Domov » Kuhana hrana za pse » Voda z okusom – zakaj je dobro poznati “recept”?

Voda z okusom – zakaj je dobro poznati “recept”?

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Pozabite na razne lajf in harmony vode, v mislih imam čisto natur okuse in vode z okusom, ki jih lahko pripravite čisto mimogrede in s popolnoma naravnimi sestavinami. Naj pa najprej razčistimo, zakaj je voda z okusom za pse sploh uporabna zadeva, saj predvidevam, da se prav o tem zdaj sprašujete?

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko bi pes moral piti več, pa ni, ko ste ga poskušali prepričati, naj spije še malo vode, pa vas je samo debelo gledal? Če ste to že doživeli, potem veste, o čem govorim, če pa vam še kar ni jasno, si ta prispevek vseeno shranite – morda vam bo še kdaj prišel prav.

Zdravstvene težave in dodaten vnos tekočine

Tako psi kot ljudje moramo ob različnih prebavnih težavah, kot je recimo driska, bruhanje ali pa driska in bruhanje, poskrbeti za dodaten vnos tekočine, s čimer preprečimo dehidracijo. Dodaten vnos tekočine je primeren tudi takrat, ko se eni ali drugimi srečujemo z vnetji sečil in prepričana sem, da bi se našlo še kakšno zdravstveno stanje, ki od pacienta zahteva dodaten vnos tekočine. Če se ljudje še nekako lahko potrudimo in pijemo čas po požirkih, pri naših živalcah to ne gre vedno tako zlahka. In prav v tem primeru vam lahko pomaga voda z okusom, ki je bistveno manj invazivna rešitev kot hidriranje psa ali mačke s pomočjo injekcije, kapalke in podobnih pripomočkov.

Priprava ne bi mogla biti bolj enostavna

Vse, kar potrebujete za vodo z okusom je voda (le kdo bi si mislil 🙂 ) in najljubše meso po želji in izbiri vašega psa; v poštev pride vse, kar vaš pes normalno prebavlja in tolerira (goveje meso, ribe, puran …). Če so na sporedu prebavne težave, pa se vseeno odločite za meso brez maščobe, da ne bi ta kombinacija še dodatno pospešila prebave.

Meso skuhajte. Ali ga boste samo vrgli v krop ali pa ga razkuhali do nerazpoznavnosti je v bistvu precej vseeno, ker meso tukaj niti ni tako pomembno, trik se skriva v vodi, v kateri se kuha meso – v času kuhanja ta voda kar naenkrat postane voda z res dobrim okusom in vonjem, ki se mu ne morejo upreti niti največji izbirčneži!

Ali je zdaj res treba dodatno pojasnjevati, zakaj bo pes veliko raje pil tako vodo kot tisto »navadno« iz pipe? Kuhano meso lahko seveda postrežete psu ali pa si ga pripravite sebi v solati, to je stvar osebne odločitve oz. predpisane diete. V nastajajočo vodo z okusom lahko tik pred koncem dodate še nekaj peteršilja ali stebelne zelene, ki sta odlični živili za sečila.

Večkrat na dan in v manjših količinah

Načinov serviranja je seveda več: vodo z okusom si lahko shranite v posodice ali vrečke za led in jo po potrebi odtajate in dodajate k rednim obrokom ali zmešate v vodo. V nobenem primeru pa vode z okusom ne zamenjajte z navadno vodo, ker obstaja velika verjetnost, da se bo pes z njo dobesedno nažlampal, kar pa bolnikom ne dene najbolje! Sploh če pes bruha in/ali ima drisko, morate biti toliko bolj pozorni in med drugim tudi prilagoditi hranjenje.
Zato je veliko bolje, če psu odišavljeno vodo ponudite večkrat na dan in v manjših količinah ali pa z njo zalijete obrok; na tak način boste poskrbeli za optimalen dodaten vnos količine in preprečili boste nezaželeno žlampanje.

Če si še vedno mislite, da sem popolnoma nora, naj povem, da je voda z okusom za že dlje časa prisotna v tujini. Tako je – v tujini lahko v plastenki kupite vodo z okusom piščanca, govedine, jetrc … Verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj se bo pojavila pri nas, a k sreči pa je nam ne bo treba kupovati, ker jo znamo pripraviti 🙂

Tukaj pa si lahko preberete več o tem, koliko vode mora popiti pes.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.