Domov » Priporočam » Martinova večerja po pasje

Martinova večerja po pasje

Objavljeno v Priporočam

Martinovo je tik pred vrati in zakaj ne bi psu privoščili vsaj delček martinove večerje? Po pasje seveda! Pozabite na mlado vino in mlince, raje mu za večerjo privoščite raco ali gos, odvisno od tega, kakšna je tradicija na vašem koncu!

Ali veste, zakaj se na martinovo je raca ali gos?

Martinovo je star poganski praznik, ki ga pokristjanjevanje ni odpravilo, le zamenjali smo ga za »čaščenje« sv. Martina, svetnikom in škofom, ki je slovel po svoji skromnosti. Zaradi skromnosti je celo zavrnil škofovsko mesto; ko so mu želeli predati novico, da bo postal škof, se je skril med goske, te pa so ga izdale z gaganjem, zato jih pa danes pojemo. Po drugi teoriji naj bi gosi ali race jedli zato, ker so bile to daritvene živali, martinovo pa praznik, povezan s čaščenjem dobre letine in upanju, da bo ta obilna tudi prihodnje leto. Ponekod se na krožnikih znajde raca, ponekod pa gos, vse je odvisno od tega, s katerega konca prihajate.

Ne samo na martinovo!

Račje meso pa ni primerno samo za martinovo, saj je odličen vir beljakovin za pse alergike, ki so na izločevalnih dietah. Prav tako je dobrodošla za spremembo pri vseh, ki sami doma pripravljate hrano in iščete ideje, kako psu ponuditi čim bolj mesno raznolike obroke.

Račje meso je bogato z različnimi minerali (selen, cink, baker, kalcij in fosfor ter seveda železo), poleg tega pa vsebuje tudi dobro razmerje med esencialnimi omega maščobnimi kislinami, ki pomembno vplivajo na zdravje srca, ožilja in kože. Stežka ga dobili v mesnici, saj so v trgovinah običajno na voljo samo cele, zmrznjene race, zato se lahko ob tej priložnosti brez težav in slabe vesti »prešvercate« z Natures Menujem, ki ima v svoji redni ponudbi tudi zamrznjeno surovo račje meso – Country hunter raco s slivo ali pa z raco in fazanom.

Meso je seveda human-grade in ne vsebuje nobenih umetnih barvil, konzervansov ali ojačevalcev okusa. Je »popoln obrok« brez žit in v priročnem pakiranju v obliki kock, zaradi česar je doziranje enostavno – priporočeno količino kock natresete v skledo, odtajate in surov obrok je pripravljen!

Račje kosti od vaše pojedine zavrzite brez slabe vesti

Račje kosti, ki bodo ostale od vaše pojedine, nikakor niso primeren posladek za psa! Kosti, ki jih ponudimo psu, morajo biti vedno surove in mesnate, nikoli kuhane. Termično obdelane (kuhane, pečene …) kosti so bolj porozne in lomljive, zato se lahko hitro zataknejo kam, kamor jim ni treba. Prav zaradi tega kosti, ki ostanejo po naših pojedinah vedno zavržemo in jih nikoli ne ponudimo psu. Popoln vodič o surovih kosteh najdeš tukaj.

Doma pripravljene obroke pa lahko ob tej priložnosti dopolnimo s surovimi račjimi vratovi ali račjimi perutničkami, seveda če je pes navajen jesti mesnate kosti.

Tako, midva sva pripravljena na martinovo pojedino, ki jo bova definitivno kmalu ponovila, saj ni samo slastna temveč tudi praktična 🙂

Izbrana Natures menu žal ni več na voljo v Sloveniji, lahko pa vseeno pobrskaš med bogato ponudbo hrane in dodatkov v spletni trgovini vetshop.si

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.