnavajo zaprtost ali drisko. Indijski trpotec v črevesu nabrekne in ustvari naravni gel, ki pomiri razdraženo črevesje. Če psu ponudimo suho laneno seme, moramo paziti na zadosten vnos tekočine, saj seme nabrekne v stiku s tekočino, zato pa lahko indijski trpotec predhodno namočimo in ga psu ponudimo že nabreknjenega oz. napitega z vodo. Indijski trpotec bo pomagal tudi pri upočasnjeni prebavi.

Vsi, ki ste že kdaj uporabljali indijski trpotec in ste ga predhodno namočili v vodi, ste gotovo bili presenečeni, kako se poveča količina nabreknjenih semen v primerjavi s posušenimi. To je še en razlog več, da psu ponudimo namočena semena, saj se tako ne bomo mogli ušteti pri količini, ker podobno kot velja pri drugih stvareh, velja tudi tukaj: manj je več.

 • Kuhana hokaido buča

Če ima pes drisko, mu lahko v vsakdanji obrok vmešate nekaj dobro skuhane in pretlačene hokaido buče. Buča je bogata z vlakninami, ki nase vežejo vlago in posledično poskrbijo za krasno strukturo iztrebka.

 • Kuhan sladek krompir

Učinkuje podobno kot hokaido buča. Skuhate ga lahko skupaj z olupkom in ponudite kot del normalnega obroka, ki ga je kuža sicer vajen.

 • Kostna juha

Kostna juha je baje ena izmed boljših naravnih rešitev za razdražen prebavni trakt pri psu. Priprava kostne juhe je dolgotrajna, zato je bolj praktično, če jo imate na zalogi za primer prebavnih težav ali drugih nevšečnosti, pri katerih lahko pomaga. Recept za odlično kostno juho najdete tukaj.

Čeprav so vse zgoraj naštete naravne rešitve odlične, če ima pes drisko, psu ne ponudite vsega naenkrat, ampak se odločite za eno varianto, ter pri njej vztrajajte, če psu seveda ustreza. Nobenega smisla nima, da bi psu pripravili obrok s hokaido bučo, kostno juho, semeni in sladkim krompirjem … prej lahko doživite nasprotni učinek 🙂

Kaj dati psu, če ima drisko (iz lekarne)?

Čeprav ste sami bolj za naravne rešitve, se morate zavedati, da v lekarni obstaja kar nekaj učinkovitih naravnih rešitev, ki jih je fino imeti v omarici za prvo pomoč.

 • Živalsko (medicinsko) oglje

Pomaga pri prebavnih težavah, ki so virusnega ali bakterijskega izvora, lahko je tudi prva pomoč ob zastrupitvi, saj veže nase toksine. Vseeno pa morate v primeru zastrupitve ali suma na zastrupitev nujno in brez oklevanja obiskati veterinarja.

 • Probiotiki

Probiotiki pomagajo pri ponovni vzpostavitvi črevesne flore, prav gotovo imate v vaši omarici za prvo pomoč na zalogi Linex, ki ga lahko brez težav uporabite tudi pri pasji driski. Obstajajo tudi posebni probiotiki za pse, ki jih dobite v specializiranih trgovinah za male živali ali na veterinarskih klinikah in lahko odlično pomagajo proti prebavnim težavam, obvezno naj tudi spremljajo antibiotične kure.

 • Farmatan

Naravni dodatek na bazi divjega kostanja, ki ga lahko kupite v bolje založenih lekarnah, trgovinah za živali ali veterinarskih klinikah. Dobite ga v obliki kapsul, praha ali gela. Je zelo grenek, zato so kapsule najbolj praktične. Sama imam s farmatanom odlične izkušnje in res dobro pomaga tudi pri najbolj hudih driskah.

Ob driski seveda ne pozabite na zadosten vnos tekočine. Če pes ne želi piti, ga lahko “prelisičite” z vodo z okusom.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.

 1. Nina
  | Odgovori

  Koliksna pa naj bo kolicina trpotcevih semen za kuzka teže 22kg?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.