Domov » Ostalo » Kaj dati psu, če ima drisko?

Kaj dati psu, če ima drisko?

Objavljeno v Ostalo

Najpogostejši odgovor na vprašanje, kaj dati psu, če ima drisko, je običajno riž s piščancem, ki pa pri ustavitvi driske pogosto ne pomaga tako učinkovito in hitro kot rešitve, ki jih boste spoznali spodaj. Riž s piščancem proti driski pogosto ne pride v poštev tudi zato, ker sta tako piščančje meso kot riž zelo pogosta alergena – in če imate doma psa alergika z drisko, imate lahko problem. V tem primeru lahko kot alternativo ponudite kunčje meso in/ali sladki krompir, če imate oboje slučajno pri roki, še bolje pa je, da od zdaj naprej poskrbite za manjšo zamrznjeno zalogo, ki bo v skrinji na voljo za take primere.

Kakorkoli, samo lahka in pusta hrana ne bo zaustavila driske, je pa seveda sestavni del okrevanja razdraženega črevesja. Tako da – ko se zanimate o tem, kaj dati psu, če ima drisko, morate v poštev vzeti, da je priporočljivo poseči tudi po različnih dodatkih in posebni hrani, ki pomaga drisko tudi zaustaviti. 

Seveda morate najprej poznati vzrok driske, saj je reševanja aktune driske poznanega izvora drugačno kot reševanje driske neznanega izvora (če je posledica zastrupitve, morate nemudoma k veterinarju) ali kronične driske. 

Pri kroničnih driskah je treba ravnati bolj previdno, saj so lahko posledica ali simptom drugih bolezni in jih morate vsekakor temeljito obravnavati ter se usmeriti predvsem v to, da odkrijete in odpravite vzrok (kronična driska je lahko posledica intolerance na prehrano in v tem primeru samo dodajanje probiotikov v hrano ne bo pomagalo).

Preden preverimo, kaj dati psu, če ima drisko, še nekaj dobronamernih nasvetov za situacije s slabo prebavo: če (akutna ali kronična) driska traja več kot 48 ur in nikakor ne kaže, da se bo umirila, morate seveda k veterinarju. Vedno bodite posebej  pozorni, če se driska pojavi pri mladičkih, starejših psih ali pri psih, ki imajo različne pridružene bolezni. V primeru, ko sumite , da je driska posledica zastrupitve, morate ukrepati takoj, saj je lahko pomembna vsaka minuta! Ukrepanje pomeni, da psa peljete k veterinarju, ki bo opravil temeljit pregled in psa oskrbel.

Najbolj naravna rešitev – hrana, ki pomaga proti driski

Psa lahko 12 ur tudi postite, sploh če gre ven vse, kar v tistem trenutku poje. Veterinarji običajno priporočajo bolj lahko hrano še kakšen dan ali dva potem, ko driska mine, zato psu v tem času ne ponujajte surovih mesnatih kosti ali mastnih kosov mesa, hrana naj bo bolj pusta, lahko naredite tudi kuro z zelenimi vampi,  spremljate počutje vašega psa in temu prilagodite prehrano. Količino hrane porazdelite v več obrokov dnevno, pazite tudi na zadostni vnos tekočine.

OK, zdaj pa res k temu, kaj dati psu, če ima drisko 🙂

 • Sluz lanenih semen

Če ima pes drisko, bo sluz lanenih semen odlično pomagala pri izboljšanju prebave, a pozor – lanena semena imajo tudi odvajalni učinek, zato je res pomembno, da psu ponudite samo sluz lanenih semen, ki idealno miri razdraženo črevesje, saj ne želite doseči obratnega učinka. Sluz dobite tako, da jedilno žlico lanenih semen za 30 min namočite v 1,5 dcl vode.

 • Semena indijskega trpotca

Semena indijskega trpotca učinkujejo podobno kot lanena semena, le da so vlaknine indijskega trpotca topne v vodi. Indijski trpotec je prava »vlakninska« bomba, saj vsebuje več kot 70 % vlaknin, ki uravnavajo zaprtost ali drisko. Indijski trpotec v črevesu nabrekne in ustvari »naravni gel«, ki pomiri razdraženo črevesje. Če psu ponudimo suho laneno seme, moramo paziti na zadosten vnos tekočine, saj seme nabrekne v stiku s tekočino, zato pa lahko indijski trpotec predhodno namočimo in ga psu ponudimo že nabreknjenega oz. napitega z vodo. Indijski trpotec bo pomagal tudi pri upočasnjeni prebavi.

Vsi, ki ste že kdaj uporabljali indijski trpotec in ste ga predhodno namočili v vodi, ste gotovo bili presenečeni, kako se poveča količina nabreknjenih semen v primerjavi s posušenimi. To je še en razlog več, da psu ponudimo namočena semena, saj se tako ne bomo mogli ušteti pri količini, ker podobno kot velja pri drugih stvareh, velja tudi tukaj: manj je več.

Semena indijskega trpotca so v zadnjih letih izjemno priljubljena v prehrani ljudi, zato ni čudno, da so svoje mesto našla tudi v trgovinah za živali, v svojem bistvu pa so enaka tako za ljudi kot za živali 🙂

 • Kuhana hokaido buča

Če ima pes drisko, mu lahko v vsakdanji obrok vmešate nekaj dobro skuhane in pretlačene hokaido buče. Buča je bogata z vlakninami, ki nase vežejo vlago in posledično poskrbijo za krasno strukturo iztrebka. Kuhana hokaido buča je nepogrešljiva tudi v primeru zaprtja, saj pomaga pri lažjem odvajanju blata. Prav gotovo nekaj, kar se splača imeti na zalogi.

 • Kuhan sladek krompir

Učinkuje podobno kot hokaido buča. Skuhate ga lahko skupaj z olupkom in ponudite kot del normalnega obroka, ki ga je kuža sicer vajen. Da bo prebava sladkega krompirja učinkovita, ga skuhanega še pretlačite v pire. Odlično se poda k manj mastnemu in pustemu mesu, tako da je lahko na jedilniku takrat, ko mora kuža jesti lahko prebavljivo hrano, ki bo pomirila razdraženo črevesje.

 • Kostna juha

Kostna juha je ena izmed boljših naravnih rešitev za razdražen prebavni trakt pri psu. Priprava kostne juhe je dolgotrajna, zato je bolj praktično, če jo imate na zalogi za primer prebavnih težav ali drugih nevšečnosti, pri katerih lahko pomaga. Recept za odlično kostno juho najdete tukaj.

Čeprav so vse zgoraj naštete naravne rešitve odlične, če ima pes drisko, psu ne ponudite vsega naenkrat, ampak se odločite za eno varianto, ter pri njej vztrajajte, če psu seveda ustreza. Nobenega smisla nima, da bi psu pripravili obrok s hokaido bučo, kostno juho, semeni in sladkim krompirjem … prej lahko doživite nasprotni učinek 🙂 Zavedajte se tudi, da je to hrana, ki deluje kot podpora črevesju in sama po sebi ne bo kar zaustavila driske, sploh če je slednja posledica virusne ali bakterijske okužbe, zastrupitve … Po drugi strani pa bo odlično delovala ob prebavnih težavah, ki so posledica menjave hrane.

Kaj dati psu, če ima drisko (iz lekarne)?

Čeprav ste sami bolj za naravne rešitve, se morate zavedati, da tudi v lekarni obstaja kar nekaj učinkovitih naravnih rešitev, ki jih je fino imeti v omarici za prvo pomoč 🙂

 • Živalsko (medicinsko) oglje

Pomaga pri prebavnih težavah, ki so virusnega ali bakterijskega izvora, lahko je tudi prva pomoč ob zastrupitvi, Vseeno pa morate v primeru zastrupitve ali suma na zastrupitev nujno in brez oklevanja obiskati veterinarja. Nase veže tudi pline, ki pogosto spremljajo prebavne težave. Ne smete ga kombinirati neposredno z zdravili, ker zmanjša njihovo učinkovitost (med zdravilom in živalski ogljem naj mineta vsaj 2 uri). Se izloči z blatom, zato bo naslednji iztrebek črne barve. Brez panike.

 • Probiotiki

Probiotiki pomagajo pri ponovni vzpostavitvi črevesne flore, ki je zaradu driske seveda porušena. Prav gotovo imate v vaši omarici za prvo pomoč na zalogi Linex, ki ga lahko brez težav uporabite tudi pri pasji driski. Obstajajo tudi probiotiki za pse, ki jih dobite v specializiranih trgovinah za male živali ali na veterinarskih klinikah, tako da si ob priliki naredite zalogo. Probiotiki naj obvezno spremljajo zdravljenje z antibiotiki. Antibiotiki lahko dobro prerešetajo črevesno floro in posledično pride do prebavnih težav. Probiotikov in antibiotikov ne dajajte istočasno, med enim in drugim naj mineta vsaj 2 uri.

 • Farmatan

Naravni dodatek na bazi divjega kostanja, ki ga lahko kupite v bolje založenih lekarnah, trgovinah za živali ali veterinarskih klinikah. Dobite ga v obliki kapsul, praha ali gela. Je zelo grenek, zato so kapsule najbolj praktične. Sama imam s farmatanom odlične izkušnje in res dobro pomaga tudi pri najbolj hudih driskah.

 • Adsorbentni geli

Zelo priljubljeni v zadnjih letih, ker odlično učinkujejo tudi na bakterijske in virusne driske ter nudijo odlično podporo črevesju ob kroničnih težavah. Sicer pa je njihova uporaba zelo široka in ni omejena samo na jemanje, ko ima pes drisko, ampak jih lahko uporabite kot splošno podporo imunskemu sistemu, ob težavah s kožo, jetri, ledvicami … Nepogrešljiva podpora so tudi ob zastrupitvah.

Kot že omenjeno, bb driski seveda ne pozabite na zadosten vnos tekočine. Če pes ne želi piti, ga lahko “prelisičite” z vodo z okusom.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

 1. Nina
  | Odgovori

  Koliksna pa naj bo kolicina trpotcevih semen za kuzka teže 22kg?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.